Toepassingsbereik en melding opslaan van oxiderende en verstikkende gassen in opslagtanks (paragraaf 4.92 Bal)
Voor de milieubelastende activiteit Opslaan van oxiderende en verstikkende gassen in opslagtanks gelden inhoudelijke regels uit hoofdstuk 4 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Op deze pagina leest u meer over het toepassingsbereik (wat eronder valt), de gegevens die bij een melding aangeleverd moeten worden en welke inhoudelijke voorschriften gelden.
Let op: deze regels gelden alleen als het gaat om een activiteit die valt onder paragraaf 3.2.7 Opslagtank voor gassen.
Toepassingsbereik: dit valt eronder
De regels uit paragraaf 4.92 gelden voor het opslaan van zuurstof, stikstof, argon, kooldioxide, helium of lachgas in een opslagtank uit paragraaf 3.2.7 van het Bal waarvoor geen vergunningplicht geldt. Als de activiteit vergunningplichtig is, gelden namelijk de regels van de vergunning.
Deze gassen worden ook wel oxiderende en verstikkende gassen genoemd. Onder het toepassingsbereik vallen bovengrondse en ondergrondse opslagtanks.
Onder de activiteit ‘opslaan’ vallen ook de daarbij behorende activiteiten, zoals overslaan en laden en lossen. Ook valt hier onder het opslaan voor korte tijd en in afwachting van aansluitend vervoer.
Melding
Het is verboden deze activiteit te starten zonder dit ten minste 4 weken van tevoren te melden. De melding bevat 2 soorten gegevens:
- algemene gegevens (zie hiervoor Meldingsplicht milieuregels Bal)
- specifieke gegevens voor deze activiteit:
- de coördinaten van de opslagtank, het vulpunt van de opslagtank en opstelplaats van de tankwagens voor het vullen en legen van de opslagtank. De coördinaten worden vastgelegd volgens het stelsel van de Rijksdriehoeksmeting.
- de inhoud van de opslagtank
- een aanduiding van het soort gas dat wordt opgeslagen
Melding gelijkwaardige maatregel
Bij het treffen van een gelijkwaardige maatregel bij voorschriften in de PGS 9 (Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 9) moet minimaal 4 weken voor de start van de activiteit een melding gedaan worden. Bij deze gelijkwaardige maatregel is geen toestemming vooraf nodig.
De melding van de gelijkwaardige maatregel bevat:
- een beschrijving van de gelijkwaardige maatregel
- gegevens waaruit blijkt dat met de gelijkwaardige maatregel minstens hetzelfde resultaat wordt bereikt als de wetgever met de voorgeschreven maatregel heeft beoogd.
Voorschriften
Naast toepassingsbereik en melding gelden veiligheidsvoorschriften.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.