Milieubelastende activiteit opslaan en bewerken van ontplofbare stoffen of voorwerpen op militaire objecten (paragraaf 3.11.4 Bal)
Voor het opslaan en bewerken van ontplofbare stoffen op militaire objecten gelden algemene rijksregels van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Hoofdstuk 3 van het Bal bevat de aanwijzing van wat er onder de milieubelastende activiteit valt en wat vergunningplichtig is. Ook staat hier welke inhoudelijke regels gelden.
Dit valt onder opslaan en bewerken van ontplofbare stoffen op militaire objecten
De milieubelastende activiteit opslaan en bewerken van ontplofbare stoffen op militaire objecten wordt in paragraaf 3.11.4 van het Bal aangewezen. Deze activiteit kan schadelijk zijn voor het milieu. De nadelige gevolgen zijn vooral gevolgen voor externe veiligheid.
Het gaat hierbij om het opslaan en bewerken van ontplofbare stoffen of voorwerpen die behoren tot ADR-klasse 1. Hieronder vallen ook alle milieubelastende activiteiten die plaatsvinden op het militaire terrein.
Ook het opslaan en bewerken van ontplofbare stoffen of voorwerpen van een bondgenootschappelijke krijgsmacht vallen onder deze milieubelastende activiteit.
Deze milieuregels uit het Bal gelden voor opslaan en bewerken van ontplofbare stoffen op militaire objecten
Bij de milieubelastende activiteit staat welke inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 en hoofdstuk 5 van toepassing zijn. Voor deze activiteit is dat alleen paragraaf 4.114 Opslaan en bewerken van ontplofbare stoffen of voorwerpen.
In deze situaties is een omgevingsvergunning vereist voor opslaan en bewerken van ontplofbare stoffen op militaire objecten
Voor de milieubelastende activiteit is een omgevingsvergunning nodig als er opslag en bewerking is van:
- stoffen of voorwerpen van ADR-klasse 1.1 of 1.2
- meer dan 50 kg NEM in stoffen of voorwerpen van ADR-klasse 1.3
Hieronder vallen ook alle activiteiten die op het defensieterrein plaatsvinden.
Het gaat hier om het opslaan van ontplofbare stoffen of voorwerpen die ingezet kunnen worden in strijdsituaties. Defensie kent daarom een uitzonderingspositie ten opzichte van civiele bedrijven. De grote hoeveelheden en vernietigende kracht vragen om een zorgvuldige inpassing van de externe veiligheidszones die dit soort opslagen met zich meebrengen. Dit is de reden voor de vergunningplicht.
Informeren van het bevoegd gezag
Het bedrijf moet uiterlijk 4 weken van tevoren algemene gegevens aanleveren bij het bevoegd gezag Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Hierbij gaat het bijvoorbeeld om naam, adres, begrenzing van de locatie en begindatum van de activiteit.
In hoofdstuk 2, 4 en 5 van het Bal staat per activiteit aangegeven of het bedrijf nog andere informatie moet aanleveren.
De indieningseisen voor een vergunningaanvraag staan in de Omgevingsregeling.
Welke regels en voorschriften nog meer gelden voor opslaan en bewerken van ontplofbare stoffen op militaire objecten
Niet alle regels voor opslag en bewerken van ontplofbare stoffen op militaire objecten staan in het Bal. Er kunnen ook regels staan in:
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen
- een eventuele omgevingsvergunning
- lokale regelgeving. Met lokale regelgeving bedoelen we bijvoorbeeld het omgevingsplan van de gemeente, de omgevingsverordening van de provincie en de waterschapsverordening van het waterschap. Welke lokale regels gelden voor een bepaalde locatie kunt u het beste checken met het onderdeel Regels op de kaart van het Omgevingsloket.
Meer informatie
Bevoegd gezag
Het bevoegd gezag kan zowel het Rijk, een provincie, een waterschap als een gemeente zijn. Onder de Omgevingswet heeft ieder instrument een bevoegd gezag. Het bevoegd gezag dat het instrument inzet, is ook het bevoegd gezag voor vergunningverlening, toezicht en handhaving, meldingen en het toestaan van afwijken van algemene regels.
Lees hier verder over bevoegd gezag.