Bibliotheek bodem - Zoekresultaten
Zoeken in de index
TCB advies over de gevolgen van mogelijke versoepelingen in de normen voor toelating van covergistingsmaterialen voor de kwaliteit van de bodem. Bij covergisting wordt biogas en warmte geproduceerd uit de vergisting van dierlijke meststoffen, samen met organische materialen. De reststof van de covergisting, het digestaat, kan in de landbouw als mest worden toegepast als het mengsel voor covergisting tenminste 50 procent dierlijke mest bevat. Eén van de conclusies is dat nauwelijks meetgegevens beschikbaar zijn van contaminanten in digestaat. Er zou een meetcampagne opgezet moeten worden om de gehalten aan contaminanten in digestaat te bepalen. De beïnvloeding van de bodem wordt immers bepaald door de kwaliteit van het digestaat.
Dit rapport met een overzicht van het gebiedsontwikkelingsproces en de bijbehorende instrumenten, technieken en concepten. Routekaarten geven aan welke stappen zijn te zetten om een bepaald concept gerealiseerd te krijgen.
TCB advies over randvoorwaarden voor afdekken van bodem in het stedelijk gebied. Uitgangspunt hierbij is de bijdrage die open bodem in de stedelijke omgeving levert aan milieu, biodiversiteit, welbevinden en economie. De vraag is dan hoeveel open bodem nodig is om deze bijdragen te kunnen leveren.
TCB advies over de resultaten van de evaluatie Landelijk Meetnet effecten Mestbeleid.
Waarom een boek? De TCB besprak op verzoek van het voormalige ministerie van VROM de gevolgen van verstedelijking voor de bodem. Dit naar aanleiding van het thema “afdekken” uit de Europese bodemstrategie. De TCB raakte geïnspireerd door hetgeen stadsbodem.
TCB advies over een door u voorgenomen vrijstelling van het verbod tot vernietiging van de graszode op grasland gelegen op zand- en lössgronden voor de periode van 1 tot en met 15 oktober 2010. Aan deze vrijstelling koppelt u als voorwaarden dat uit een deskundigenrapport moet blijken dat de graszode nog met minder dan 5 procent van het oorspronkelijk geteelde gras is bedekt of dat het grasland voor meer dan 30 procent bestaat uit kweek, dat direct aansluitend her inzaai van gras moet plaatsvinden en dat het vernietigen van de graszode op grasland vooraf moet worden gemeld bij de Dienst Regelingen.
TCB advies over het toetsingskader voor de beoordeling van het toepassen van licht verontreinigde grond en baggerspecie bij de herinrichting van diepe plassen.
TCB advies voor het sluiten van nutriëntenkringlopen. Dit is nodig om tot duurzaam bodemgebruik in Nederland en elders te komen. In natuurlijke ecosystemen is sprake van kleinschalige grotendeels gesloten kringlopen van nutriënten. Onze hedendaagse voedselproductiesystemen zorgen ervoor dat er lokaal ophopingen, tekorten en verliezen van nutriënten optreden.
Door Bodem+ en het Landelijk Informatiebeheer Bodem (LIB) is in 2005 opdracht gegeven voor de uitvoering van een historisch onderzoek naar de geschiedenis en omvang van de productie, toepassing en verwerking van asbesthoudende materialen in Nederland.
Rapport met Aanbevelingen uit 20 jaar bodemsanering.
In opdracht van het ministerie van VROM hebben DHV en Royal Haskoning in 2004 de ‘inhoudelijke toetsing achteraf’ uitgevoerd. Dat is de finale beoordeling van de rechtmatigheid en doelmatigheid van de budgetfinanciering bodemsanering tot en met 2001.
De HUM Bbk is één van de instrumenten die moet bijdragen aan een betere beheersing en handhaving van de verschillende stromen grond, baggerspecie en bouwstoffen en de toepassing daarvan en ook een bijdrage levert aan de verbetering van de kwaliteit van het bodembeheer.
Dit rapport geeft een overzicht van de onderbouwing van alle normen en beoordelingssystemen voor de chemische kwaliteit van bodem, waterbodem, grond en bagger. Het gaat om de normen in het Besluit en de Regeling bodemkwaliteit, de Circulaire bodemsanering 2006 en de Circulaire sanering waterbodems 2007.
Deze handreiking is een hulpmiddel om met het Besluit Bodemkwaliteit aan de slag te gaan. De handreiking heeft geen juridische status. Alleen de artikelen van het Besluit en de Regeling zelf zijn rechtsgeldig. In de loop van de tijd kunnen wijzigingen worden aangebracht in het Besluit of de bijbehorende Regeling. Dit kan bijvoorbeeld als gevolg van praktijkervaringen of vanwege aanpassingen in de normen of de normbladen.
In de Uitvoeringsregeling Stortbesluit bodembescherming worden een aantal richtlijnen genoemd. De richtlijnen beschrijven het minimale beschermingsniveau dat gerealiseerd moet worden in het kader van het Stortbesluit bodembescherming.
Bij onderzoek van bodem en grond wordt regulier alleen gekeken naar de stoffen van het zogenaamde ‘basispakket’: de acht zware metalen, minerale olie, som-PAK’s en EOX. Breed bestaat de perceptie dat met dit pakket een goed beeld beschikbaar is over de milieuhygiënische kwaliteit van grond. Uit een aantal handhavingsonderzoeken kwam naar voren dat ook stoffen buiten dit pakket kwaliteitsbepalend kunnen zijn.