Oplaadpunt en elektrisch voertuig
Een oplaadpunt is een aansluiting voor het opladen van een elektrisch voertuig of wisselen van een batterij van een elektrisch voertuig.
Een elektrisch voertuig is een motorvoertuig, uitgerust met een aandrijving die bestaat uit ten minste één niet-perifere elektromotor als energieomzetter met een elektrisch oplaadbaar energieopslagsysteem, dat extern kan worden opgeladen.
De definities staan in bijlage I van het Besluit bouwwerken leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bbl) in combinatie met artikel 1 van het Besluit infrastructuur alternatieve brandstoffen (verwijst naar een andere website).
Elektrische fietsen
Elektrische fietsen vallen niet onder ‘elektrische voertuigen’. Het Besluit infrastructuur alternatieve brandstoffen verwijst voor de definitie van motorvoertuig namelijk naar de Wegenverkeerswet 1994. Die wet zondert fietsen met trapondersteuning vervolgens uit van de definitie van motorvoertuigen. Deze pagina gaat dus niet over oplaadpunten voor elektrische fietsen. Dat neemt niet weg dat daarvoor wel de Bbl-regels voor elektriciteitsvoorzieningen gelden.
Bestaand utiliteitsgebouw moet minstens 1 oplaadpunt hebben vanaf 2025
Gaat het om een bestaand utiliteitsgebouw dat binnen of buiten (op hetzelfde bouwwerkperceel Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)) meer dan 20 parkeervakken heeft? Dan moet er vanaf 2025 minimaal 1 oplaadpunt zijn voor elektrische voertuigen (artikelen 3.87b en 3.87c Bbl).
Dit geldt dus niet voor een bestaand woongebouw.
Meerdere gebruiksfuncties die dezelfde parkeerplekken gebruiken
Het kan zijn dat meerdere gebruiksfuncties (zoals woonfunctie, kantoorfunctie, winkelfunctie) dezelfde parkeerplekken gebruiken. In dat geval gelden de zwaarste regels.
NEN 1010 geldt voor oplaadpunten
Het Bbl geeft aan dat oplaadpunten moeten voldoen aan de eisen van NEN 1010 (artikel 3.106 Bbl). Dit geldt voor verplichte oplaadpunten maar ook als ze niet verplicht zijn. En de regel geldt voor oplaadpunten die voor het publiek toegankelijk zijn maar ook voor oplaadpunten die dat niet zijn.
Aanvullende regels voor publieke oplaadpunten
Aanvullend op bovenstaande geeft het Besluit infrastructuur alternatieve brandstoffen (verwijst naar een andere website) regels voor oplaadpunten die voor publiek toegankelijk zijn. Zo moeten publieke oplaadpunten voor normaal vermogen beschikken over contactdozen of voertuigconnectoren van het type 2. Ook zijn er eisen vanwege databeveiliging en cybersecurity.
Gebouweigenaar
De regels over oplaadpunten en leidingdoorvoeren richten zich op de eigenaar van het gebouw waar de parkeerplekken bij horen. Want de gebouweigenaar is meestal degene die over de parkeerplekken gaat.
Nieuwbouw, verbouw
Gaat het om het verbouwen van een bestaand gebouw zoals het bijplaatsen van een oplaadpunt? Dan gelden aanvullende regels die te vinden zijn op de pagina voor oplaadpunten bij verbouw. Ook voor oplaadpunten bij nieuwbouw gelden regels van het Bbl.