Bodemambities voor bodemdaling
Bodemdaling kan leiden tot schade aan funderingen en infrastructuur. Het vernatten van de bodem kan bodemdaling verminderen of kosten besparen. Er zijn allerlei tools en programma’s die informatie bieden over bodemdaling.
Uitleg over bodemdaling
Bodemdaling is het dalen van de bodem door de inklinking van veen of klei of de afbraak van veen. Afbraak van veen vindt plaats als het veen in contact komt met zuurstof. Waar de bodem zakt en hoeveel deze zakt hangt af van verschillende factoren zoals het bodemtype en de grondwaterstand. Door geologische processen dalen alle delen van Nederland. In Nederland zakken toch vooral de lage delen. Menselijke ingrepen zoals drooglegging van de bodem of een zware belasting van de bodem leiden tot meer bodemdaling. De winning van grondwater, zout, gas en olie hebben ook daling van de bodem tot gevolg.
Kansen
Door een veengebied te vernatten kan de grondwaterstand hoger worden. Daarmee kan de bodemdaling afnemen. In gebieden met een kunstmatig lage grondwaterstand scheelt het vernatten van de bodem (minder water wegpompen) daarnaast ook in de kosten van het peilbeheer.
Risico's
Bodemdaling is meestal onomkeerbaar. Gebieden met veen en klei hebben veel te maken met bodemdaling. Het proces van bodemdaling houdt hier zichzelf in stand. Bij verlaging van de grondwaterstand in gebieden met veen en klei kan de bodem sterker gaan dalen. Bodemdaling leidt tot maatschappelijke kosten bij schade aan bebouwing, funderingen en infrastructuur.
Relatie met andere thema's
Bodemdaling staat in relatie met de thema's draagkracht, verzilting, ondergronds ruimtegebruik, archeologie/cultuurhistorie, afdekking, verdichting, verdroging, delfstoffen, aardkundige waarden en grondwater.
Instrumenten
Links naar meer informatie
- Bodemdaling in Nederland (TNO)
- Projecten 'Bodemdaling de baas'
- Kennisprogramma bodemdaling
- Platform Slappe bodem
- Veenweidelandschap: vernatting gewenst (RCE)
- Bodemdalingskaart
- Kennisdossier Bodemdaling (Kennisportaal Klimaatadaptatie)