Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
TCB advies over het toetsingskader voor de beoordeling van het toepassen van licht verontreinigde grond en baggerspecie bij de herinrichting van diepe plassen.
TCB advies voor het sluiten van nutriëntenkringlopen. Dit is nodig om tot duurzaam bodemgebruik in Nederland en elders te komen. In natuurlijke ecosystemen is sprake van kleinschalige grotendeels gesloten kringlopen van nutriënten. Onze hedendaagse voedselproductiesystemen zorgen ervoor dat er lokaal ophopingen, tekorten en verliezen van nutriënten optreden.
TCB advies over de evaluatie van het Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid (LMM) gaat in op verschillende opties voor een nitraatdieptemeetnet. Met dit meetnet kan uitvoering worden gegeven aan de motie Koopmans waarin de Tweede Kamer aan de regering vraagt om ‘modelmatig de afname van de nitraatconcentratie in het grondwater in beeld te brengen en naast de eerste meter ook in de tweede tot de vijfde meter te meten’.
TCB advies over een ontheffing voor het niet-emissiearm aanwenden van mineralenconcentraat. Mineralenconcentraat is één van de producten van mestverwerking. Mest kan worden gescheiden in een dunne en een dikke fractie. Na omgekeerde osmose van de dunne fractie ontstaat mineralenconcentraat dat als kunstmestvervanger kan worden gebruikt.
TCB advies over een voorgenomen ontheffing van de verplichting tot emissiearm aanwenden van drijfmest voor de ‘Praktijkproef alternatief spoor’. De adviesvraag is gesteld door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mede namens de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. De ontheffing heeft betrekking op maximaal 2500 hectare landbouwgrond en beslaat maximaal twee jaar. Voor de praktijkproef zijn door de Vereniging Noardlike Fryske Walden (NFW) en de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) projectvoorstellen ingediend.
TCB brief met opmerkingen bij de concept handreiking inrichting diepe plassen.
TCB advies over gebiedsgerichte aanpak van grootschalige grondwaterverontreiniging.
TCB advies over nieuwe verontreinigingen in de bodem van het landelijk gebied. De TCB heeft zich in het advies vooral gericht op wat volgens de TCB de meest relevante verontreinigingen zijn en op het formuleren van (onderzoeks)aanbevelingen.
Dit rapport gaat over in de bodem aanwezige ziekteverwekkers en de betekenis ervan voor het bodembeheer. Het is een verkenning van dit onderwerp, toegespitst op de effecten voor mensen en voor vee.
De TCB ziet een aantal mogelijkheden om de evaluatie van het Landelijk Meetpunt Mestbeleid gerichter aan te sturen. Door te prioriteren op basis van beleidsbehoeften, ontstaat inzicht in de consequenties van de te maken keuzes. De informatiebehoefte vloeit vervolgens logisch voort uit de beleidsprioriteiten. Ook adviseert de TCB om te komen tot een programma van eisen waaraan de uit te voeren analyse door het RIVM en LEI moet voldoen.
TCB advies ‘Beleidsvisie duurzaam gebruik ondergrond’ op hoofdlijnen. De Beleidsvisie is in concept opgesteld door het Rijk. Aanleiding hiervoor is de verbreding van het bodem(sanerings)beleid tot een beleid met de ondergrond. Daarbij vindt een optimalisatie van het bodembeleid, (grond)waterbeleid, klimaatbeleid en energiebeleid in het kader van de ruimtelijke ordening van de ondergrond plaats.
Minister Cramer heeft de TCB gevraagd naar haar inzichten en ideeën over duurzaam gebruik van de bodem voor warmte- koudeopslag (WKO) en naar de invulling van randvoorwaarden van WKO. De minister stelde deze vragen naar aanleiding van het rapport van de Taskforce WKO. De TCB heeft in haar advies een duurzaamheidsafweging voor WKO gemaakt, aan de hand van de invalshoeken die de TCB eerder adviseerde in het preadvies Duurzaam gebruik van de ondergrond (A043).
TCB advies over het plan van aanpak van de evaluatie van het landelijk meetnet effecten mestbeleid (LMM) pleit de TCB voor een verbreding van de reikwijdte, zodat het LMM beter dan nu invulling geeft aan de ambitie om de effecten van het mestbeleid te monitoren. In dit advies aan de ministers Cramer en Verburg benadrukt de TCB het belang van centrale regie bij monitoren van de milieueffecten van het mestbeleid. Bij meer samenhang tussen bestaande meetnetten kan tegen lagere kosten meer worden gemonitord. De TCB vindt dat, om de effecten van het mestbeleid te kunnen evalueren, het nodig is om monitoring te richten op de effecten op de ecosysteemdiensten van de bodem. Dit is thans niet het geval. De TCB heeft vertrouwen in de aanpak van de evaluatie LMM en geeft enkele aanbevelingen die zij graag verwerkt ziet in de evaluatie LMM.
TCB advies over de gebruiksvoorschriften voor meststoffen uit het 4e actieprogramma Nitraatrichtlijn (4e AP). De voorgenomen aanscherping van de uitrijperioden is in lijn met het eerdere TCB-advies over aanwenden van mest, A044(2008). Echter, de randvoorwaarden voor goed nutriëntenmanagement, zoals scherpe gebruiksnormen en voldoende opslagcapaciteit voor dierlijke mest worden nog onvoldoende gerealiseerd.
TCB advies over de gevolgen van afdekken voor de bodem. Deze vraag vloeit voort uit de concept Europese Kaderrichtlijn Bodem, maar is ook relevant in het kader van klimaatverandering en verstedelijking in Nederland. Bij afdekken gaat het om het permanent aanbrengen van ondoorlaatbaar materiaal op de bodem. De minister vraagt in welke situaties afdekken beperkt moet worden en welke maatregelen daarbij genomen kunnen worden.