Wereldwijde netwerken op gebied van bodem
Nederland is actief in de wereldwijde bodemnetwerken AquaConSoil, Global Soil Partnership (GSP), het International Committee on Contaminated Land (ICCL) en Red de Bodem/Conscious Planet.
AquaConSoil
AquaConSoil is in 1985 gestart als de tweejaarlijkse conferentie ConSoil. Bodemverontreiniging en de daarmee samenhangende problemen waren het onderwerp. In 2013 verandert de naam in AquaConSoil. Dit om recht te doen aan (grond)waterverontreiniging die samenhangt met bodemverontreiniging en om te verbreden naar andere bodemthema's. De volgende stap is om naast de conferentie een breed online platform op te zetten. Zo is continue uitwisseling van kennis en ervaring mogelijk.
Het AquaConSoil-netwerk bestaat uit beleidsmakers, academici en bodemadviseurs uit zowel Europa als de rest van de wereld. De focus van het netwerk ligt op bodemverontreiniging en landdegradatie. Tegenwoordig behoort ook het gebruik van land en bodem in relatie tot de grote maatschappelijke opgaven (de SDG's) tot de onderwerpen.
Nederland heeft al jaren een actieve rol in het netwerk en op de conferentie. Deltares voert het secretariaat van AquaConSoil. Rijkswaterstaat denkt mee over het programma en is actief deelnemer aan het platform.
Meer informatie
Meer informatie en activiteiten zijn te vinden op de website van AquaConSoil. Contactpersoon: Margot de Cleen (margot.de.cleen@rws.nl).
Global Soil Partnership (GSP)
Het Global Soil Partnership (GSP) is een wereldwijd netwerk van de United Nations Food and Agriculture Organization (FAO). Het GSP is in 2012 opgericht. Het doel is om duurzaam bodembeheer te bevorderen onder alle actoren en stakeholders die te maken hebben met bodem. Het netwerk brengt onder andere experts en probleemhouders samen.
Daarnaast richt het GSP zich op voorlichting en onderzoek. Een van de belangrijkste publicaties van het GSP is het in 2015 verschenen rapport Status of the World’s Soil Resources (pdf). Het rapport beschrijft naast de staat van de bodem ook de belangrijkste bedreigingen voor de bodem. Het GSP heeft een Europese afdeling: het European Soil Partnership (ESP).
Meer informatie
Meer informatie en activiteiten zijn te vinden op de website van het Global Soil Partnership. Nationale vertegenwoordiger: Hans Brand (j.m.brand@minlnv.nl). Contactpersonen van Rijkswaterstaat: Margot de Cleen (margot.de.cleen@rws.nl) en Co Molenaar (co.molenaar@rws.nl).
International Committee on Contaminated Land (ICCL)
Het International Committee on Contaminated Land (ICCL) is een wereldwijd netwerk van bodembeleidsmakers. Het netwerk is gericht op uitwisseling van kennis en ervaringen op het gebied van bodembeleid en de aanpak van bodemverontreiniging. Het netwerk bestaat sinds 1993. Sindsdien zijn 70 landen en 150 partners aangesloten bij dit netwerk.
Elke twee jaar vindt een fysieke bijeenkomst plaats samen met het Europese COMMON FORUM on Contaminated Land. Hier delen de partners hun kennis en ervaringen met elkaar. Nederland is een actieve deelnemer aan deze bijeenkomsten.
Meer informatie
Meer informatie en activiteiten zijn te vinden op de website van ICCL. Contactpersonen: Margot de Cleen (margot.de.cleen@rws.nl) en Co Molenaar (co.molenaar@rws.nl).
Red de Bodem/ Conscious Planet
De 'Red de Bodem-beweging' (SaveSoil.org) van Conscious Planet is een poging om burgers over de hele wereld bewust te maken van de staat waarin de bodem verkeert, en er bij hun regeringen op aan te dringen het nodige beleid uit te stippelen en uit te voeren om de bodem te regenereren. De Red de Bodem-beweging zet zich hiervoor in op de volgende manieren:
- de aandacht van de wereld vestigen op onze stervende bodem
- ongeveer 4 miljard mensen (60% van het mondiale electoraat van 5,26 miljard mensen) inspireren om beleidsveranderingen te steunen om de bodem te beschermen, te koesteren en in stand te houden
- nationale beleidsveranderingen in 193 landen in gang zetten richting het verhogen en het handhaven van de organische content in de bodem. De Red de Bodem-beweging wil dat dit minimaal 3 à 6% wordt.
Conscious Planet is een initiatief om het menselijk bewustzijn te verhogen en een gevoel van verbondenheid tot stand te brengen, zodat de vele uiteenlopende maatschappelijke activiteiten op een bewuste manier worden verricht. Het is een streven om de menselijke activiteit af te stemmen op het ondersteunen van de natuur en al het leven op onze planeet.
Meer informatie
Website van de Nederlandse tak van Conscious Planet, met onder andere een toolkit en het Red de Bodem-spel.