Asbestdaken
De aanpak van asbestdaken gaat om de bescherming van de leefomgeving. En om de bescherming van de burger en de medewerker die asbest verwijdert. De aanpak is gericht op het voorkomen dat asbestvezels zich van verweerde daken verspreiden.
Het wetsvoorstel dat een verbod op asbestdaken mogelijk moest maken (2024), is door de Eerste Kamer verworpen. Er geldt dan ook geen verwijderplicht voor asbesthoudende daken, mits deze nog in goede staat zijn.
Het verwijderen zelf moet worden uitgevoerd volgens de eisen die de Arbeidsomstandighedenregelgeving stelt om de werknemer te beschermen. Onder bepaalde omstandigheden is het voor particulieren mogelijk om zelf asbestdaken te verwijderen. Bijvoorbeeld het verwijderen van een asbest golfplaten dak met een oppervlakte van minder dan 35 m2.
In het voorjaar van 2025 start het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een nieuwe aanpak voor de verwijdering van asbestdaken. Op deze pagina houden wij u op de hoogte.
Monitoring asbestdaken
Rijkswaterstaat monitort namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de voortgang van de sanering van asbestdaken. Ieder kwartaal worden de cijfers gepubliceerd,
Resultaten monitoring verwijdering asbestdaken eerste kwartaal 2025
Uit onderzoek blijkt dat in het 1e kwartaal van 2025 in totaal 0,9 miljoen m2 aan asbestdaken is verwijderd, een daling ten opzichte van het 1e kwartaal van 2024. Ter vergelijking: dit is een oppervlakte gelijk aan ongeveer 130 voetbalvelden.
Lees het volledige Monitoringsrapport verwijdering asbestdaken (pdf, 59 kB) en bekijk ook de cijfers van voorgaande jaren.