Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
De bodem heeft een overduidelijke relatie met vele opgaven die op de stad afkomen. De gemeente Nijmegen realiseert zich dat ondergrondse activiteiten, bovengrondse gevolgen hebben voor milieu, gezondheid en veiligheid. Daar moet goed over worden nagedacht. We kunnen de ondergrond dan ook niet los zien van de bovengrond. Sterker, de ondergrond is een integraal onderdeel van onze leefruimte. De stem van de bodem en ondergrond zou een fantastische aanvulling zijn op de ruimtelijke projecten en de maatschappelijke opgaven die nu in steden aan de hand zijn.
Tussenbalansen convenant Bodem en ondergrond / convenant bodemontwikkelingsbeleid (2018, 2013, 2011) om te bezien of de convenantspartijen op schema liggen.
TU Delft, Ettero, Afvalzorg Deponie BV, Oonkay, Flevoland, Brabant, Noord-Holland.
In dit rapport worden de eindresultaten van het project "Verbreding toepassing duurzaam stortbeheer (vtDS)" beschreven. Het is uitgevoerd van oktober 2016 tot 1 december 2018 door de TU Delft en haakt aan bij het project uitvoering Duurzaam Stortbeheer (uDS) wat als doel heeft aan te tonen dat door toepassing van actieve stabilisatie, nazorg op stortplaatsen gereduceerd kan worden van oneindig lang naar een periode van 10-20 jaar.
Expertisecentrum PFAS. Verkenning naar mogelijke handelingsperspectieven voor nieuwe bedreigingen in het bodemsysteem. Eerste aanzet op de vraag: welke stoffen zijn een bedreiging voor het bodemsysteem en verdienen aandacht?
Beleid voor bodem en ondergrond wordt met de Omgevingswet verder gedecentraliseerd. Daarmee wordt ook de ontwikkeling en borging van kennis van bodem en ondergrond, waarmee beleidskeuzes kunnen worden onderbouwd, steeds meer een verantwoordelijkheid van decentrale overheden.
In het uitvoeringsprogramma bodem en ondergrond (UP) richten de gezamenlijke overheden zich op het ontwikkelen en uitvoeren van beleid voor duurzaam en efficiënt beheer en gebruik van bodem en ondergrond, decentraal vormgegeven. Het UP heeft aan het DSP gevraagd om de internationale dimensie toe te voegen aan de Nederlandse onderzoeksagenda bodem en ondergrond.
In het Dutch Soil Platform (DSP) werken kennisinstellingen (Deltares, RIVM, TNO, WEnR) samen met betrokken departementen (IenW, LNV), RWS en het PBL aan de articulatie van beleidsvragen en onderzoeksvragen en de afstemming van vraag naar en aanbod van strategisch en toegepast beleidsondersteunend onderzoek van bodem (inclusief waterbodem), grondwater en ondergrond in Nederland. DSP ondersteunt de formulering van een samenhangende visie op het onderzoek in een brede maatschappelijke context. Een gezamenlijke nationale onderzoekagenda voor bodem en ondergrond is het uitgangspunt
Witteveen+Bos. Nazorg nader bekeken: Handreiking met stappenplan en aanbevelingen over nazorg van bodemsaneringslocaties.
Witteveen+Bos, Antea, Tauw, R-Link, Saxion, Heijmans, Gulbergen BV, Revive, Schiphol, DNS, JBN Advies, Deventer, Zaanstad
Brownfields: terreinen die mede door historische belasting (bijvoorbeeld bodemverontreiniging) niet meer kunnen worden gebruikt. Heel vaak betreft het voormalige industriële terreinen. Deze studie ontsluit bestaand instrumentarium voor de Nederlandse situatie zodat het gebruik van Brownfields wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld vanuit omgevingsvisies.
Ambient, FPP Management. Welke wensen en behoeften hebben de decentrale overheden over kennis en informatie op het gebied van aardwarmte teneinde deze duurzame vorm van energie op goede wijze en met maatschappelijk draagvlak in te kunnen zetten.
Een bundeling van inspirerende in Nederland succesvol toegepaste klimaatadaptieve projecten. Projecten met maatregelen in verschillende bodemtypen, in gebieden met verschillende functie, en van verschillende schaalgrootte. Informatie om zelf in de praktijk te kunnen toepassen in maatregelen of te gebruiken in beleids- of besluitvorming.
Publicaties Kennisagenda bodem en ondergrond
De Ronde Venen, RHDHV, Weert, Nijmegen.
De komst van de Omgevingswet zorgt voor een andere indeling van taken, bevoegdheden en financiering over bodem- en grondwaterkwaliteit. De provincie draagt bijvoorbeeld taken over naar gemeenten in de ‘warme overdracht. Een ander voorbeeld zijn nieuwe of opkomende stoffen die wellicht een plekje kunnen krijgen in de omgevingsvisies en omgevingsplannen. Het afgelopen jaar is er samen met gemeenten, provincies en waterschappen gekeken naar hoe we er voor kunnen zorgen dat bodem in beeld blijft in de Omgevingswet. Oftewel: hoe krijgen we bodem tussen de oren?
Deltares, Wareco en Fugro. Onderzoek gericht op het behouden en beter benutten van het natuurlijk kapitaal van de stedelijke ondergrond, in relatie tot klimaatverandering en de stedelijke wateropgave. Meer specifiek gaat het daarbij om de draagkracht en het water bufferend vermogen van de bodem in relatie tot de grondwaterstand.
Witteveen+Bos, Antea, Tauw, R-Link, Saxion, Heijmans, Gulbergen BV, Revive, Schiphol, DNS, JBN Advies, Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing, Amsterdam, Drenthe
Typologie- studie naar soorten IBC-locaties, in overleg met stakeholders, om handelingsperspectief te bieden.
Hoe vertaal je data naar voor andere beleidsvelden begrijpelijke informatie (met name via visualisatie en kaartmateriaal) voor het maken van een omgevingsvisie en - plan?
Nelen & Schuurmans, Deltares, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, 's-Gravenhage
Doel van het project Serious simulations van de klimaatadaptieve stad is het vergroten van de watersysteemkennis van het stedelijk gebied. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van modelinstrument 3Di.