United Nations Convention to Combat Desertification (1994)
The United Nations Convention to Combat Desertification uit 1994 heet in het Nederlands het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming (UNCCD-verdrag).
Wat het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming (UNCCD) inhoudt
Het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming (UNCCD-verdrag) is de enige wettelijk bindende internationale overeenkomst die milieu en ontwikkeling koppelt aan duurzaam landbeheer. Het moet bodem en land tegen degradatie beschermen. Het verdrag heeft specifiek betrekking op landbeheer in de aride, semi-aride en droge sub-vochtige gebieden, bekend als de droge gebieden.
De VN stelden het verdrag op in 1994 en inmiddels ondertekenden 197 landen het verdrag. Het UNCCD heeft ook een kennisprogramma. Hiervoor organiseert de VN tweejaarlijks een conferentie. Onderzoek, kennis delen via expert- en evaluatiegroepen en het opstellen van publicaties ondersteunen het verdrag.
Relatie tussen het UNCCD en de bodem
UNCCD is mondiaal verantwoordelijk voor het handen en voeten geven aan SDG15.3. Een van de speerpunten van het UNCCD-verdrag is landdegradatieneutraliteit (LDN). Het Strategisch Kader 2018-2030 (Engelstalig) is hét kader om deze landdegradatieneutraliteit te bereiken.
De UNCCD streeft in dit kader naar:
- het herstel van productiviteit van gedegradeerde grond
- de verbetering van het levensonderhoud van meer dan 1,3 miljard mensen
- de verkleining van de gevolgen van droogte op kwetsbare bevolkingsgroepen
Wat Nederland doet
In 1995 ratificeerde Nederland het verdrag. Nederland participeert vooral in projecten die kennis ontwikkelen en delen.
Meer weten?
Meer informatie en activiteiten zijn te vinden op de website van UNCCD (Engelstalig). UNCCD deelt de opgedane kennis op de webpagina Knowledge Hub (Engelstalig).