Bodemambities voor vermesting van de bodem
Vermesting van de bodem kan gevolgen hebben voor mens en milieu. Het kan helpen de bodemstructuur en –vruchtbaarheid te vergroten. Maar te veel vermesting is vaak nadelig voor de biodiversiteit en het grondwater. Er zijn diverse instrumenten en richtlijnen die overheden helpen bij hun beleid.
Vermesting
Vermesting gebeurt door voedingsstoffen toe te voegen aan het milieu. Dit kan door het gebruik van dierlijke mest of kunstmest en lozingen op het oppervlaktewater, bijvoorbeeld van een rioolwaterzuivering. Deze toename van voedingsstoffen kan zorgen voor problemen voor mens en milieu.
Kansen
Fosfor en stikstof zijn onmisbare voedingsstoffen voor een vruchtbare bodem. Het aanvoeren van organische stof door opbrengen van organische mest is ook belangrijk voor de bodemstructuur. Met bodembeheer kan het toepassen van voedingsstoffen dus leiden tot een gezonde bodem. Dit is vooral belangrijk bij landbouwgebieden. Gebruik van de juiste technieken kan een goede balans opleveren tussen het gebruik van mest en de opname van de gewassen. Zo worden bodemeigenschappen en de bodemvruchtbaarheid behouden.
Risico's
Het risico ontstaat bij het gebruiken van te veel mest. Dit heeft meerdere negatieve gevolgen doordat de voedingsstoffen dan uitspoelen naar de bodem en het water. Hierdoor komen er te veel voedingsstoffen in het milieu. Dit fenomeen heet eutrofiëring. Het heeft meerdere negatieve gevolgen, namelijk verzuring van het water en de bodem en vermindering van de biodiversiteit. Verder kunnen deze voedingsstoffen in het drink- en grondwater terecht komen.
Een groter risico treedt op bij zure grond. Bij verzuring van de bodem kunnen zware metalen beter uitspoelen waardoor het gehalte zware metalen ook toeneemt in drink- en grondwater. Ook kan de hardheid van het grondwater dan toenemen.
Relatie met andere thema's
Het thema vermesting heeft relatie met de volgende thema's:
- chemische bodemkwaliteit
- diffuse bodembelasting
- waterbodem
- grondwater
- bodemvruchtbaarheid
- drink- en proceswater
Instrumenten
Links naar meer informatie
- Strategie voor de aanpak van eutrofiëring, Deltares
- Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid, RIVM
- Verzuring en vermesting, Compendium voor de Leefomgeving (CLO)