Bodemambities voor diffuse bodembelasting
Een diffuse bodembelasting is de belasting van de bodem over een groot oppervlak. Soms wordt de bodem belast met verontreinigde stoffen. Overheden kunnen eisen stellen afhankelijk van het gebruik van de bodem. Bijvoorbeeld bij hergebruik van verontreinigde grond. Er zijn instrumenten en richtlijnen om overheden te helpen bij hun beleid.
Uitleg over diffuse bodembelasting
Een belasting met (verontreinigende) stoffen ontstaat vanaf één of meerdere (natuurlijke) diffuse bron(nen). De verspreiding ervan kan via de bodem, water en lucht plaatsvinden. Een diffuse bodembelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door gebruik van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en verspreiding van baggerspecie.
Kansen
Door de bron van de diffuse bodembelasting weg te halen kan de bodembelasting verminderen. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van filters in fabriekspijpen, wat de uitstoot vermindert en daarmee ook de diffuse bodembelasting.
In ruimtelijke ontwikkelingen kan de overheid rekening houden met de diffuse bodemkwaliteit door bodemkwaliteitseisen te stellen, afhankelijk van het bodemgebruik. Zo zijn gebieden met een slechtere bodemkwaliteit geschikter voor een industrieterrein dan voor landbouw. De bodemkwaliteitseis is minder streng bij industriegebieden dan bijvoorbeeld bij landbouw, waar er veel contact is met de bodem en gewassen erop groeien.
Ook kan diffuus verontreinigde grond hergebruikt worden in gebieden die al diffuus verontreinigd zijn. Dat voorkomt problemen met grondverzet. Het onderzoeken van de chemische bodemkwaliteit kan helpen om een goede onderbouwde keuze te maken.
Bodembeheer kan rekening houden met diffuse bodembelasting in de toekomst. Zo kan het beleid inzetten op het tegengaan van verzuring van de bodem. Een minder zure bodem zal diffuse bodembelasting met metalen in de toekomst verminderen.
Risico's
Een risico is dat een diffuse bodemverontreiniging gebieden aantast met een gevoelige gebruiksfunctie. Dit zijn bijvoorbeeld landbouwgebieden of moestuinen. Als deze gebieden verontreinigen, kunnen er risico's ontstaan voor de volksgezondheid of het milieu.
Een ander risico is het uitspoelen van bodemverontreinigingen bij hevige neerslag. Deze uitspoeling kan de water- en bodemkwaliteit verder verslechteren. De verwachting is dat door klimaatverandering meer periodes van hevige neerslag plaatsvinden, waardoor deze risico's toenemen. Het is daarom belangrijk om verontreinigende bronnen duidelijk in kaart te brengen zodat er op tijd maatregelen mogelijk zijn.
Relatie met andere thema's
Diffuse bodembelasting heeft een relatie met de thema's chemische bodemkwaliteit, waterbodem, grondwater, biodiversiteit, bodemvruchtbaarheid, ondergronds ruimtegebruik, grondwaterkwaliteit, vermesting, waterberging en wateropslag.
Instrumenten
Meer informatie
- Publicatie Bronnen van diffuse bodembelasting (rivm.nl)
- Bodembelasting (bodemrichtlijn.nl)
- Wet- en regelgeving bodemsanering en bodemverontreiniging (mens-en-samenleving.infonu.nl)