Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
In de online leermodule grondwater wordt kennis ontsloten rondom afwegingen in het gebruik van het grondwater en de ondergrond (activiteiten) en natuurlijke functies van het grondwater (ecosysteemdiensten). De leermodule laat in vijftien minuten zien hoe je aan de hand van de navigator en de visual het gesprek met stakeholders over grondwateractiviteiten en ecosysteemdiensten kunt voeren en kunt afwegen.
DNA van de stad en omgeving heeft onderzocht hoe je de vele beschikbare data uit de bodem- en ondergrondsector toegankelijk kunt maken in de klimaatsector.
Het projectdoel was inzicht te krijgen wat nodig is om onder de Omgevingswet sediment toe te kunnen passen voor verbetering van zandige landbouwbodems, inclusief huidige uitdagingen rond ZZS in sediment.
In dit project is onderzocht hoe de waterschappen regionale baggerspecie zo doelmatig mogelijk kunnen toepassen, op een manier die zoveel mogelijk voldoet aan de geformuleerde circulariteitsdoelstellingen.
Voor het project opkomende stoffen is een korte e-learning ontwikkeld. In 15 minuten wordt u op interactieve wijze meegenomen in de doelen en inhoud van het rapport en krijgt u meer inzicht in het project en de resultaten.
Voor dit project is een korte e-learning ontwikkeld. In 15 minuten wordt u op interactieve wijze meegenomen in de doelen en inhoud van het rapport en krijgt u meer inzicht in het project en de resultaten.
Voor dit project is een korte e-learning ontwikkeld. In 15 minuten wordt u op interactieve wijze meegenomen in de doelen en inhoud van het rapport en krijgt u meer inzicht in het project en de resultaten.
Handreiking voor het afwegen van natuurlijke lozing oppervlaktewater als saneringsoplossing voor grondwaterverontreinigingen en voor de afstemming met waterschappen, casuïstiek met regionale wateren en een uitwerking van de processen.
Deze notitie beschrijft hoe we in het Limburgse project zaken als ‘gebiedsgericht grondwaterbeheer’, ‘warme overdracht’, ‘Omgevingswet’, ‘duurzaam gebruik van de ondergrond’ en ‘Kaderrichtlijn Water’ met elkaar hebben weten te verbinden. We sluiten af met die aspecten die op dit moment (april 2020) naar ons inzicht nog ondersteuning behoeven om de transitie naar de Omgevingswet te kunnen verbeteren of versnellen.
Hebben we genoeg Nederland voor onze transities? Die vraag stelde Rijkswaterstaat aan het Bodemtraineeship. Sverre van Klaveren, Nàdia Mobron, Esmeralda Mobron en Kevin de Koeijer rekenden de claims op land en bodem door en vonden dat we zonder keuzes en het slim inzetten van bodem en land 3 keer Nederland nodig hebben.
KWR, IF Technology, BodemenergieNL, Deltares en Utrecht.
Nederland heeft hoge ambities voor de energietransitie. Om hierin tegemoet te komen is het nodig dat in 2050 ongeveer 20 procent van de gebouwen over een bodemenergiesysteem beschikt.
Gemeenten en drinkwaterbedrijven in metropoolregio Rotterdam Den Haag, H2Ruimte BV. Lessen uit de 3 sessies: de noodzaak van een samenhangende aanpak voorin bij planprocessen van boven- en ondergrond (3D-Ordening) en afspraken over kansen en belemmeringen van de ondergrond en nut en noodzaak van verdergaande regionale netwerkvorming.
De ervaringen uit de Community of Practice Asset Management van de ondergrond zijn verwerkt in een infographic en een flyer. Die kan jij ook gebruiken als je binnen de eigen organisatie in gesprek wilt over de waarde van bodem en ondergrond en het duurzaam inzetten hiervan. Handig voor de Omgevingswet en bij het opstellen van Omgevingsplannen.
Royal HaskoningDHV (penvoerder), Aequator, De Coöperatieve Samenleving, Wij.Land, Kadaster, ReBuilT,
Het Programma Ver-rijkende Landbouw is het startpunt om een nieuw/aangepast landbouwsysteem te introduceren. Een systeem dat ten opzichte van het huidige systeem een positief effect heeft op bodemgebruik en in verlengde daarvan op de bodemkwaliteit.
Rapport met: de aanpak van de KRW opgave in Noord-Brabant ; de belangrijkste taken en bevoegdheden (provincie en overige bestuursorganen); inhoud van het regionaal waterprogramma, het monitoringsprogramma KRW grondwaterlichamen en de omgevingsverordening; hoe een beoordelingssystematiek onder de Omgevingswet eruit kan zien.