Uitleg bodemenergiesysteem
Een bodemenergiesysteem maakt voor de verwarming en koeling van gebouwen gebruik van de warmte en koude in de bodem. Er zijn open en gesloten bodemenergiesystemen. Bij open systemen is sprake van verplaatsing van grondwater. Bij gesloten systemen is dit niet het geval. Een gesloten bodemenergiesysteem geleidt circulatievloeistof in buizen door de bodem. Dit komt niet in direct contact met het grondwater.
Een bodemenergiesysteem wordt ook gebruikt voor het opslaan van warmte in de bodem, waaronder hoge temperatuur opslag. Bij hoge temperatuur opslag wordt tijdelijk warmte met een hogere temperatuur in de bodem opgeslagen. Hoge temperatuur opslag vindt alleen plaats voor verwarming. Bijvoorbeeld in de glastuinbouw en de teelt van vissen, waterplanten en schaal- en schelpdieren.
Dit valt onder een bodemenergiesysteem
De milieubelastende activiteit bodemenergiesysteem staat in paragraaf 3.2.6 van het Bal. De activiteit kan schadelijk zijn voor het milieu. De nadelige gevolgen zijn vooral bodemaantasting, wijzigingen in grondwaterstand en grondwaterkwaliteit.
De milieubelastende activiteit bodemenergiesysteem is een bedrijfstakoverstijgende activiteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
De activiteit bestaat uit het:
- aanleggen van een bodemenergiesysteem
- gebruiken van een bodemenergiesysteem
Onder deze milieubelastende activiteit valt ook het onderhouden en schoonspoelen van aangelegde systemen. Dit is inclusief het vooronderzoek. Een vooronderzoek bestaat uit boringen om te onderzoeken of de locatie geschikt is voor een bodemenergiesysteem.
Dit valt niet onder de milieubelastende activiteit
De regels uit paragraaf 3.2.6 van het Bal gelden niet voor geothermie, warmtelozingen en stadsverwarming. Dit zijn geen bodemenergiesystemen.
Deze milieuregels uit het Bal gelden voor een bodemenergiesysteem
Bij de milieubelastende activiteit bodemenergiesysteem staat welke inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 en hoofdstuk 5 van toepassing zijn. Zie de tabel hieronder voor een overzicht van de regels.
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist voor een bodemenergiesysteem
Een omgevingsvergunning is nodig voor een open bodemenergiesysteem.
De provincie kan van de vergunningplicht afwijken. Artikel 2.16 van het Bal regelt dat de provincie de aanleg en het gebruik van open bodemenergiesystemen vergunningvrij kan maken. Dit kan alleen als het doelmatig gebruik van bodemenergie of doelmatig waterbeheer dit toelaat, en het systeem niet meer dan 10 m3/uur grondwater onttrekt.
Voor het lozen van afvalwater op het oppervlaktewater is ook een omgevingsvergunning nodig.
Informeren van het bevoegd gezag
In hoofdstuk 2, 4 en 5 van het Bal staat per activiteit aangegeven of het bedrijf informatie (gegevens en bescheiden) moet aanleveren bij het bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
De indieningseisen voor een vergunningaanvraag staan in de Omgevingsregeling.
Welke regels en voorschriften nog meer gelden voor een bodemenergiesysteem
Niet alle regels voor een bodemenergiesysteem staan in het Bal. Er kunnen ook regels staan in:
Meer informatie