Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
Praktijkgemeenschap Ondergrond, H2Ruimte, Topjob Coaching.
Magazine. Acht bevlogen ondergrondprofessionals hebben een jaar lang intensief met elkaar gewerkt en veel van elkaar geleerd. Leidend was de behoefte om hun vakgebied te verbreden en meer de samenwerking te zoeken met ruimtelijke ordening. Zij zien toekomst in een goede afstemming en samenwerking tussen ruimtelijke ordening en ondergrond. Een goede afstemming biedt immers vele interessante kansen voor een duurzame ontwikkeling van onder- én bovengrond. Kansen die niet zomaar vanzelf benut worden.
Felix Rottenberg (voorzitter bodemambassadeurs) noemde de term ‘stadsbodemmeester’ op een bijeenkomst op 19 november 2015, die was georganiseerd vanuit een vraag van een andere ambassadeur (dijkgraaf Tanja Klip-Martin). Bij het horen van praktijkvoorbeelden uit Utrecht en Rotterdam concludeerde Felix dat een wet of een beleidsregel niet voldoet. Volgens hem is een persoon nodig om het bodem- en watersysteem een stem geven in ruimtelijke processen. Hij noemde dat de stadsbodemmeester.
Zie ook Bodem en Ondergrond in Nijmegen.
Er zijn factoren waardoor er druk bestaat (push) om tot gebiedsgericht grondwaterbeheer te komen, zoals grootschalige grondwaterverontreinigingen. Maar zonder de aanwezigheid van aantrekkelijke zaken met een ruimtelijke component als winning van drinkwater of warmte koude opslag (pull) blijkt gebiedsgericht grondwaterbeheer vaak niet van de grond te komen. Voor 14 situaties zijn de push- en pullfactoren, actoren en voorbeeldprojecten beschreven in factsheets.
In deze praktijkwijzer laten we zien dat er verdienmodellen zijn om tot een duurzame financiering van GGB te komen. Van simpele verdienmodellen tot meer complexere vormen, om maatschappelijke baten te realiseren bij verschillende private partijen. Meerdere gemeenten en provincies hebben laten zien dat duurzame financiering haalbaar is en kan bijdragen aan de maatschappelijke ambities van gemeenten en provincies op het gebied van grondwaterbeheer.
Een juridisch handvat voor de uitvoering van gebiedsgerichte aanpak van grondwaterverontreinigingen voor vergunningverleners, toezichthouders en handhavers. Het handvat biedt ondersteuning bij het vergunnen, en handhaven van gebiedsgerichte grondwaterbeheer plannen.
In opdracht van het Uitvoeringsprogramma Bodemconvenant is onderzoek gedaan naar financieel haalbare ondergrondprojecten. Enkele conclusies van het onderzoek zijn: de overheid moet zowel een kader stellende als stimulerende rol aannemen en financiers doen er goed aan samen te werken bij de realisatie van een ondergrondproject.
Het cahier geeft een kijkje geeft in de praktijk van gebiedsgericht grondwaterbeheer. Ook beschrijft het stapsgewijs wat er allemaal komt kijken bij het in gang zetten, organiseren en financieren van gebiedsgericht grondwaterbeheer. Daarmee is dit cahier een goede introductie van, en een praktisch naslagwerk over alle facetten van gebiedsgericht grondwaterbeheer.
In opdracht van het project Ondergrond van het Uitvoeringsprogramma Bodemconvenant heeft ORG-ID een scan gemaakt om daarmee als organisatie bodembeleid te ontwerpen en te beheren. Het uitgangspunt voor de ontwikkelde scan is het feit dat beleid en beheer van bodem en ondergrond snel veranderen.
Het doel van het maken van deze doelgroepanalyse is om een beter beeld te krijgen van de betrokken partijen bij gebiedsgericht grondwaterbeheer vanaf het initiatief tot en met het willen instellen van het daadwerkelijke beheer zodat je vraag en aanbod van activiteiten beter op elkaar kunt laten aan sluiten. De analyse wordt uitgevoerd vanuit het perspectief van de initiatiefnemer gebiedsgericht grondwaterbeheer.
Dit informatieblad geeft u een overzicht van de belangrijkste methoden en aandachtspunten voor het meten en beoordelen van vluchtige stoffen.
Hoe handel je als overheid in een politieke en bestuurlijke context waarin de behoefte aan vraagsturing in het omgevingsbeleid toeneemt? Waar het geld schaars is en waarin klassieke verdienmodellen steeds meer falen. Waar kantoor- en bedrijfspanden veelvuldig leegstaan. Waar op meerdere gebieden krimp optreedt? Waardoor maatschappelijke ontwikkelingen stagneren? Waarin zorg en economisch pessimisme toenemen? In opdracht van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is een onderzoek uitgevoerd om 'nieuwe' verdienmodellen te onderzoeken.
Tijdens het congres TerrAgenda op 11 oktober 2012, heeft een aantal bestuurders, op persoonlijke titel, een 'bestuurdersagenda voor de ondergrond' aangeboden aan staatssecretaris Atsma van milieu. In deze notitie, Schatgraven in de ondergrond, onderstrepen bestuurders het economische, maatschappelijke, ecologische en duurzame belang van de ondergrond. Daarnaast dringen zij aan op het benutten van kansen die de ondergrond biedt.
De brochure geeft uitleg over het nationale waterbeleid en bodemsaneringsbeleid aan de ene kant, en de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) en de Grondwaterrichtlijn (GWR) aan de andere kant. De raakvlakken worden benoemd. Daarmee vormt de tekst een brug tussen wet- en regelgeving op gebied van (grond-)water en bodem, zowel landelijk als regionaal.
In Hengelo bevinden zich grootschalige grondwaterverontreinigingen die zijn ontstaan als gevolg van jarenlange industriële ontwikkeling. Deze verontreinigingen lopen in elkaar over en het is lastig te bepalen wie er verantwoordelijk voor is. Het onderzoeken en saneren van deze omvangrijke en complexe verontreinigingen is erg kostbaar. Daarom heeft de gemeente Hengelo in samenwerking met 3Dimensies, LineaRekta en Bioclear een gebiedsgericht grondwaterbeleid ontwikkeld.
Het project ondergrond, onderdeel van het uitvoeringsprogramma (UP) van het convenant bodemontwikkelingsbeleid en spoedlocaties, richt zich op de transitie naar een duurzaam gebruik van de ondergrond. Een van de wijzigingen die nodig is om deze gewenste transitie te bereiken, is een toenemende samenhang van het bodembeleid met het energie-, water-, en ruimtebeleid. Maar hoe realiseer je dit in de praktijk?