Consumentendossier (opleverdossier) en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) zorgt voor een versterkte positie van opdrachtgevers van bouwprojecten. Het gaat bijvoorbeeld om de informatie die de aannemer moet aanleveren na afronding van een bouwproject. Het Burgerlijk Wetboek (BW) is daarvoor aangepast.
Consumentendossier (opleverdossier)
De aannemer moet na afronding van een bouwproject informatie aanleveren aan de opdrachtgever (professioneel of particulier) over wat er gebouwd is. Ook de informatie die nodig is voor onderhoud moet de aannemer aanleveren. De set aan informatie heet 'consumentendossier' of 'opleverdossier'. Het moment waarop de aannemer het dossier moet verstrekken, is wanneer hij de opdrachtgever in kennis stelt dat het werk klaar is om op te leveren. De gemeente en de kwaliteitsborger zijn niet betrokken bij het consumentendossier.
Particuliere en professionele opdrachtgever
Een particuliere opdrachtgever is een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf. Een professionele opdrachtgever is een partij die handelt in het kader van zijn beroep of bedrijf.
Inhoud consumentendossier
De informatie in het consumentendossier moet zodanig zijn dat de opdrachtgever kan nagaan of de aannemer gebouwd heeft wat is afgesproken in de aannemingsovereenkomst (artikel 7:757a BW). Het volgende moet in ieder geval in het dossier staan:
- tekeningen en berekeningen over het gebouwde bouwwerk inclusief bijbehorende installaties
- beschrijving van de toegepaste materialen en installaties
- gebruiksfuncties Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) van het bouwwerk
- informatie die nodig is voor het gebruik en onderhoud van het bouwwerk
Afspraken over consumentendossier
De opdrachtgever en aannemer kunnen ook afwijkende afspraken maken over het consumentendossier. Die kunnen ze dan het beste in de aannemingsovereenkomst opnemen. Eventueel is de NPR 8092 daarbij te gebruiken. Dat is een handreiking voor het opstellen van het consumentendossier.
Opdrachtgever en aannemer kunnen bijvoorbeeld afspreken wat er nog meer of juist niet in het dossier komt. Het is daarbij raadzaam om rekening te houden met de gereedmelding. Die melding moet de opdrachtgever verplicht verstrekken aan het bevoegd gezag (meestal de gemeente). De informatie in het consumentendossier is deels te gebruiken als informatie die verplicht bij de gereedmelding moet zitten.
Ze kunnen ook afspreken dat de aannemer geen consumentendossier oplevert. Maar let op, de opdrachtgever kan dan informatie missen die hij verplicht bij de gereedmelding moet verstrekken.
Maken ze geen afspraken, dan geldt het Burgerlijk Wetboek over wat in ieder geval in het consumentendossier moet zitten (artikel 7:757a BW).
Overgangsrecht
De verplichting om een consumentendossier te verstrekken (in artikel 7:757a BW) geldt niet voor aannemingsovereenkomsten die zijn gesloten vóór de inwerkingtreding van de Wet kwaliteitsborging (artikel 218 van de Overgangswet nieuw Burgerlijk Wetboek regelt dit overgangsrecht).
Praktijkvoorbeeld
Hierna een praktijkvoorbeeld over hoe het bovenstaande uitpakt in de nieuwe en oude situatie.
Praktijkvoorbeeld: zoekgeraakte tekeningen cv-installatie
Een opdrachtgever heeft met een aannemer een aannemingsovereenkomst gesloten voor de bouw van een verdieping op een bestaande woning. Op de verdieping komt een cv-installatie. Na enkele maanden belt de aannemer de opdrachtgever en meldt hem dat het werk klaar is om op te leveren. De opdrachtgever zegt tegen de aannemer dat hij vóór de oplevering eerst de tekeningen van de cv-installatie wil hebben om te zien waar de cv-leidingen lopen. De aannemer zegt dat de tekeningen zijn kwijtgeraakt en dus geen tekeningen kan geven.
Is de aannemer verplicht om de tekeningen te geven?
Ja, de aannemer is verplicht de tekeningen van de cv-installatie aan de opdrachtgever te verstrekken (vanwege artikel 7:757a BW). Dat was op het moment toen hij de opdrachtgever belde met de mededeling dat de bouw van de verdieping klaar was voor oplevering.
De verplichting zou niet gelden als ze onderling hadden afgesproken dat het verstrekken van de tekeningen niet nodig is. In dit voorbeeld hebben ze dat niet afgesproken.
Oude situatie
In de oude situatie (waarbij artikel 7:757a BW er niet is) is de aannemer niet verplicht om tekeningen van de cv-installatie te geven. Er was toen immers geen verplichting voor de aannemer om een dossier af te geven met informatie over het gebouwde tot stand gebrachte bouwwerk en bijbehorende installaties. Partijen konden daar wel afspraken over maken, maar dat is in dit voorbeeld niet het geval.
Gebruiksfunctie
Gedeelte van 1 of meer bouwwerken die dezelfde gebruiksbestemming hebben en die samen een gebruikseenheid vormen. Deze begripsbepaling staat in bijlage I bij het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Lees meer op Gebruiksfuncties van bouwwerken.