Milieubelastende activiteit opslagtank voor gassen (paragraaf 3.2.7 Bal)
Voor een opslagtank voor gassen gelden algemene rijksregels van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Hoofdstuk 3 van het Bal bevat de aanwijzing van wat er onder de milieubelastende activiteit valt en wat vergunningplichtig is. Ook staat hier welke inhoudelijke regels gelden.
Uitleg opslagtank
Het Bal verstaat onder een opslagtank een voorziening voor het opslaan van gas of vloeistof. Hieronder valt niet een verpakking, tankcontainer of ladingtank van een bunkerstation. Een ladingtank van een bunkerstation valt onder de milieubelastende activiteit bunkerstations en andere tankplaatsen voor schepen.
Dit valt onder opslagtank voor gassen
De milieubelastende activiteit opslagtank voor gassen staat in paragraaf 3.2.7 van het Bal. Deze activiteit kan schadelijk zijn voor het milieu. Het nadelige gevolg is vooral de externe veiligheid door de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. De milieubelastende activiteit opslagtank voor gassen is een bedrijfstakoverstijgende activiteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
De activiteit is het opslaan in een:
- opslagtank van meer dan 150 liter gevuld met giftige, bijtende, brandbare of oxiderende gassen van ADR-klasse 2. De gassen zijn tot vloeistof verdicht.
- opslagtank van meer dan 300 liter gevuld met verstikkende gassen van ADR-klasse 2. De gassen zijn tot vloeistof verdicht.
- opslagtank van meer dan 150 liter gevuld met tot vloeistof verdichte gassen in de gevarenklasse acute toxiciteit, categorie 1, 2 of 3 van bijlage I, deel 3, CLP-verordening.
Onder het opslaan vallen ook de handelingen die daarbij horen. Bijvoorbeeld het vullen of legen van de opslagtank met een tankwagen. Het opslaan voor korte tijd en in afwachting van verder vervoer valt ook onder deze milieubelastende activiteit.
Bij het opslaan van propaan gaat het om propaanreservoirs bij particulieren, bij bedrijven en op bouwterreinen.
Deze milieuregels uit het Bal gelden voor opslagtank voor gassen
Bij de milieubelastende activiteit staat welke inhoudelijke regels uit de hoofdstukken 4 en 5 van toepassing zijn. Zie de tabel hieronder voor een overzicht van de regels.
Paragraaftitel |
Paragraaf Bal |
---|---|
Opslag propaan/ propeen (voor niet vergunningplichtige activiteiten) | 4.91 |
Opslag oxiderende en verstikkende cryogene gassen (geldt alleen als maximaal 100 m3 oxiderende gassen wordt opgeslagen) | 4.92 |
Zeer Zorgwekkende Stoffen (voor vergunningplichtige activiteiten) | 5.4.3 |
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist voor opslagtank voor gassen
Een omgevingsvergunning is nodig voor de opslag van:
- propaan of propeen
- van meer dan 13 m3 in een opslagtank
- als propaan of propeen in de vloeistoffase wordt afgetapt. Bijvoorbeeld het vullen van gasflessen vanuit een opslagtank.
- giftige of bijtende gassen van ADR-klasse 2
- brandbare gassen van ADR-klasse 2, met uitzondering van propaan of propeen
- meer dan 100 m3 oxiderende gassen van ADR-klasse 2
- gassen in de gevarenklasse acute toxiciteit, categorie 1, 2 of 3 van bijlage I, deel 3, CLP-verordening
De reden voor vergunningplicht is externe veiligheid.
Uitgezonderd van de vergunningplicht zijn:
- opslaan van LPG
- opslaan van vloeibaar gemaakt vergistingsgas
Milieueffectrapportage
Het kan zijn dat voor deze milieubelastende activiteit een mer-beoordelingsplicht of een mer-plicht geldt. Dit kunt u afleiden uit bijlage V van het Omgevingsbesluit. Wilt u weten of mer verplichtingen geeft? Vul de mer-scan in of lees verder over milieueffectrapportage.
Informeren van het bevoegd gezag
In de hoofdstukken 2, 4 en 5 van het Bal staat per activiteit aangegeven of het bedrijf informatie moet aanleveren aan het bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
De indieningseisen voor een vergunningaanvraag staan in de Omgevingsregeling.
Welke regels en voorschriften nog meer gelden voor opslagtank voor gassen
Niet alle regels voor een opslagtank voor gassen staan in het Bal. Er kunnen ook regels staan in:
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen
- een eventuele omgevingsvergunning
- lokale regelgeving. Met lokale regelgeving bedoelen we bijvoorbeeld het omgevingsplan van de gemeente, de omgevingsverordening van de provincie en de waterschapsverordening van het waterschap. Welke lokale regels gelden voor een bepaalde locatie kunt u het beste checken met het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Meer informatie
Bedrijfstakoverstijgende activiteit
Een bedrijfstakoverstijgende activiteit is een milieubelastende activiteit waarvoor het Rijk regels stelt in afdeling 3.2 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). De activiteit is meestal geen zelfstandige bedrijf, maar wordt uitgevoerd als onderdeel van een bedrijf en soms ook binnen een huishouden. Voor de bedrijfstakoverstijgende activiteiten zijn landelijk eisen uitgewerkt die nadelige gevolgen voor de fysieke leefomgeving beperken. Veelal gaat het om eisen over de technische uitvoering van de installaties. (nota van toelichting Bal, paragraaf 4.2.3, Stb. 2018, 293)
Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.