Wegwijzer bodem in de Omgevingswet
Rijkswaterstaat heeft een wegwijzer ontwikkeld voor gemeenten en omgevingsdiensten die zich voorbereiden op het thema bodem in de Omgevingswet. De wegwijzer maakt zoveel mogelijk gebruik van bestaande informatie en verwijst ook door naar die informatie en hulpmiddelen.
Geen blauwdruk maar hulpmiddel
Deze wegwijzer is geen blauwdruk, maar helpt bij het vormgeven van het werkproces om klaar te zijn voor de uitvoering van de bodemtaken onder de Omgevingswet. Het gaat enerzijds om zaken die juridisch verplicht zijn. Anderzijds zijn er ook zaken die niet verplicht zijn, maar wel noodzakelijk vanuit bedrijfsmatig opzicht. Of die van belang zijn om bodem een goede plaats te geven in de omgevingsvisie. De wegwijzer bevat ook daarvoor tips.
Doelgroep
Deze wegwijzer is met name bedoeld voor de bodemspecialist bij een gemeente of omgevingsdienst. In deze wegwijzer staat voor het thema bodem welke implementatiestappen een gemeente in ieder geval moet uitvoeren ter voorbereiding op de Omgevingswet.
Deels zijn deze stappen ook van toepassing op omgevingsdiensten als het gaat om basistaken voor vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). En voor sommige omgevingsdiensten ook voor andere VTH- of beleidsondersteunende taken die zij uitvoeren namens gemeenten en provincies. Dit zal per organisatie verschillend zijn omdat dit afhangt van de opdrachtverlening tussen gemeenten en omgevingsdiensten
Aanvulling en uitwerking van de minimale acties VNG
Deze wegwijzer is ook een aanvulling en uitwerking van de door de VNG vastgestelde Minimale acties Omgevingswet, maar dan specifiek gericht op de bodem en ondergrond. Dat is de Wegwijzer 21. Hij geeft daarmee deels ook duiding aan de minimale actie ‘Kunnen uitvoeren gedecentraliseerde bodemtaken’ (actie 21).
Feedback is welkom
Dit is een eerste versie van de Wegwijzer. Aan de hand van feedback van mensen uit de praktijk, is het mogelijk om de wegwijzer verder te verbeteren. Rijkswaterstaat Bodem+ wil lezers en gebruikers van de wegwijzer uitnodigen om hun feedback door te geven. Dit kan door contact op te nemen met het Informatiepunt Leefomgeving (IPLO).