Dubbele toets bepaalt de toepassingseis
De kwaliteitseisen bij het toepassen van grond of baggerspecie op de landbodem kennen 2 uitgangspunten:
- het toepassen van grond of baggerspecie mag niet leiden tot verslechtering van de actuele kwaliteit van de bodem, en
- het toepassen van grond of baggerspecie moet in overeenstemming zijn met de kwaliteitseisen die gelden voor de beoogde functie van de landbodem.
Concreet betekent dit dat de kwaliteit van toe te passen grond of baggerspecie op de landbodem moet voldoen aan deze 2 eisen:
- kwaliteitsklasse van de ontvangende bodem ter plaatse van de toepassing
- bodemfunctieklasse ter plaatse van de toepassing
Bij een toepassing op de landbodem moet de toe te passen grond of baggerspecie voldoen aan de strengste van bovenstaande twee eisen. Dat heet ook wel de 'dubbele toets'.
Als de grond of baggerspecie voldoet aan de kwaliteitsklasse landbouw/natuur, is toepassing altijd toegestaan. Het uitvoeren van de dubbele toets is dan niet nodig.
Kwaliteitsklassen ontvangende bodem
Het Besluit bodemkwaliteit kent de volgende kwaliteitsklassen voor de ontvangende landbodem:
- landbouw/natuur
- wonen
- industrie
De kwaliteitsklassen zijn begrensd door zogenaamde kwaliteitseisen die in tabel 1 van bijlage B van de Regeling bodemkwaliteit 2022 staan.
Degene die toepast toont de kwaliteitsklasse van de ontvangende bodem aan met een milieuverklaring bodemkwaliteit Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup). Dit kan met de bodemkwaliteitskaart, mits de bodemkwaliteitskaart door de gemeente is vastgesteld en de toepassingslocatie op de kaart is ingedeeld. Heeft de gemeente geen bodemkwaliteitskaart of is de locatie daar niet op ingedeeld? Dan kan de initiatiefnemer de kwaliteitsklasse bepalen met een bodemonderzoek volgens NEN 5740 volgens de onderzoeksstrategieën die in artikel 7.5 van de Regeling bodemkwaliteit 2022 zijn aangewezen.
Bodemfunctieklassen
Het Besluit activiteiten leefomgeving kent de volgende 3 bodemfunctieklassen voor de landbodem:
- landbouw/natuur
- wonen
- industrie
De bodemfunctieklassen staan op de bodemfunctieklassenkaart die iedere gemeente moet hebben vastgesteld.
Werking van de dubbele toets
Voor het toepassen van grond of baggerspecie op de landbodem moet de initiatiefnemer de dubbele toets gebruiken. Deze werkt in 3 stappen.
- Stap 1: bodemkwaliteitsklasse ontvangende bodem. Als eerste bepaalt de initiatiefnemer ter plaatse de bodemkwaliteitsklasse waar de functionele toepassing moet komen. Hiervoor kan men bijvoorbeeld de bodemkwaliteitskaart gebruiken.
- Stap 2: bodemfunctieklasse. Daarna bepaalt de initiatiefnemer ter plaatse de bodemfunctieklasse van het werk dat er moet komen. De bodemfunctieklasse staat op de bodemfunctieklassenkaart van de gemeente.
- Stap 3: Toepassingseis vaststellen. De dubbele toets houdt in dat de strengste klasse van bovenstaande eisen gebruikt moet worden.
Als de kwaliteitsklasse van de toe te passen grond of baggerspecie gelijk of beter is dan de toepassingseis die volgt uit de 'dubbele toets', dan is toepassing van de partij op die locatie toegestaan.
In onderstaande figuur is de werking van de dubbele toets via de 3 stappen toegelicht.
Voorbeeld
Als de bodemkwaliteitsklasse 'landbouw/natuur' is, en de bodemfunctieklasse is 'wonen', dan geldt de strengste van de 2 eisen. In dit voorbeeld is bodemkwaliteitsklasse 'landbouw/natuur' een strengere eis dan de bodemfunctieklasse 'wonen'. De toe te passen kwaliteit grond of baggerspecie moet daarom voldoen aan 'landbouw/natuur' als resultaat van deze dubbele toets.
Let op: als de ontvangende bodem niet in de bodemfunctieklasse 'wonen' of 'industrie' is ingedeeld, dan is de bodemfunctieklasse 'landbouw/natuur' van toepassing. Dit is bijvoorbeeld het geval als er geen bodemfunctieklassenkaart is vastgesteld.
Maatwerk kwaliteitseisen
Artikel 4.1272 van het Bal stelt algemene kwaliteitseisen aan de grond of baggerspecie die in een functionele toepassing komen. Afwijken van die eisen is met een maatwerkregel Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) of een maatwerkvoorschrift Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) mogelijk. In artikel 4.1273 van het Bal staan de voorwaarden voor maatwerk. Soepelere eisen mogen alleen als de toe te passen grond of baggerspecie afkomstig is uit hetzelfde bodembeheergebied Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup) als waar ze weer worden toegepast. De gemeente moet het bodembeheergebied aanwijzen in het omgevingsplan. Dit staat in een instructieregel van het Bkl. Op deze manier zal de bodemkwaliteit binnen het beheergebied niet verslechteren. Dit wordt ook wel stand still genoemd.
Een maatwerkregel of maatwerkvoorschrift kan de toepassing van sterk verontreinigde grond of sterk verontreinigde baggerspecie alleen toestaan als:
- toe te passen grond of baggerspecie uit een locatie of gebied komt met diffuse bodemverontreiniging
- grond of baggerspecie op een locatie komt waar de bodem al voor het toepassen diffuus sterk met de stof was verontreinigd.
Andere kwaliteitseisen
Let op: voor de volgende 2 toepassingssituaties op de landbodem gelden andere kwaliteitseisen en is de dubbele toets niet nodig (en is onderzoek naar de kwaliteit van de ontvangende bodem niet nodig):
Meer informatie
Op de pagina Inhoudelijke regels toepassen van grond of baggerspecie vindt u meer informatie.