Bodemambities voor waterbergend vermogen in de bodem
Waterbergend vermogen houdt in dat de bodem water op kan slaan. Zo kan de bodem een wateroverschot aan water vasthouden en afgeven in tijden van droogte. Door hevige buien door de klimaatverandering wordt waterberging steeds meer van belang. En bij droogte kan bodemdaling optreden. Allerlei instrumenten helpen overheden hiermee bij hun beleid.
Waterberging en –opslag
Zelfs in Nederland is de beschikbaarheid van kwalitatief goed water niet altijd vanzelfsprekend. In de winter is er vaak een teveel aan water en in de zomer zijn er soms tekorten. Waterberging en -opslag kunnen een oplossing bieden.
Kansen
Vanwege klimaatverandering zullen er meer hevige buien voorkomen. Door meer gebruik te maken van het waterbergend vermogen kan wateroverlast worden beperkt. Dit kan bijvoorbeeld door de aanleg van wadi’s. Dit is een aangelegde buffer voor de infiltratie van hemelwater.
Verder kan het waterbergend vermogen ook helpen om de negatieve effecten van droogte te verminderen.
Risico's
Als de grondwaterstand te hoog staat, neemt de draagkracht van de bodem af. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot verzakkingen van wegen en gebouwen. Anderzijds kan een te lage grondwaterstand in veen- en kleigebieden weer leiden tot bodemdaling. Een juiste balans is dan ook van belang.
Het infiltreren van water kan ook negatieve gevolgen hebben voor de bodem, bijvoorbeeld wanneer dit water verontreinigd is.
Relatie met andere thema's
Het thema waterbergend vermogen heeft een relatie met de thema's:
- ondergronds ruimtegebruik
- verdichting
- bodemafdekking
- bodemdaling
- verdroging
- bodemvruchtbaarheid
- grondwater
Instrumenten
Links naar meer informatie
- Waterbergend vermogen ondergrond, Atlas Leefomgeving
- Casus wateroverlast
- Regenwaterafvoer in de stad verbeteren, Atlas Natuurlijk Kapitaal
- Artikel 'Een wadi kun je eigenlijk overal aanleggen', Kennisportaal Klimaatadaptatie