Asbestverwijdering door gecertificeerd bedrijf
Het slopen van een bouwwerk waarin asbest in risicoklassen 2 en 2A aanwezig is, mag alleen worden uitgevoerd door een bedrijf dat in het bezit is van het certificaat asbestverwijdering. Dit geldt ook voor het verwijderen van asbest uit dit bouwwerk (artikel 4.54d, lid 1 Arbeidsomstandighedenbesluit).
Risicoklassen asbest
Asbest risicoklasse 2 betekent dat in de lucht waaraan medewerkers bij het werk kunnen worden blootgesteld de concentratie:
- asbestvezels van het type chrysotiel meer dan 1 vezel/m3 bedraagt, berekend over de referentieperiode van 8 uur per dag
- amfibole asbestvezels actinoliet, amosiet, anthofylliet, tremoliet en crocidoliet meer dan 1 vezel/m3 bedraagt, berekend over de referentieperiode van 8 uur per dag
Dit staat in artikel 4.48 van het Arbeidsomstandighedenbesluit.
Asbest risicoklasse 2A betekent dat in de lucht waaraan medewerkers bij het werk kunnen worden blootgesteld de concentratie:
- amfibole asbestvezels actinoliet, amosiet, anthofylliet, tremoliet en crocidoliet meer dan 2.000 vezels/m3 bedraagt, berekend over de referentieperiode van 8 uur per dag
Eindbeoordeling asbestverwijdering
Na het verwijderen van asbest risicoklasse 2 of 2A wordt een eindbeoordeling uitgevoerd (artikel 7.22, lid 1 en 2, Bbl). De regels voor het uitvoeren van de eindbeoordeling staan in de artikelen 4.51a en 4.53c van het Arbeidsomstandighedenbesluit.
In de binnenruimte van het bouwwerk waaruit het asbest is verwijderd, mogen geen andere werkzaamheden worden uitgevoerd zolang het resultaat van de eindbeoordeling niet voldoet aan de regels van het Arbeidsomstandighedenbesluit (artikel 7.22, lid 3, Bbl).
In de buitenlucht mogen geen werkzaamheden worden uitgevoerd aan het bouwwerk zolang geen visuele inspectie is uitgevoerd, of als uit de visuele inspectie volgt dat nog visueel waarneembaar asbest aanwezig is (artikel 7.22, lid 4, Bbl).
Landelijk asbestvolgsysteem
Alle bedrijven die asbest verwijderen moeten hiervoor het Landelijk Asbestvolgsysteem (LAVS) gebruiken. Lees meer op LAVS-gebruiker: asbestverwijderingsbedrijf.
Verwijdering van asbesthoudende materialen door particulieren
Het verwijderen van maximaal 35 m2 van de volgende asbesthoudende materialen uit een woonfunctie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) of nevengebruiksfunctie Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) daarvan mag een particulier uitvoeren:
- hele, geschroefde golfplaten waarin asbestvezels hechtgebonden zijn (geen dakleien)
- hele vloertegels
- niet gelijmde vloerbedekking
Dit staat in artikel 7.9, lid 2, onder d, van het Bbl.
Beschadigde golfplaten en vloertegels en gelijmde vloerbedekking mogen niet door particulieren worden verwijderd.
Rijksregels
Bij de verwijdering van asbesthoudende golfplaten, vloertegels of vloerbedekking zorgt degene die de werkzaamheden uitvoert er voor:
- dat het verwijderen wordt uitgevoerd voor de eventuele sloop van het bouwwerk
- dat de asbesthoudende producten:
- onmiddellijk van niet-asbesthoudende producten worden gescheiden
- zo veel mogelijk direct worden verzameld en verpakt in niet-luchtdoorlatend verpakkingsmateriaal en afgesloten
- worden opgeslagen in een afgesloten opslagplaats
- de niet verpakte producten onmiddellijk worden opgeslagen in een afgesloten container
- dat het verpakkingsmateriaal is voorzien van een aanduiding dat het asbest bevat
- dat de verzamelde asbesthoudende materialen binnen 2 weken na verwijdering worden afgegeven bij de milieustraat van de gemeente.
Dit staat in artikel 7.21 van het Bbl.