Projecten bodeminformatiebeheer
Er zijn allerlei projecten en systemen rondom bodeminformatiebeheer, zoals de Basisregistratie Ondergrond, Open data, de Europese tool INSPIRE, het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), het Informatiehuis Bodem en Ondergrond en de visie STRONG.
Basisregistratie Ondergrond
In de Basisregistratie Ondergrond staan 26 gegevensobjecten die zo belangrijk zijn voor Nederland dat ze een wettelijke verankering rechtvaardigen. Voorbeelden zijn sonderingen en WKO-systemen. Milieukundige bodemonderzoeksgegevens zijn voorlopig niet opgenomen in de BRO, misschien in een tweede fase wel. De maatschappelijke vraag naar milieukundige bodeminformatie is erg groot. Daarom probeert Bodem+ en haar partners om deze gegevens op een andere wijze goed en eenduidig te ontsluiten. Hiervoor was het project BIDON gestart, samen met Netbeheerders.
Open Data
Open Data is een term voor:
- data die openbaar is;
- waar geen auteursrecht op rust;
- die zijn bekostigd uit publieke middelen en;
- voldoen aan 'open standaarden'.
Steeds meer overheden conformeren zich aan de Open Data-doelstellingen. Het ontsluiten van Open Data is goedkoper vanaf een landelijke voorziening met data dan dat elke gemeente en provincie dit zelf moet organiseren. Bodem+ streeft er daarom naar om ook de bodemdata in DINO-BLK zoveel mogelijk te laten voldoen aan de Open Data-doelstellingen.
INSPIRE
INSPIRE is een Europese Richtlijn die ervoor zorgt dat we milieugerelateerde geo-informatie van alle Europese lidstaten kunnen zoeken, bekijken en downloaden. Om INSPIRE te laten werken, standaardiseren overheidsorganisaties hun gegevenssets en stellen deze als webservice beschikbaar. Alle Europese lidstaten werken mee. Geonovum begeleidt de invoering van INSPIRE in Nederland.
INSPIRE werkt met 34 thema’s. Bodem is één van deze thema’s (Annex III). Desondanks betreft dit niet het type bodeminformatie zoals wij dat kennen uit de LIB-dataset. Voor de bodeminformatie die het wel betreft, is TNO de dataprovider. Onderdeel van INSPIRE zijn ook de nationale georegisters. Ook Nederland heeft zijn Nationale Georegister (NGR). De metadata van de landelijke bodemdataset is wel gepubliceerd in dit NGR.
Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO)
Het DSO is de infrastructuur waarin alle (gevalideerde) leefomgevingsinformatie op eenduidige wijze wordt ontsloten. Het is een product van het programma Gegevensvoorziening Omgevingswet voor Activiteiten in de Leefomgeving (GOAL) dat oplossingen aanreikt voor de gegevensvoorziening rond de Omgevingswet. Onderdeel van het DSO zijn verschillende thematische Informatiehuizen, waaronder het Informatiehuis Bodem en Ondergrond.
Informatiehuis Bodem en Ondergrond
Het Informatiehuis Bodem en Ondergrond is een organisatie in ontwikkeling die de informatievoorziening op diverse sporen borgt. Het is een thematische invulling van de bodem- en ondergrondinformatievoorziening in het DSO, waar het met name informatie genereert voor vergunningstrajecten. Zowel aan de kant van de aanvrager als aan de kant van de overheid. Het Informatiehuis faciliteert niet toezicht en handhaving. Ook de informatiebehoefte van grondroerders zoals kabels- en leidingenbedrijven en ook die van de makelaars- en taxatiebranche valt buiten de scope van het Informatiehuis.
STRONG
Het Rijk (IenW, EZ) gaat met een Rijksstructuurvisie (STRONG) de functies op verschillende diepten in de ondergrond onderling én op functies van de bovengrond afstemmen. Hierbij wordt rekening gehouden met de kwaliteit en belastbaarheid van de bodem om tot een efficiënt gebruik te komen. Bij deze afwegingen is het borgen en goed ontsluiten van kennis en informatie van groot belang.