Bibliotheek bodem - Zoekresultaten
Zoeken in de index
Oorspronkelijke factsheets van bodemambities.nl. Zijn zo goed als mogelijk verwerkt in de pagina's van de verschillende thema's.
Documenten bij Bodemambities: Ontwikkelingen Klimaatverandering en het stedelijk gebied.
In de brochure ‘Ecosysteemdiensten in de praktijk van duurzaam bodembeheer en gebiedsontwikkeling' staat een nieuwe aanpak voor ruimtelijke inrichting en gebiedsbeheer: de Triple O-aanpak.
TCB advies over randvoorwaarden voor afdekken van bodem in het stedelijk gebied. Uitgangspunt hierbij is de bijdrage die open bodem in de stedelijke omgeving levert aan milieu, biodiversiteit, welbevinden en economie. De vraag is dan hoeveel open bodem nodig is om deze bijdragen te kunnen leveren.
In opdracht van het ministerie van LNV hebben CLM, DLV Groen & Ruimte en NMI de concrete mogelijkheden van bodemdiensten verkend die de landbouw zou kunnen leveren aan de samenleving. Deze verkenning, uitgewerkt in een viertal cases, is een bouwsteen voor het bodembeleid van LNV en VROM dat is vastgelegd in de Beleidsbrief Bodem (TK, december 2003).
Methodiek om voor een aantal combinaties van bodemgebruik en bodemtype, indicatieve parameters en referenties voor de duurzame kwaliteit ervan (in termen van ecologische diensten) te bepalen. Daarbij wordt zowel aan chemische, fysische en (bodem)biologische parameters aandacht besteed.
Hoofddoel: Transitie naar een bodemontwikkelingsbeleid. Dit betekent dat het bodembeleid in 2015 dusdanig is verbreed dat het beleid over de ondergrond, het gebiedsgerichte grondwaterbeheer en bodemsanering is geïntegreerd.
Vanuit de bodembescherming wordt gezocht naar een samenhang met biodiversiteit en ruimtelijke ordening. De intentie is om deze samenhang tot uiting te laten komen in het NMP-4 en de Vijfde nota Ruimtelijke Ordening. De TCB gaat in haar advies in op hoe de samenhang tussen deze beleidsterreinen vanuit een ecologisch perspectief is aan te brengen. Bovendien wordt aandacht besteed aan het onderzoek dat nodig is om die samenhang in beeld te brengen.
De TCB is op verzoek van de Minister ingegaan op een aantal specifieke vragen.
Wat is het belang van gezonde bodemecosystemen voor de bodem en voor bodemgebruik? De TCB ziet dit zo: het bodemecosysteem heeft essentiële functies zoals vruchtbaarheid, vastlegging en doorvoer dan wel afbraak van stoffen, plaagbestrijding, bufferend vermogen, waterbergend vermogen, vastlegging van stof, CO2 en andere broeikasgassen, draagvermogen en visuele - en belevingsaspecten. De functies zijn in principe tegelijkertijd en op dezelfde plaats aanwezig. Het bodemecosysteem kan dus beschouwd worden als een voorraad van nuttige ecologische functies. Bodemgebruik leidt tot het optimaliseren van ecologische functies ten koste van anderen. Het bodemecosysteem kan zich herstellen na het beëindigen van gebruik, maar dat gaat wel langzaam vergeleken met de snelheid van het geschikt maken voor een bepaalde gebruiksvorm.