Bibliotheek bodem - Zoekresultaten
Zoeken in de index
Reactie TCB op concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau planMER structuurvisie schaliegas
Veel gebiedsontwikkelingen lopen vast in de stapeling van ambities, bestuurlijke complexiteit, verschotting in wet- en regelgeving of knellende business cases. Nieuwe sleutelbegrippen zijn waardetoevoeging in duurzame verdienmodellen, bottom-up processen, organische ontwikkelen en het creëren van ruimte in wet- en regelgeving. Maar wat betekent het en hoe breng je dat dan in de praktijk?
Gesloten bodemenergiesystemen die vanaf 1 juli 2013 geïnstalleerd worden, moeten worden gemeld. Dit is geregeld in het Besluit lozen buiten inrichtingen en het Activiteitenbesluit milieubeheer volgens het Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen. Deze meldingsplicht draagt bij aan de ondergrondse ordening van de systemen, waarmee onderlinge thermische beïnvloeding voorkomen kan worden. Gemeenten kunnen gemelde systemen centraal registreren in het Landelijk Grondwater Register (LGR).
In de AMvB Bodemenergie is het begrip energierendement van het bodemenergiesysteem opgenomen. Dit rendement wordt uitgedrukt in een Seasonal Performance Factor die bij een melding of vergunningaanvraag moet worden opgegeven en tijdens de exploitatiefase moet worden gemeten. In deze rapportage wordt toegelicht hoe dat in z’n werk gaat.
Deze factsheet gaat in op de nieuwe taken die het Wijzigingsbesluit met zich meebrengt voor gemeenten. Deze nieuwe taken vragen o.a. om extra kennisontwikkeling en een efficiënte organisatie rondom dit onderwerp binnen de gemeente/regionale uitvoeringsdienst.
TCB advies over de betekenis van het concept van ecosysteemdiensten voor grondwaterbeleid. Ecosysteemdiensten zijn gedefinieerd als de voordelen die de mensheid ontvangt van ecosystemen. In dit advies gaat het om ecosystemen waarin grondwater een belangrijke rol speelt. Het ecosysteemdienstenconcept biedt grip op het omgaan met natuurlijke hulpbronnen en geeft beter zicht op de belanghebbenden bij het nemen van beslissingen die natuurlijke hulpbronnen raken.
De TCB heeft geadviseerd over het voornemen van de staatssecretarissen van Economische Zaken en van Infrastructuur en Milieu om ontheffing te verlenen van de verplichting tot emissiearme aanwending van dierlijke mest voor onderzoek. Het gaat om onderzoek naar methoden voor bovengrondse aanwending van drijfmest en gier met een vergelijkbare of lagere ammoniakemissie dan zodebemesting.
Verslag kennisagenda circulaire economie.
TCB advies Tijdelijke vrijstellingsregeling stuifbestrijding 2014
De TCB heeft het rapport ‘Onverwachte gebeurtenissen in de bodem - de gevolgen van ons handelen in beeld’ uitgebracht. Het rapport is opgesteld door adviesbureau Witteveen+Bos en kennisinstituut Deltares. De TCB vindt dat 'onverwachte gebeurtenissen' aandacht verdienen omdat door de steeds grotere ‘drukte’ in de ondergrond de kans op verrassingen zal toenemen.
Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu (nu: Infrastructuur en Waterstaat) heeft op 8 februari 2013 het Voortgangsverslag van het bodemconvenant 2010-2015 aangeboden aan de voorzitter van de Tweede Kamer. In de aanbiedingsbrief constateert ze in de eerste plaats dat de afspraak over het in 2015 gesaneerd of beheerst hebben van de spoedlocaties waar humane risico's aan de orde zijn, haalbaar lijkt. Ten tweede toont ze zich verheugd omdat per 1 juli 2012 het wetsvoorstel dat gebiedsgericht beheer van verontreinigingen mogelijk maakt in werking is getreden.
TCB advies over normstelling voor afval naar grondstof. Het gaat hierbij om de toepassing van meststoffen, met name compost en digestaat, in de landbouw. Het gebruik van deze meststoffen in de landbouw leidt tot hergebruik van organische stof en nutriënten en draagt bij aan het in stand houden en bevorderen van natuurlijke kringlopen en een circulaire economie.
TCB advies over vrijstellingsregeling bovengronds aanwenden runderdrijfmest op eigen grasland. In dit advies gaat de TCB in op de achtergronden van de verplichting tot emissiearme aanwending van drijfmest en de betekenis van bovengrondse mestaanwending voor kringlooplandbouw. De TCB analyseert vervolgens de potentiële omvang waarvoor deze vrijstelling zal gaan gelden.
Het Rekenmodel Nazorg en Beheer (RNB) verschaft een standaard ter ondersteuning voor een objectieve afweging van beheervarianten of nazorg. Het model assisteert de financiële afweging bij besluiten rondom individuele en gebiedsgerichte beheerlocaties zowel in planfase als bij overdracht naar beheerfase. RNB is geen beslismodel, het model dient ter ondersteuning om meerjarig beheer en nazorg te kapitaliseren. Daarmee worden kosten inzichtelijk gemaakt.
Dit is het laatste, vierde, advies van de TCB over het experiment Duurzaam stortbeheer, waarbij gekeken wordt of het emissiepotentieel van verontreinigingen in stortplaatsen kan worden verminderd, zodat de nazorg voor stortplaatsen aanzienlijk kan worden beperkt. Het advies heeft betrekking op de extra methaanemissie die het gevolg kan zijn van deze processen en de mogelijkheden om deze (ongewenste) extra emissie te verminderen.