Bodemambities voor verdroging van de bodem
Verdroging is het indrogen van de bodem doordat de grondwaterstand in een gebied laag is. Dit kan onder meer leiden tot bodemdaling en slechtere bodemkwaliteit. Om verdroging te voorkomen zijn er diverse instrumenten en richtlijnen die overheden helpen bij hun beleid.
Oorzaken van verdroging
Een lage grondwaterstand kan meerdere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld droge weersomstandigheden, grondwateronttrekking of gebrek aan infiltratiemogelijkheden. Verdroging heeft gevolgen voor het ecosysteem.
Kansen
Verdroging kan voorkomen worden door het waterbergend vermogen van de bodem te vergroten. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het verhogen van het organisch stofgehalte.
Risico's
Verdroging kan leiden tot bodemdaling, verlies van de bodemvruchtbaarheid en slechtere bodemstructuur. Het dalen van het grondwaterpeil kan ervoor zorgen dat het organisch stofgehalte in de bodem afneemt. Dit vermindert dan het waterbergend vermogen van de bodem. Verder kan de kwaliteit van geteelde gewassen afnemen in de landbouw en kan er mogelijk minder (drink)water gewonnen worden.
Relatie met andere thema's
Het thema verdroging heeft een relatie met de thema's:
- biodiversiteit
- bodemvruchtbaarheid,
- bodemdaling
- verzilting
- drink- en proceswater
- verdichting
- waterbergend vermogen.
Instrumenten
Links naar meer informatie
- Maatregelen bij watertekort en droogte, Rijksoverheid.nl
- Opgaven en bodem
- Waterberging op een natuurlijke wijze, Atlas Natuurlijk Kapitaal
- Verdroging, Compendium voor de Leefomgeving (CLO)