Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
Het team Implementatie ondergrond heeft aan de hand van interviews met provincies, gemeenten en waterschappen een inventarisatie gemaakt van de ervaringen en tips over het verbeteren van de afstemming en samenwerking tussen de beleidsvelden bodem, water en ruimte.
In opdracht van AgentschapNL / Uitvoeringsprogramma Convenant Bodem organiseerden TTE Consultants en 3Dimensies op 1 maart 2012 de inspiratiedag ‘Afkoop en contractering gebiedsgericht grondwaterbeheer (GGB)’. Deze dag stond in het teken van praktijkervaringen met afkoop en contractering bij GGB.
RIVM, Grontmij
Handreiking bepaling werkvoorraad ‘diffuus verontreinigde locaties/gebieden’, vanwege humane spoed
Op 1 november 2011 is het rapport ‘De ondergrond voorbij. Gebiedsontwikkeling van verontreinigde bedrijventerreinen’ verschenen, opgesteld door de bureaus TTE/BMC/3B.
De pioniers van de ondergrond ontdekken een systeem dat financieel rendement verenigt met ruimtelijke kwaliteit, een systeem ook waarmee Nederland in tijden van economische crisis kwaliteit kan blijven ontwikkelen.
Doelstellingen
- Een verdere ontwikkeling naar een duurzaam en efficiënt beheer en gebruik van de bodem en ondergrond. De kansen die er zijn om een bijdrage te leveren aan het realiseren van maatschappelijke doelen als energievoorziening, drinkwatervoorziening, grondwaterreserves, landbouw, cultuurhistorie, natuur en klimaatmitigatie en – adaptatie, moeten zo optimaal mogelijk worden benut.
Aanpak spoedlocaties: Eind 2010 zijn de locaties bekend waarvan door de bevoegde overheden Wet Bodembescherming is vastgesteld dat er risico’s voor de volksgezondheid aanwezig (kunnen) zijn. Het gaat hier om de zogenaamde humane risicolocaties.
Op deze pagina staat voorbeeldmateriaal voor overheden om hun communicatie in te richten als binnen hun grondgebied een (of meerdere) risicolocatie is vastgesteld. Deze communicatie is maatwerk, omdat het zich op lokaal niveau afspeelt en de rollen van provincies en gemeenten verschillen. Om deze reden zijn er geen voorbeelden van communicatiemiddelen als brieven, persberichten e.d. opgenomen.
De belangrijkste aanbeveling voor het UP uit dit onderzoek is ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk nationale, regionale en lokale ruimte ontstaat om te zoeken naar de rol van bodem in regionale ontwikkelingen die gericht zijn op verbetering van de kwaliteit van de leefomgeving door ontwikkeling en/of beheer.
Het rapport vormt de afronding van een onderzoek naar duurzame herontwikkeling van verontreinigde bedrijventerreinen. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de bureaus TTE/BMC gevraagd hierover te adviseren.
Deze handreiking richt zich op gebieden waar grondwaterbeheer een complexe bestuurlijke opgave vormt. De commissie doet onder ander de aanbeveling om gebruik te maken van bestuurlijke arrangementen zoals dat ook binnen andere beleidsterreinen gebeurt.
Uitdampingsrisico's bij VOCL verontreiniging (Memo gemeente Enschede)
Handreiking Gebiedsgericht grondwaterbeheer Tilburg, gebaseerd op de ervaringen in Tilburg.
In oktober 2010 publiceerde het Uitvoeringsprogramma Convenant bodemontwikkelingsbeleid en aanpak spoedlocaties de handreiking Gebiedsgericht Grondwaterbeheer. Deze handreiking is nu ook formeel akkoord verklaard door de convenantspartijen.
Uitvoeringsprogramma bodemconvenant. Bij een aantal overheden is onderzoek gedaan naar de kosten van bodemsanering bij spoedlocaties. In dit rapport zijn de belangrijkste conclusies te vinden.
Tauw, KWR, UU
Vanuit project Ondergrond hebben we een inhoudelijke en financiële bijdrage geleverd aan het opzetten en uitvoeren van de lerende praktijkgemeenschap.
Hoofddoel: Transitie naar een bodemontwikkelingsbeleid. Dit betekent dat het bodembeleid in 2015 dusdanig is verbreed dat het beleid over de ondergrond, het gebiedsgerichte grondwaterbeheer en bodemsanering is geïntegreerd.