Bodemambities voor verarming van de bodem
Verarming van de bodem ontstaat soms door het gebruik van de bodem. En soms is het nodig de bodem bewust te verarmen. Bijvoorbeeld voor ontwikkeling van natuur op voormalige landbouwgrond. Er zijn diverse instrumenten die overheden helpen bij hun beleid voor verarming en bodemvruchtbaarheid.
Bodemvruchtbaarheid en verarming
De bodem is belangrijk als basis voor een gezond ecosysteem. Hierbij is het van belang dat de bodem planten en gewassen van voedingsstoffen kan voorzien: de bodemvruchtbaarheid. Die wordt bepaald door de chemische, fysische en biologische eigenschappen van de bodem. Zo is het bodemleven van belang, maar ook de voedingsstoffen en de hoeveelheid organische stof. Organische stof zorgt ervoor dat de bodem water en meststoffen kan opnemen en vasthouden. Door het gebruik van de bodem kan de bodemvruchtbaarheid dalen. Dit is verarming van de bodem.
Kansen
Voor de ontwikkeling van natuur op voormalige akkers en weilanden is verarming van de bodem vaak nodig. Er zitten dan namelijk te veel voedingsstoffen in de bodem waardoor het natuurlijk systeem niet goed functioneert. Dit is afhankelijk van het type ecosysteem.
Risico's
In de landbouw levert een goede bodemvruchtbaarheid een besparing in tijd en geld op. Er is dan minder bewerking van de bodem nodig om gewassen te verbouwen. Een risico is dus dat de bodemvruchtbaarheid vermindert. Bij goed beheer kan dit risico kleiner worden.
Relatie met andere thema's
Het thema verarming heeft een relatie met de thema's:
- biodiversiteit
- bodemvruchtbaarheid
Instrumenten
Links naar meer informatie
- Duurzaam bodembeheer, Regieorgaan SIA
- 30 vragen en antwoorden over bodemvruchtbaarheid, Wageningen University
- Bodemvruchtbaarheid, Atlas Natuurlijk Kapitaal
- Bodembeheer, Louis Bolk Instituut
- Bodemvruchtbaarheid, Handboek bodem en bemesting