Inhoudelijke voorschriften toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen (paragraaf 4.125 Bal)
Voor de activiteit Toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen gelden inhoudelijke voorschriften uit paragraaf 4.125 van het Besluit activiteiten leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bal). Het gaat om voorschriften over functionele toepassing, functionele hoeveelheid en toegestane bijmengingen met bodemvreemd materiaal. Ook gelden er kwaliteitseisen voor onder meer grootschalig toepassen. En is maatwerk voor grootschalig toepassen mogelijk.
Wanneer de regels van toepassing zijn
In de hoofdstukken 3 en 4 van het Bal staat of de regels van toepassing zijn. Deze regels gelden als:
- uw activiteit onder het toepassingsbereik van paragraaf 4.125 valt
- uw activiteit onder paragraaf 3.2.27 Toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen valt
De regels voor mijnsteen en vermengde mijnsteen in paragraaf 4.125 zijn alleen aan de orde bij mijnsteen en vermengde mijnsteen die is ontgraven uit en weer wordt toegepast binnen mijnsteengebieden in de provincie Limburg. Het gaat dan om de mijnsteengebieden die zijn aangewezen in de Omgevingsregeling.
Functionele toepassing
Toepassen van mijnsteen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) of vermengde mijnsteen Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) is volgens artikel 4.1285 van het Bal alleen toegestaan in een functionele toepassing.
Functionele toepassingen zijn de volgende werken:
- bouwwerken, dijken, wegen of spoorwegen met inbegrip van daartoe horende geluidswallen
- ophogingen op of in de landbodem voor het realiseren van bedrijventerreinen, woningbouwlocaties, natuurgronden, tuinen of recreatieterreinen
- ophogingen op of in de landbodem voor het herstellen of verbeteren van de bodemgesteldheid van een terrein of voor het bevorderen van de natuurwaarde of recreatieve waarde van een terrein
- afdeklagen op grootschalig toegepaste mijnsteen of vermengde mijnsteen
- herinrichtingen van winplaatsen of voormalige winplaatsen voor delfstoffen, met uitzondering van winplaatsen en voormalige winplaatsen in oppervlaktewaterlichamen, voor het verwezenlijken van bedrijventerreinen, woningbouwlocaties, natuurgronden, tuinen of recreatieterreinen of het stabiliseren van wanden
- voorzieningen in oppervlaktewaterlichamen, met uitzondering van diepe plassen, voor het voorkomen of beperken van overstromingen of wateroverlast, het bevorderen van de natuurwaarde of recreatieve waarde daarvan, het bevorderen van de doorvaart van de scheepvaart of het herstellen of verbeteren van de ligging, vorm, afmeting en constructie van een waterstaatswerk
Functionele hoeveelheid
Een initiatiefnemer moet grondstoffen zuinig gebruiken. Afvalstoffen moet een initiatiefnemer doelmatig beheren. Daarom mag hij of zij mijnsteen of vermengde mijnsteen alleen in hoeveelheden toepassen die noodzakelijk zijn voor het voltooien van de functionele toepassing. En noodzakelijk betekent dan wat volgens gangbare civieltechnische, bouwtechnische, milieuhygiënische, ecologische of esthetische maatstaven redelijkerwijs nodig is. Meer toepassen dan nodig is, is niet toegestaan. Artikel 4.1286 van het Bal regelt dit.
Bijmengingen met bodemvreemd materiaal
In mijnsteen of vermengde mijnsteen kunnen andere materialen voorkomen, bijvoorbeeld puin, hout of baksteenscherven. Deze zogenaamde bodemvreemde materialen zijn bij het ontgraven al in de mijnsteen of vermengde mijnsteen aanwezig. Bij aanwezigheid van bodemvreemd materiaal is er een aantal zaken om volgens artikel 4.1287 van het Bal rekening mee te houden. De volgende voorwaarden gelden:
- Er is maximaal 20 gewichtsprocent steenachtig materiaal aanwezig (met uitzondering van de mijnsteen zelf).
- Bodemvreemd materiaal is al voor het ontgraven of bewerken in de bodem aanwezig. Vermenging daarmee kan de initiatiefnemer redelijkerwijs niet voorkomen.
- Alleen sporadisch komt ander bodemvreemd materiaal dan steenachtig materiaal of hout voor.
- Redelijkerwijs kan de initiatiefnemer de bodemvreemde materialen niet uit de mijnsteen verwijderen voor de toepassing.
Als in de mijnsteen of vermengde mijnsteen bodemvreemd materiaal aanwezig is, heeft de initiatiefnemer bewijs dat het bodemvreemde materiaal al voor het ontgraven of bewerken aanwezig was. Achteraf bijmengen van bodemvreemd materiaal is niet toegestaan.
Als er onnodig of te veel bodemvreemd materiaal in mijnsteen of vermengde mijnsteen voorkomt, is sprake van een afvalstof die niet geschikt is voor nuttige toepassing. De eigenaar van de partij mijnsteen of vermengde mijnsteen kan dan het bodemvreemde materiaal uit de partij (laten) verwijderen door deze te zeven.
Algemene kwaliteitseisen
Mijnsteen of vermengde mijnsteen in functionele toepassingen op de landbodem
Mijnsteen of vermengde mijnsteen voor een functionele toepassing moet voldoen aan kwaliteitseisen. Het doel daarvan is het beschermen van het milieu. Artikel 4.1288 van het Bal geeft deze kwaliteitseisen. De kwaliteit van de mijnsteen of vermengde mijnsteen voldoet aan de kwaliteitseisen die gelden voor:
- de kwaliteitsklasse waarin de ontvangende landbodem is ingedeeld. Die kan door de gemeente vastgelegd zijn in een bodemkwaliteitskaart Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup).
- de bodemfunctieklasse landbouw/natuur, wonen of industrie waarin de ontvangende landbodem is ingedeeld. Of de bodemfunctieklasse Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) landbouw/natuur als de ontvangende landbodem niet in de functieklasse wonen of industrie is ingedeeld. De bodemfunctieklasse waarin de ontvangende landbodem is ingedeeld is weergegeven op de bodemfunctieklassenkaart.
Meer informatie staat op de webpagina over bodemkwaliteitsklassen en bodemfunctieklassen.
Mijnsteen en vermengde mijnsteen in functionele toepassingen in een oppervlaktewaterlichaam
Mijnsteen of vermengde mijnsteen voor een functionele toepassing moet voldoen aan de kwaliteitseisen. Het doel daarvan is het beschermen van het milieu. Artikel 4.1288 Bal geeft deze kwaliteitseisen.
De kwaliteit van de mijnsteen of vermengde mijnsteen moet voldoen aan de kwaliteitseisen die gelden voor:
- de kwaliteitsklasse waarin de ontvangende waterbodem is ingedeeld
- de kwaliteitseisen die gelden voor grond van de kwaliteitsklasse industrie, als sprake is van toepassen van vermengde mijnsteen die is vermengd met grond in een oppervlaktewaterlichaam
- de kwaliteitseisen die gelden voor baggerspecie van de kwaliteitsklasse matig verontreinigd, als sprake is van toepassen van vermengde mijnsteen die is vermengd met baggerspecie in een oppervlaktewaterlichaam
Maatwerk kwaliteitseisen
Artikel 4.1288 van het Bal stelt algemene kwaliteitseisen aan de mijnsteen of vermengde mijnsteen die in een functionele toepassing komen. Afwijken van die eisen is met een maatwerkregel of een maatwerkvoorschrift mogelijk. Artikel 4.1289 van het Bal geeft aan welke mogelijkheden er zijn.
Soepeler eisen zijn alleen mogelijk als de toe te passen mijnsteen of vermengde mijnsteen uit hetzelfde bodembeheergebied komt als waar ze weer worden toegepast. De gemeente of het waterschap moet het bodembeheergebied aanwijzen in het omgevingsplan of de waterschapsverordening. Dit volgt uit een instructieregel uit het Bkl. Op deze manier zal de bodemkwaliteit in dat beheergebied niet verslechteren. Dit wordt ook wel ‘standstill’ genoemd.
Een maatwerkregel of maatwerkvoorschrift kan de toepassing van sterk verontreinigde mijnsteen of vermengde mijnsteen alleen toestaan als:
- de toe te passen mijnsteen of vermengde mijnsteen is ontgraven uit een locatie waar de bodem diffuus sterk met de stof is verontreinigd
- de mijnsteen of vermengde mijnsteen wordt toegepast op een locatie waar de bodem al voor het toepassen diffuus sterk met de stof verontreinigd is.
Kwaliteitseisen grootschalig toepassen
In afwijking van de algemene kwaliteitseisen uit artikel 4.1288 van het Bal, kan de initiatiefnemer grond of baggerspecie ook toepassen volgens het toetsingskader voor grootschalig toepassen. De voorwaarden voor grootschalig toepassen staan in artikel 4.1290 van het Bal en zijn hieronder weergegeven.
Voorwaarden grootschalig toepassen
Voor grootschalig toepassen geldt in ieder geval dat de initiatiefnemer minimaal 5.000 m3 mijnsteen of vermengde mijnsteen toepast. Verder gelden de volgende eisen aan de laagdikte en de toegestane functionele toepassingen:
- laagdikte van minimaal 0,5 m: dit kan alleen bij het aanleggen van een weg of spoorweg.
- laagdikte van minimaal 2 m bij de volgende toegestane functionele toepassingen:
- aanleggen van een bouwwerk, geluidswal of dijk
- herinrichtingen van winplaatsen of voormalige winplaatsen voor delfstoffen, met uitzondering van winplaatsen en voormalige winplaatsen in oppervlaktewaterlichamen, voor het verwezenlijken van bedrijventerreinen, woningbouwlocaties, natuurgronden, tuinen of recreatieterreinen of het stabiliseren van wanden
- voorzieningen in oppervlaktewaterlichamen, met uitzondering van diepe plassen, voor het voorkomen of beperken van overstromingen of wateroverlast, het bevorderen van de natuurwaarde of recreatieve waarde daarvan, het bevorderen van de doorvaart van de scheepvaart of het herstellen of verbeteren van de ligging, vorm, afmeting en constructie van een waterstaatswerk.
Naast het gebruik voor de aanleg van een van de bovenstaande functionele toepassingen volgens de regels voor grootschalig toepassen, mag mijnsteen of vermengde mijnsteen gebruikt worden voor het in stand houden, herstellen, veranderen of uitbreiden van een al onder het Besluit bodemkwaliteit gerealiseerde grootschalige toepassing die is aangelegd na 1 juli 2008.
Toe te passen kwaliteitsklassen
Als de initiatiefnemer kiest voor grootschalig toepassen en heeft voldaan aan de voorwaarden daarvoor, gelden niet de algemene kwaliteitseisen, maar de kwaliteitseisen voor grootschalig toepassen. Dan voldoet de kwaliteit van de mijnsteen of vermengde mijnsteen aan de volgende kwaliteitseisen:
- kwaliteit emissiearme mijnsteen of de kwaliteit emissiearme vermengde mijnsteen-baggerspecie
- kwaliteitsklasse industrie: voor grond: als sprake is van op of in de landbodem grootschalig toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen
- kwaliteitsklasse industrie: voor grond: als sprake is van in een oppervlaktewaterlichaam grootschalig toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen die is vermengd met grond
- kwaliteitsklasse matig verontreinigd voor baggerspecie: als sprake is van grootschalig toepassen van vermengde mijnsteen die is vermengd met baggerspecie in een oppervlaktewaterlichaam
De initiatiefnemer moet de kwaliteit van mijnsteen of vermengde mijnsteen aantonen via een milieuverklaring bodemkwaliteit.
Eisen afdeklaag grootschalig toepassen bij wegen en spoorwegen
Op de mijnsteen of vermengde mijnsteen die grootschalig is toegepast voor de aanleg van wegen of spoorwegen, legt de initiatiefnemer een aaneengesloten laag bouwstoffen aan. Dit mag geen grond, baggerspecie, mijnsteen of vermengde mijnsteen zijn, maar bouwstoffen. Zoals een wegverharding. Die laag aaneengesloten bouwstoffen houdt de initiatiefnemer in stand.
Afdekken van de bermen en taluds heeft geen zin omdat de verontreinigingen van de weg dan op de afdeklaag terechtkomen. In bermen en taluds mag de initiatiefnemer daarom mijnsteen of vermengde mijnsteen toepassen met de volgende voorwaarden:
- toepassen maximaal 10 m vanaf de rand van de verharding van de weg, of van het ballastbed van de spoorweg.
- de kwaliteit van de mijnsteen of vermengde mijnsteen voldoet aan de kwaliteitseisen voor de kwaliteitsklasse industrie volgens het Besluit bodemkwaliteit.
Eisen afdeklaag grootschalig toepassen bij geluidswallen, bouwwerken of dijken
Op de mijnsteen of vermengde mijnsteen die grootschalig is toegepast voor geluidswallen, bouwwerken of dijken, legt de initiatiefnemer een afdekkende laag aan. Hiervoor zijn er 3 mogelijkheden:
- aaneengesloten laag bouwstoffen, bijvoorbeeld een wegverharding.
- laag grond of baggerspecie met een dikte van minimaal 0,5 m. De kwaliteit van de grond of baggerspecie die wordt gebruikt, moet voldoen aan de kwaliteitseisen die gelden voor het toepassen van grond of baggerspecie op de aangrenzende landbodem of de aangrenzende waterbodem, tenzij die waterbodem tot landbodem wordt ontwikkeld.
- laag mijnsteen of vermengde mijnsteen met een dikte van minimaal 0,5 m. De kwaliteit van de mijnsteen of vermengde mijnsteen die wordt gebruikt, moet voldoen aan de kwaliteitseisen die gelden voor het toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen op de aangrenzende landbodem of de aangrenzende waterbodem, tenzij die waterbodem tot landbodem wordt ontwikkeld.
Maatwerk grootschalig toepassen
Een maatwerkregel of maatwerkvoorschrift maakt het mogelijk om mijnsteen of vermengde mijnsteen toe te passen met een kwaliteit die niet voldoet aan de algemene kwaliteitseisen uit artikel 4.1288 van het Bal. Artikel 4.1291 van het Bal geeft hiervoor de maatwerkmogelijkheden aan.
Soepelere eisen zijn alleen mogelijk als de mijnsteen of vermengde mijnsteen uit hetzelfde bodembeheergebied komt als waar ze weer worden toegepast. De gemeente of het waterschap moet het bodembeheergebied aanwijzen in het omgevingsplan of de waterschapsverordening. Dit volgt uit een instructieregel uit het Besluit kwaliteit leefomgeving Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) (Bkl). Op deze manier zal de bodemkwaliteit in dat beheergebied niet verslechteren. Dit wordt ook wel ‘standstill’ genoemd.
Een maatwerkregel of maatwerkvoorschrift kan de toepassing van sterk verontreinigde mijnsteen of vermengde mijnsteen alleen toestaan als:
- de toe te passen mijnsteen of vermengde mijnsteen is ontgraven uit een locatie waar de bodem diffuus sterk met de stof is verontreinigd
- de mijnsteen of vermengde mijnsteen wordt toegepast op een locatie waar de bodem al voor het toepassen diffuus sterk met de stof verontreinigd is
Zie ook
Op de pagina Inhoudelijke regels toepassen van mijnsteen of vermengde mijnsteen vindt u meer informatie.
Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) is één van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet. Het Bal bevat regels van het Rijk over activiteiten in de fysieke leefomgeving.
Mijnsteen
Mijnsteen als bedoeld in artikel 1 van het Besluit bodemkwaliteit. Deze begripsbepaling staat in bijlage I bij het Besluit activiteiten leefomgeving.
Artikel 1 van het Besluit bodemkwaliteit omschrijft mijnsteen als: bouwstof, in hoofdzaak bestaande uit gebroken schalie en zandsteen met bijmengingen van kolengruis, die als nevengesteente is vrijgekomen bij de winning van steenkool.
Vermengde mijnsteen
Vermengde mijnsteen als bedoeld in artikel 1 van het Besluit bodemkwaliteit (Bbk). Deze begripsbepaling staat in bijlage I bij het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
Artikel 1, Bbk omschrijft vermengde mijnsteen als: bouwstof bestaande uit mijnsteen die met ten hoogste 80 gewichtsprocent grond of baggerspecie is vermengd.
Bodemkwaliteitskaart
Kaart als bedoeld in artikel 25c, derde lid van het Besluit bodemkwaliteit (artikel 1).
De bodemkwaliteitskaart geeft de feitelijke kwaliteit weer van de bodem in het gebied waarop de kaart betrekking heeft. De bodemkwaliteitskaart kan in combinatie met een vooronderzoek worden gebruikt als basis voor de afgifte van een milieuverklaring bodemkwaliteit. Zie: Milieuverklaring op grond van een (water)bodemkwaliteitskaart.
Bodemfunctieklasse
Aanduiding van de aangewezen bodemfunctie van de (ontvangende) landbodem in het omgevingsplan, zoals in artikel 5.89p van het Besluit bodemkwaliteit leefomgeving (artikel 1 Besluit bodemkwaliteit). Zie: Indeling van de landbodem in de bodemfunctieklassenkaart.
De bodemfunctie bepaalt samen met de bodemkwaliteitsklasse van de ontvangende landbodem de kwaliteitseis voor het toepassen van grond of baggerspecie op de landbodem. Zie: Kwaliteitseisen toepassen grond of baggerspecie op de landbodem.
De bodemfunctieklasse bepaalt ook de terugsaneerwaarde bij de saneringsaanpak verwijderen van een verontreiniging bij saneren van de bodem (artikel 4.1242 van het Besluit activiteiten leefomgeving).
Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl)
Het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl) is een van de 4 algemene maatregelen van bestuur (AMvB's) onder de Omgevingswet.