Bibliotheek bodem - Zoekresultaten
Zoeken in de index
Het artikellid geeft weer dat de vergunningplicht herleeft als een toepassing van bouwstoffen, grond of baggerspecie niet voldoet aan de voorwaarden van het besluit. Deze praktijk zal altijd toch moeten voldoen aan de bepalingen van het besluit. Het besluit zal hierop worden gehandhaafd.
In de Circulaire staat de uitwerking van het saneringscriterium centraal. De Circulaire gaat ook in op de uitwerking van de saneringsdoelstelling zoals die is opgenomen in de gewijzigde tekst van artikel 38 van de Wet bodembescherming en de wijze waarop de ernst en spoedeisendheid van een geval van bodemverontreiniging wordt vastgesteld.
TCB advies over de vrijstelling winderosie. De staatssecretaris van Economische zaken Landbouw & Innovatie heeft besloten om tot 1 juni aanstaande vrijstelling te verlenen van de verplichting tot emissiearme aanwending van drijfmest voor ondernemers met een veenkoloniaal bouwplan in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Hierdoor kunnen zij winderosie bestrijden door een laag drijfmest op de bodem aan te brengen. De TCB adviseert negatief over deze vrijstelling. De landbouw levert een grote bijdrage aan de hoge ammoniakemissie in Nederland, die pas sinds kort net onder het met de EU afgesproken plafond blijft.
De 'Nederlandse Richtlijn Bodembescherming (NRB)' is hier samen met de 'Richtlijn bodembescherming atmosferische bovengrondse opslagtanks' te downloaden als pdf.
TCB heeft een rapport uitgebracht over Duurzaam gebruik van de ondergrond, gereedschap voor structuur en visie met de bevindingen van de door de TCB ingestelde werkgroep ‘Duurzaam gebruik ondergrond’. De werkgroep had als opdracht de TCB te informeren over de stand van zaken van gebruik van de ondergrond en een visie te geven op duurzaam benutten van de ondergrond en belichtte technische, juridische en bestuurlijke aspecten.
TCB advies over de vraag hoe het ecosysteemdienstenconcept kan bijdragen aan duurzaam bodemgebruik en -beheer. De TCB stelt dat bodemgebruik en –beheer gezien moeten worden in de context van duurzaam gebruik van ecosystemen.
Het team Implementatie ondergrond heeft aan de hand van interviews met provincies, gemeenten en waterschappen een inventarisatie gemaakt van de ervaringen en tips over het verbeteren van de afstemming en samenwerking tussen de beleidsvelden bodem, water en ruimte.
TCB advies met de volgende uitgangspunten voor een toetsingskader voor de beïnvloeding van grondwater en de betekenis van het grondwatersysteem als onderdeel van het bodem- en watersysteem, de activiteiten die de kwaliteit en kwantiteit van het grondwater beïnvloeden, regionale verschillen, ecosysteemdiensten, ambities, normstelling en afwegingskaders.
Handreiking over de wijze waarop de bodem op rwzi’s beschermd moet worden en hoe deze bodembeschermende voorzieningen moeten worden gecontroleerd.
In opdracht van AgentschapNL / Uitvoeringsprogramma Convenant Bodem organiseerden TTE Consultants en 3Dimensies op 1 maart 2012 de inspiratiedag ‘Afkoop en contractering gebiedsgericht grondwaterbeheer (GGB)’. Deze dag stond in het teken van praktijkervaringen met afkoop en contractering bij GGB.
Presentaties van de resultaten van de eerste ronde en lancering van de tweede ronde.
De evaluatie van het Besluit bodemkwaliteit is op 29 april 2011 aangeboden aan het ministerie van I&M. In de evaluatie zijn de contouren van een verbeterplan opgenomen. Deze rapportage betreft de verdere uitwerking van dat verbeterplan. Dit verbeterplan is opgesteld door het Implementatieteam Besluit bodemkwaliteit, waarin alle betrokken overheden en bedrijfsleven zijn vertegenwoordigd.
Overzicht vertegenwoordigers Implementatieteam en taskforces verbetertraject (mei 2012)
In de brochure ‘Ecosysteemdiensten in de praktijk van duurzaam bodembeheer en gebiedsontwikkeling' staat een nieuwe aanpak voor ruimtelijke inrichting en gebiedsbeheer: de Triple O-aanpak.
Midterm review 2011 van het convenant bodemontwikkelingsbeleid. Deze geeft zicht op de voortgang van het behalen van de ambities of doelen van het convenant.