Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
Vergisting is het proces van afbraak van organisch materiaal door bacteriën onder zuurstofloze omstandigheden, waarbij onder andere biogas ontstaat. Wat overblijft van het organische materiaal na vergisting wordt digestaat genoemd. Digestaat bevat water, mineralen en de niet-vergiste organische fractie. De belangrijkste vorm van vergisting in Nederland is covergisting. Het digestaat daarvan mag als meststof worden toegepast mits voor de vergisting organisch materiaal is gebruikt dat op de positieve lijst staat en ten minste 50 procent uitwerpselen van dieren is bijgemengd.
TCB advies over een eerste concept van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor de planMER Structuurvisie Ondergrond. Het advies is gebaseerd op een eenmalige discussie in de TCB waaraan ook medewerkers van het ministerie deelnamen. Deze vorm van adviseren wordt ook wel kennis aan tafel genoemd. De concept NRD beschrijft de afbakening en diepgang van het onderzoek dat in het kader van de milieueffectrapportage en de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) zal worden uitgevoerd.
De TCB heeft onlangs geadviseerd over uitgangspunten voor de Rijksstructuurvisie Ondergrond. Deze richt zich op ‘Duurzaam en efficiënt gebruik van bodem en ondergrond, waarbij benutten en beschermen met elkaar in balans zijn.’ De TCB vindt dat een duurzame omgang met de bodem kan worden gerealiseerd door waarde toe te kennen aan de ondergrond en bij het benutten van de ondergrond waarde toe te voegen.
De TCB heeft eerder geadviseerd over vrijstelling van het uitrijverbod voor dierlijke mest. Het risico op uitspoeling van nutriënten is groot bij najaarsaanwending van dierlijke mest, zeker op zand- en lössgronden. De TCB vindt daarom dat het belang van de bodem zich verzet tegen de voorgenomen vrijstelling van het uitrijverbod.
Advies op wijziging Besluit gebruik meststoffen ter implementatie van maatregelen in het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn
TCB advies over verkenning van de wijze waarop ecologie onderdeel kan uitmaken van beoordelingskaders voor bodem. Hierbij wordt geanticipeerd op een aantal verwachte wijzigingen van de bodemregelgeving.
Reactie TCB op concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau planMER structuurvisie schaliegas
TCB advies over de betekenis van het concept van ecosysteemdiensten voor grondwaterbeleid. Ecosysteemdiensten zijn gedefinieerd als de voordelen die de mensheid ontvangt van ecosystemen. In dit advies gaat het om ecosystemen waarin grondwater een belangrijke rol speelt. Het ecosysteemdienstenconcept biedt grip op het omgaan met natuurlijke hulpbronnen en geeft beter zicht op de belanghebbenden bij het nemen van beslissingen die natuurlijke hulpbronnen raken.
De TCB heeft geadviseerd over het voornemen van de staatssecretarissen van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu om ontheffing te verlenen van de verplichting tot emissiearme aanwending van dierlijke mest voor onderzoek. Het gaat om onderzoek naar methoden voor bovengrondse aanwending van drijfmest en gier met een vergelijkbare of lagere ammoniakemissie dan zodebemesting.
Verslag kennisagenda circulaire economie.
TCB advies Tijdelijke vrijstellingsregeling stuifbestrijding 2014
De TCB heeft het rapport ‘Onverwachte gebeurtenissen in de bodem - de gevolgen van ons handelen in beeld’ uitgebracht. Het rapport is opgesteld door adviesbureau Witteveen+Bos en kennisinstituut Deltares. De TCB vindt dat 'onverwachte gebeurtenissen' aandacht verdienen omdat door de steeds grotere ‘drukte’ in de ondergrond de kans op verrassingen zal toenemen.
TCB advies over normstelling voor afval naar grondstof. Het gaat hierbij om de toepassing van meststoffen, met name compost en digestaat, in de landbouw. Het gebruik van deze meststoffen in de landbouw leidt tot hergebruik van organische stof en nutriënten en draagt bij aan het in stand houden en bevorderen van natuurlijke kringlopen en een circulaire economie.
TCB advies over vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden runderdrijfmest op eigen grasland. In dit advies gaat de TCB in op de achtergronden van de verplichting tot emissiearme aanwending van drijfmest en de betekenis van bovengrondse mestaanwending voor kringlooplandbouw. De TCB analyseert vervolgens de potentiële omvang waarvoor deze vrijstelling zal gaan gelden.
Dit is het laatste, vierde, advies van de TCB over het experiment Duurzaam stortbeheer, waarbij gekeken wordt of het emissiepotentieel van verontreinigingen in stortplaatsen kan worden verminderd, zodat de nazorg voor stortplaatsen aanzienlijk kan worden beperkt. Het advies heeft betrekking op de extra methaanemissie die het gevolg kan zijn van deze processen en de mogelijkheden om deze (ongewenste) extra emissie te verminderen.