Lozingsvoorschriften Opslaan van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie (paragraaf 4.122 Bal)
Voor Opslaan van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie gelden lozingsvoorschriften uit paragraaf 4.122 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Het gaat om voorschriften over lozingsroutes, emissiegrenswaarden en meetmethoden bij de opslag van licht of matig verontreinigde baggerspecie.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In de hoofdstukken 3 en 4 van het Besluiten activiteit Leefomgeving (Bal) staat of de regels van toepassing zijn. Deze regels gelden als
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.122 valt en
- uw activiteit onder paragraaf 3.2.24 Opslaan van grond of baggerspecie valt
De regels voor lozen van afvalwater zijn alleen van toepassing bij de opslag van licht of matig verontreinigde baggerspecie. Er gelden geen lozingseisen voor baggerspecie van de kwaliteitsklasse niet-verontreinigd en voor grond van de kwaliteitsklassen landbouw/natuur, wonen of industrie.
Voor het lozen van afvalwater bij de opslag van grond van de kwaliteitsklassen matig verontreinigd of sterk verontreinigd en voor baggerspecie van de kwaliteitsklasse sterk verontreinigd geldt een vergunningplicht. Dat volgt uit artikel 3.48k, lid 2, van het Bal.
Lozingsroutes
De lozing van afvalwater afkomstig van de opslag van baggerspecie moet in principe plaatsvinden op een oppervlaktewaterlichaam. Het is mogelijk om een maatwerkvoorschrift aan te vragen, waarmee ook een andere lozingsroute toegestaan is. Bijvoorbeeld lozing op het riool of op de bodem. Overigens ligt het bij de opslag van baggerspecie niet voor de hand een andere lozingsroute toe te staan. Lozen van afvalwater is niet verplicht. Afvoer per as naar een verwerker is toegestaan of het kan worden hergebruikt.
Zie ook de pagina Lozingsroutes Bal.
Emissiegrenswaarden en meetmethoden
Voor het lozen van afvalwater afkomstig van de opslag van baggerspecie op een oppervlaktewaterlichaam gelden normen. De tabel toont de emissiegrenswaarden.
Stof | Emissiegrenswaarde in mg/L |
---|---|
Onopgeloste stoffen (ook wel aangeduid als onopgeloste bestanddelen) | 100 |
Chemisch zuurstofverbruik (CZV) | 200 |
De emissiegrenswaarden zijn ontleend aan het CIW-document Lozingen uit tijdelijke baggerdepots. Ze zijn te bereiken door goede aanleg en beheer van het depot en toepassing van een lozingskist bij het aflaten van het water.
Om te bepalen of het afvalwater voldoet aan deze normen, moet het afvalwater geanalyseerd worden volgens de volgende meetmethoden:
- bemonstering afvalwater zonder filtering volgens NEN 6600-1
- conserveren van monster volgens NEN-EN-ISO 5667-3
- analyse op onopgeloste stoffen volgens NEN-EN 872
- analyse op CZV volgens NEN-ISO 15705
Let op: er gelden ook andere voorschriften
Naast lozingsvoorschriften gelden ook andere voorschriften. Deze vindt u op de pagina Inhoudelijke regels opslaan van zonder bewerking herbruikbare grond of baggerspecie.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.