Pharmafilter en IPPC-installaties
Een pharmafilter bewerkt afvalstoffen, zoals:
- biologisch afbreekbare bedpannen en urinalen met inhoud
- specifiek ziekenhuisafval
- voedselrestanten
Ook afvalwater van het spoelen van de installatie waar de afvalstoffen worden opgenomen gaat naar de pharmafilter-installatie. Dat geldt ook voor afvalwater van het bestaande rioleringssysteem. Hierdoor kan een pharmafilter vallen onder de IPPC-categorie voor het behandelen van afval, namelijk categorie 5.3b van de Richtlijn industriële emissies en veehouderijen (Rie) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Hieronder staat in detail waarom categorie 5.3b van toepassing kan zijn. Categorie 6.11 is niet van toepassing want een pharmafilter bij een ziekenhuis is geen zelfstandige afvalwaterzuiveringsinstallatie.
Afvalwater is een afvalstof
Bij een pharmafilter gaat het om het bewerken van vaste afvalstoffen en afvalwater. Ook afvalwater is een afvalstof. Dit volgt uit artikel 1.1 van de Wet milieubeheer en ook uit EU-regelgeving: 'Afvalstoffen: alle stoffen, preparaten of voorwerpen, waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen.' Water is een stof en valt dus onder deze definitie. Jurisprudentie bevestigt dit:
Nuttige toepassing
Bij een pharmafilter is sprake van nuttige toepassing. Er wordt via biogas energie opgewekt en er wordt schoon water geproduceerd.
Capaciteitsdrempel
De totale capaciteit van de installatie moet meer zijn dan 75 ton per dag. Dit is vaak het geval bij pharmafilters.
Geen behandeling van stedelijk afvalwater
De Richtlijn 91/271/EEG voor de behandeling van stedelijk afvalwater is niet van toepassing. Het gaat hier niet om een behandeling van stedelijk afvalwater volgens de artikelen 4 tot en met 7 van die richtlijn.
Biologische behandeling
Bij een pharmafilter gaat het om een biologische behandeling Door vergisting van materiaal wordt biogas geproduceerd en het afvalwater wordt biologisch gezuiverd.
Milieubelastende activiteit
Voor IPPC-installaties die vallen onder de IPPC-categorie 5.3b geldt paragraaf 3.3.10, Afvalbeheer IPPC-installaties, van het Bal. De milieubelastende activiteit omvat de IPPC-installatie en de functioneel ondersteunende activiteiten. Dit volgt uit artikel 3.78 van het Bal. Door de definitie van IPPC-installatie vallen er ook activiteiten onder die technisch in verband staan, zoals bijvoorbeeld een laboratorium. Een voorbeeld van een functioneel ondersteunende activiteit is een kantine.
De milieubelastende activiteit is hier dus het ziekenhuis inclusief andere activiteiten, zoals een kantine of een laboratorium.
Vergunningplicht
De vergunningplicht geldt voor de milieubelastende activiteit (artikel 3.79 Bal). Voor het lozen op het oppervlaktewater is ook een vergunning nodig.
Voor een IPPC-installatie kunnen BBT-conclusies gelden. De vergunningvoorschriften moeten voldoen aan deze BBT-conclusies (BBT: beste beschikbare technieken Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)). Ook houdt de vergunningverlener rekening met de minimumstandaard voor het verwerken van afvalstoffen in het Landelijk afvalbeheerplan (LAP). Sectorplan 19 beschrijft onder andere de minimumstandaard van een pharmafilter bij een ziekenhuis.
Regels in het Bal
Een ziekenhuis dat door een pharmafilter een IPPC-installatie wordt, is een complex bedrijf. De algemene regels uit hoofdstuk 4 en 5 die aangewezen zijn vanaf afdeling 3.4 van het Bal gelden niet voor complexe bedrijven (artikel 3.49 Bal). Zo gelden bijvoorbeeld de regels voor een traumahelikopter niet, want deze zijn aangewezen in paragraaf 3.7.9 Bal 'ziekenhuizen'. De vergunningverlener neemt hiervoor voorschriften op in de vergunning. Daarbij kan de vergunningverlener aansluiten bij regels die in het Bal staan.
Wel kunnen regels uit afdeling 3.2 en 3.3 van het Bal gelden. Bij een ziekenhuis dat door een pharmafilter een IPPC-installatie wordt, zijn dit in ieder geval de regels uit artikel 3.78 van het Bal:
De regels voor PRTR gelden voor het nuttig toepassen of verwijderen van gevaarlijk afval of het verwijderen van niet-gevaarlijk afval. Bij een pharmafilter is sprake van nuttige toepassing van niet-gevaarlijk afval. Daarom gelden de regels voor PRTR niet.