Beschrijving activiteit
De Omgevingswet geeft een definitie van 'mijnbouwlocatieactiviteit'. Deze definitie staat in onderdeel A van de bijlage bij de Omgevingswet.
Definitie mijnbouwlocatieactiviteit
Een mijnbouwlocatieactiviteit is een activiteit die inhoudt: het gebruiken van een locatie in een oppervlaktewaterlichaam voor
a. een mijnbouwinstallatie, met inbegrip van het voor die installatie geldende beperkingengebied
b. een verkenningsonderzoek, met uitzondering van het bij dat onderzoek gebruiken van ontplofbare stoffen
Het gaat dus alleen om het gebruiken van zo'n locatie. Bovendien gaat het om een locatie in water. En niet op land. Een mijnbouwlocatieactiviteit eindigt als een mijnbouwinstallatie of verkenningsonderzoek de locatie niet meer gebruikt.
Het gebruiken van ontplofbare stoffen tijdens het verkenningsonderzoek valt niet onder de mijnbouwlocatieactiviteit. Het Mijnbouwbesluit regelt dat gebruik van ontplofbare stoffen (paragraaf 2.4 Mijnbouwbesluit).
Toelichting op begrippen 'mijnbouwinstallatie' en 'mijnbouwwerk'
In de definitie van mijnbouwlocatieactiviteit staat het begrip 'mijnbouwinstallatie'. Een mijnbouwinstallatie is een mijnbouwwerk dat vastzit aan de bodem van een oppervlaktewater. Of boven de bodem van een oppervlaktewater aanwezig is. Voor deze definitie verwijst de Omgevingswet (onderdeel A van de bijlage) naar de Mijnbouwwet (artikel 1, onder o).
Een mijnbouwwerk is:
- een werk voor het opsporen of het winnen van delfstoffen of aardwarmte, of
- een werk voor het opslaan van stoffen, of
- een werk dat samenhangt met de hiervoor genoemde werken
Het Mijnbouwbesluit geeft een nadere invulling van wat een mijnbouwwerk is (artikel 2).
De Omgevingswet en de Mijnbouwwet geven geen definitie van een 'werk'. Een werk komt neer op een door de mens vervaardigd onderdeel van de fysieke leefomgeving.
Een boorplatform is een voorbeeld van een mijnbouwinstallatie.
Toelichting op begrip 'verkenningsonderzoek'
In de definitie van mijnbouwlocatieactiviteit staat ook het begrip 'verkenningsonderzoek'. Een verkenningsonderzoek is een onderzoek naar de aanwezigheid van delfstoffen of aardwarmte. Zonder daarbij gebruik te maken van een boorgat. Het kan bij een verkenningsonderzoek ook gaan om nadere gegevens over delfstoffen of aardwarmte. Voor deze definitie verwijst de Omgevingswet (onderdeel A van de bijlage) naar de Mijnbouwwet (artikel 1, onder d).
Activiteiten die kunnen samenvallen met mijnbouwlocatieactiviteit
Het gebruik van de locatie (mijnbouwlocatieactiviteit) kan samenvallen met andere activiteiten op dezelfde locatie. Die andere activiteiten kunnen vallen onder een van de andere activiteiten van de Omgevingswet. Bijvoorbeeld de milieubelastende activiteit, de Natura 2000-activiteit, de flora- en fauna-activiteit, de lozingsactiviteit of de beperkingengebiedactiviteit bij mijnbouwinstallaties. Een toelichting op deze activiteiten staat op de overzichtspagina met regels voor activiteiten.
Samenloop met regels voor de beperkingengebiedactiviteit bij een rijkswaterstaatswerk kan zich niet voordoen. De regels in het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal) voor een beperkingengebiedactiviteit bij een rijkswaterstaatswerk gelden namelijk niet voor een mijnbouwinstallatie (artikel 6.16, 3e lid en artikel 7.16, 3e lid, Bal).
Voorbeeld
Een bedrijf wil in de Noordzee delfstoffen winnen met een mijnbouwinstallatie. Die activiteit valt onder de definitie van mijnbouwlocatieactiviteit, maar ook onder de definitie van milieubelastende activiteit:
- De activiteit is een mijnbouwlocatieactiviteit vanwege het gebruik van de locatie.
- De activiteit is een milieubelastende activiteit vanwege het exploiteren van een mijnbouwwerk. Het Besluit activiteiten leefomgeving wijst het exploiteren van een mijnbouwwerk namelijk aan als milieubelastende activiteit (paragraaf 3.10.1, Bal).
Daarnaast is mijnbouwregelgeving van toepassing. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een mijnbouwinstallatie.
Rijksregels voor rijkswateren
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) bevat regels voor mijnbouwlocatieactiviteiten. Deze regels zijn er vanwege het waarborgen van de veiligheid. En om ervoor te zorgen dat de mijnbouwlocatieactiviteit past bij andere functies van de locatie (evenwichtige toedeling van functies aan locaties Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)). Die andere functies zijn het Waddengebied, windparken, militaire oefen- en schietgebieden en gebieden die van belang zijn voor de scheepvaart.
De rijksregels geven aan wanneer een omgevingsvergunning vereist is. En welke inhoudelijke regels gelden. Of wanneer een meldingsplicht of informatieplicht geldt. Voor de Noordzee staan die regels in paragraaf 7.2.9 van het Bal. Voor andere rijkswateren staan die regels in paragraaf 6.2.5 van het Bal.
Wanneer een omgevingsvergunning nodig is
In de volgende tabel staat wanneer een omgevingsvergunning nodig is voor een mijnbouwlocatieactiviteit.
Mijnbouwlocatieactiviteit en omgevingsvergunning
Gebied in oppervlaktewater
|
Omgevingsvergunning voor mijnbouwlocatieactiviteit nodig voor |
Territoriale zee Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) ten noorden van het Natura 2000-gebied de 'Noordzeekustzone' |
Mijnbouwinstallatie voor het opsporen en winnen van delfstoffen die boven het water uitsteekt (uitgezonderd een mijnbouwinstallatie die rechtmatig aanwezig is. Dat wil zeggen dat de mijnbouwinstallatie aanwezig is op grond van het recht zoals dat gold vóór inwerkingtreding van de Omgevingswet) |
Windparken op grond van de Wet windenergie op zee |
Mijnbouwinstallatie die boven het water uitsteekt (ook het beperkingengebied met betrekking tot een mijnbouwinstallatie valt onder de vergunningplicht) |
Drukbevaren deel van de zee |
Mijnbouwinstallatie die boven het water uitsteekt (ook het beperkingengebied met betrekking tot een mijnbouwinstallatie valt onder de vergunningplicht) |
Oefen- en schietgebied van het ministerie van Defensie |
Mijnbouwinstallatie die boven het water uitsteekt (ook het beperkingengebied met betrekking tot een mijnbouwinstallatie valt onder de vergunningplicht) |
Oefen- en schietgebied van het ministerie van Defensie |
Verkenningsonderzoek met gebruikmaking van kunstmatig opgewekte trillingen |
Ankergebied in de buurt van een aanloophaven Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) |
Verkenningsonderzoek met gebruikmaking van kunstmatig opgewekte trillingen |
Aanloopgebied Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) |
Verkenningsonderzoek met gebruikmaking van kunstmatig opgewekte trillingen |
Aanwijzing gebieden
De Omgevingsregeling wijst de gebieden aan die in de tabel staan. Behalve windparken op grond van de Wet windenergie op zee (de minister van Economische Zaken wijst deze gebieden aan). En het Natura 2000-gebied de 'Noordzeekustzone' (de minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur wijst dat gebied aan).
Beoordelingsregels
Het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl) bevat beoordelingsregels voor het verlenen van de omgevingsvergunning (artikel 8.5, Bkl).
Vergunningaanvragen en meldingen ontvangen
Overheden ontvangen digitale vergunningaanvragen via het Omgevingsloket. Hiervoor sluiten ze aan op het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Lees meer over vergunningaanvragen in het DSO.
Verbod op opsporen of winnen delfstoffen in Noordzeekustzone en Waddenzee
Er geldt een verbod op het opsporen of winnen van delfstoffen met een mijnbouwinstallatie in het Natura 2000-gebied de 'Noordzeekustzone' (artikel 7.66a, Bal). Dat gebied ligt in de Noordzee. Er geldt een uitzondering op het verbod (artikel 7.73, Bal).
Het verbod geldt ook voor de Waddenzee en Waddeneilanden. Het Besluit kwaliteit leefomgeving regelt dat Waddengemeenten en andere gemeenten waarbinnen delen van de Waddenzee liggen, dat verbod moeten opnemen in hun omgevingsplan (artikel 5.129e, Bkl).
Bevoegd gezag voor de algemene rijksregels voor de mijnbouwlocatieactiviteit
De minister van Economische Zaken (EZ) is het bevoegd gezag:
Al deze bevoegdheden zijn dus in 1 hand. Vrijwel altijd is de minister van EZ ook bevoegd gezag voor een omgevingsvergunning voor een mijnbouwlocatieactiviteit. In enkele gevallen is de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bevoegd gezag voor een aanvraag omgevingsvergunning voor meerder activiteiten. Kijk hiervoor in het stappenplan Meervoudige aanvraag, andere activiteiten.
Mijnbouwregelgeving
Mijnbouwregelgeving blijft van toepassing, naast de regels van de Omgevingswet. Zoals de Mijnbouwwet, het Mijnbouwbesluit of de Mijnbouwregeling. Mijnbouwregelgeving bevat bijvoorbeeld regels over:
- eisen aan mijnbouwwerken (hoofdstuk 5 van het Mijnbouwbesluit). Bijvoorbeeld het plaatsen van een mijnbouwinstallatie (artikel 55).
- het gebruiken van ontplofbare stoffen tijdens een verkenningsonderzoek (paragraaf 2.4 van het Mijnbouwbesluit).