Intermediate bulkcontainer (IBC): verpakking of opslagtank
Een intermediate bulkcontainer (IBC) is meestal een kubusvormige verpakking van kunststof of staal met een inhoud van 1000 liter, maar er zijn ook andere vormen en maten. Een IBC is altijd een verpakking, maar kan soms ook worden gebruikt als opslagtank.
Definities in het Bal
Het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) verstaat onder een opslagtank een voorziening voor het opslaan van gas of vloeistof, met uitzondering van een verpakking, tankcontainer of ladingtank van een bunkerstation.
Het Bal geeft geen definitie van een verpakking, maar in de regel is een verpakking alles wat gebruikt wordt om goederen te transporteren.
Altijd verpakking, soms ook opslagtank
Een IBC is dus altijd een verpakking, maar een IBC kan ook als opslagtank gebruikt worden. Het is dan een verpakking die als opslagtank wordt gebruikt. Dit is het geval als de verpakking (IBC) op een vaste plaats staat en aansluit op een proces of installatie. De leidingen en pomp vormen dan vaak de aansluiting. De verpakking werkt dan als voorraadvat.
In het geval een IBC als verpakking wordt gebruikt, is de regelgeving van paragraaf 4.98 of paragraaf 4.104 van het Bal van toepassing. In het geval een IBC als opslagtank wordt gebruikt, dan valt de activiteit onder paragraaf 3.2.8 van het Bal en is de regelgeving van paragraaf 4.95 van toepassing.
Zie Milieubelastende activiteit opslagtank voor vloeistoffen (paragraaf 3.2.8 Bal).
Keuren IBC
De regelgeving voor de periodieke keuring van een IBC is onafhankelijk van de gebruikersfunctie van de IBC (verpakking of opslagtank) en volgt uit de ADR (verwijst naar een andere website).
Een IBC moet voldoen aan hoofdstuk 6.5 van de ADR. In paragraaf 6.5.4.4 zijn onder meer de inspecties van een IBC geregeld, waaronder een 5-jaarlijkse en 2,5-jaarlijkse inspectie.
Hoofdstuk 6.5 van de ADR wordt in het Bal alleen voorgeschreven als de IBC als een opslagtank wordt gebruikt.
Voor de vervoersregelgeving wordt wel naar ADR verwezen. Maar IPLO gaat niet over vervoersregelgeving. Zie voor meer informatie de pagina Wet- en regelgeving goederenvervoer over de weg (verwijst naar een andere website) van de Inspectie Leefomgeving en transport (ILT).