Bibliotheek bodem - Zoekresultaten
Zoeken in de index
Nr. 221008 december 2011. Regeling van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, van 29 november 2011, nr. IENM/BSK-2011/161440 tot wijziging van de Regeling bodemkwaliteit (actualisering verwijzingen normdocumenten en technische aanpassingen).
CROW.
Aandacht voor bodemverontreiniging bij (het voorbereiden van) werken aan lijninfrastructuur is niet altijd vanzelfsprekend. De druk om het werk klaar te krijgen domineert soms ten koste van veiligheid en milieu. Deze richtlijn legt de basis voor een voor veel partijen acceptabel niveau van milieu- en veiligheidsmaatregelen.
Op 1 november 2011 is het rapport ‘De ondergrond voorbij. Gebiedsontwikkeling van verontreinigde bedrijventerreinen’ verschenen, opgesteld door de bureaus TTE/BMC/3B.
De pioniers van de ondergrond ontdekken een systeem dat financieel rendement verenigt met ruimtelijke kwaliteit, een systeem ook waarmee Nederland in tijden van economische crisis kwaliteit kan blijven ontwikkelen.
In de Regeling Bodemkwaliteit zijn herkomstgebieden waaruit toe te passen mijnsteen afkomstig is aangewezen. Ook zijn toepassingsgebieden voor mijnsteen aangewezen. In de regeling verwijzen bijlage P en Q naar de website van www.bodemplus.nl voor de kaarten van mijnsteengebieden. Ze staan op deze pagina.
Dit portfolio geeft handvatten om met het thema energie in stedenbouwkundige plannen te werken en voert u langs tien aansprekende projecten.
In dit rapport wordt kort teruggekeken op 30 jaar bodemsanering en vervolgens naar de uitdagingen voor de toekomst. De conclusie is dat er veel in de bodemaanpak is bereikt. Ook wordt geconcludeerd dat er in de bodemwereld sprake is van hardnekkige knelpunten en vastgeroeste conventies die innovatie belemmeren. In het rapport wordt dan ook bepleit om vanaf 2015 het bodemsaneringsbeleid om te vormen tot een eigentijdse bodemkwaliteitszorg, als onderdeel van de ruimtelijke ordening. Beleidsvoorstellen die oude conventies doorbreken en een concreet actieprogramma moeten dit mogelijk maken.
Brochure met zeven financieel-organisatorische instrumenten voor financiering van duurzame gebiedsontwikkeling.
Dit stroomschema geeft op basis van complexe wettelijke regels rondom opslag van grond en baggerspecie een handvat om hier praktisch mee om te gaan.
Met recente ontwikkelingen en visies, interviews, de aanpak van Agentschap NL en een overzicht van inspirerende voorbeelden, instrumenten en publicaties.
Vier workshops over: Financiële constructies rondom realisatie en exploitatie; Klant centraal; communicatie met de bewoners; Particulier opdrachtgeverschap; Ambities vermarkten.
Verslag van schriftelijk overleg over Voorhang Besluit bodemenergiesystemen, nr 173, 29-8-2011
Bodem+ en SKB hebben in 2006 het project 'Verbetering Kostenbeheersing bodemsaneringsprojecten' uitgevoerd. Dit heeft opgeleverd:
- Identificatie van de belangrijkste oorzaken voor de optredende kostenstijgingen c.q. afwijkingen tussen verwachte en gerealiseerde kosten bij bodemsaneringsprojecten.
- Ontsluiting van instrumenten, implementeerbaar op het niveau van provincie/gemeente/milieudienst, om kosten van saneringen beter te beheersen.
De Risicotoolbox (RTB) is een instrument dat door het RIVM is ontwikkeld in het kader van het Besluit bodemkwaliteit. Het bevoegd gezag kan hiermee het risiconiveau van gekozen gebiedsspecifieke Lokale Maximale Waarden voor de toepassing van grond en bagger berekenen.
In de werkgroep BIS/BKK is onder de vlag van het Platform Bodembeheer Brabant een blauwdruk bodembeheerplan voor Brabantse gemeenten tot stand gekomen. De blauwdruk is opgesteld voor het opstellen van een gemeentelijke bodemkwaliteitskaart en een bodembeheerplan om te komen tot duurzaam bodembeheer.
De circulaire diepe plassen is in december 2010 door Staatssecretaris Atsma naar de Tweede Kamer gezonden. Op deze pagina is deze samen met de Handreiking voor het herinrichten van diepe plassen te downloaden. Ook zijn alle belangrijke documenten te downloaden die hebben bijgedragen aan het proces.