Bodemambities voor delfstoffen
Het winnen van delfstoffen kan de bodemkwaliteit beïnvloeden. Er gelden daarom meerdere wetten en regels voor. Er zijn instrumenten en richtlijnen om overheden te helpen bij hun beleid.
Delfstoffen en bodemkwaliteit
Delfstoffen zijn gesteenten of mineralen die voor gebruik uit de bodem worden gehaald. Dit zijn bijvoorbeeld brandstoffen, bouwmaterialen of grondstoffen. De winning van stoffen kan aan het oppervlak (zoals zand, grind, klei en schelpen) en in de diepere grondlagen (gas- en oliewinning). Het winnen van delfstoffen kan de bodemkwaliteit beïnvloeden. Vanwege de risico's met het winnen van delfstoffen zijn er in Nederland meerdere wetten en regels die bepalen waar en hoeveel delfstoffen uit de grond mogen worden gehaald.
Kansen
Door het winnen van delfstoffen te combineren met ruimtelijke ingrepen (zoals natuurontwikkeling, recreatie, aanleg vaargeulen) is de impact op de bodem kleiner. Zo tasten menselijke ingrepen de bodem namelijk niet meerdere keren aan.
Risico's
Delfstoffenwinning kan leiden tot bodemdaling. Dit kan vervolgens leiden tot schade aan bebouwing en infrastructuur. Ook is het winnen van delfstoffen niet duurzaam, omdat de delfstoffen niet (snel) opnieuw ontstaan. De processen om bepaalde delfstoffen te maken duren namelijk lang. Vooral de vorming van fossiele brandstoffen zoals olie en gas kan miljoenen jaren duren.
Relatie met andere thema's
Delfstoffenwinning heeft een relatie met de thema’s bodemdaling en ondergronds ruimtegebruik.