Verduurzaming voedselketen (From Farm to Fork) in relatie tot bodem
‘From Farm to Fork’ of ‘Van Boer tot Bord’ is een strategie gericht op het eerlijk, gezond en milieuvriendelijk maken van de voedselketen. De huidige voedselketen is niet duurzaam.
Wat 'From Farm to Fork' inhoudt
Wereldwijd is de voedselketen verantwoordelijk voor bijna een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen. Ook gebruikt de keten grote hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen zoals grondwater. Overbemesting, gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en diergeneesmiddelen leiden tot bodem- en (grond)waterverontreiniging. Grootschalige kap van bos vindt plaats voor de productie van diervoeder. Zo leidt de huidige manier van voedselproductie tot verlies aan biodiversiteit en negatieve gezondheidseffecten. De verdeling van de economische en maatschappelijke kosten en baten in de huidige voedselketen is niet in balans.
De ' From Farm to Fork’-strategie wil de overgang naar een duurzame voedselketen versnellen zodat:
- iedereen toegang heeft tot voldoende, veilig, voedzaam en duurzaam voedsel
- de milieu-impact neutraal of positief is
- de landbouw bijdraagt aan klimaatmitigatie en -adaptatie
- verder biodiversiteitverlies uitblijft
- voedsel betaalbaar blijft
- het economisch rendement eerlijker tot stand komt
Relatie 'From Farm to Fork' en bodem
Uiteraard is een gezonde bodem de basis voor een duurzame voedselproductie. De implementatie van de 'From Farm to Fork'-strategie draagt daarom bij aan het stoppen van bodemdegradatie. Zo kunnen de bodemfuncties tegelijk bijdragen aan de klimaatopgaven, de bescherming van het grondwater en de verbetering van de biodiversiteit.
Meer informatie
Meer lezen over de 'From Farm to Fork'-strategie kan op de pagina Van boer tot bord – Gezonder en duurzamer voedsel voor Europa.