Bodemambities voor biodiversiteit in de bodem
Biodiversiteit in de bodem is belangrijk voor onder meer het voorkomen van ziekten en voor het afbreken van schadelijke stoffen. Het is dus belangrijk om de biodiversiteit te beschermen in beleid. De biodiversiteit kan wijzigen door bijvoorbeeld klimaatverandering. Het inrichten van overgangsgebieden kan de biodiversiteit vergroten. Er zijn instrumenten ontwikkeld om overheden te helpen bij hun beleid.
Soorten biodiversiteit
De biodiversiteit is een maat voor de 'gezondheid' van de bodem. Er zijn verschillende omschrijvingen voor biodiversiteit:
- De aanwezigheid van unieke soorten. Hierbij gaat het om de hoeveelheid verschillende soorten in de bodem.
- Soorten rijkdom. De verscheidenheid aan planten -en diersoorten (in de bodem). Hierbij gaat het over de hoeveelheid van een bepaalde soort.
- Een goed functionerend bodemecosysteem. Deze vorm van biodiversiteit is een combinatie van de aanwezigheid en de samenhang tussen soorten. Er is een hoge biodiversiteit als de verschillen tussen soorten in een goede verhouding is.
Kansen
Een gezonde bodem met een hoge biodiversiteit heeft essentiële functies. Het draagt bij aan de bodemvruchtbaarheid (en dus productievermogen), een goede bodemstructuur, het weren van ziekten en plagen en het afbreken van (schadelijke) stoffen. Deze essentiële functies heten ecosysteemdiensten. Biodiversiteit heeft dus economische, ecologische en culturele waarden. Om de biodiversiteit te stimuleren kunnen overgangsgebieden ingericht worden. Bij een overgangsgebied verandert het milieu op een relatief korte afstand, zoals van hoog naar laag, van droog naar nat en/of van voedselrijk naar voedselarm. In overgangsgebieden kunnen door de verschillende milieus meer soorten leven en is er een betere samenhang.
Risico's
Er is nog vrij weinig bekend over het effect van menselijke ingrepen op de biodiversiteit van de bodem. De verandering van natuur door klimaatverandering biedt soms kansen om nieuwe natuur te realiseren. Klimaatverandering kan echter ook het leefgebied veranderen, waardoor soorten verdwijnen. Terwijl er meer kennis wordt opgedaan, is het dus belangrijk om de biodiversiteit te beschermen in beleid.
Relatie met andere thema's
Biodiversiteit staat in relatie tot draagkracht, chemische bodemkwaliteit, ecosysteemdiensten, grondwater, vruchtbaarheid, verarming, afdekking, diffuse bodembelasting, waterbodem, grondwater, verzilting, verarming, verdroging en vermesting.