Bibliotheek bodem - Zoekresultaten
Zoeken in de index
Gemeenten en drinkwaterbedrijven in metropoolregio Rotterdam Den Haag, H2Ruimte BV. Lessen uit de 3 sessies: de noodzaak van een samenhangende aanpak voorin bij planprocessen van boven- en ondergrond (3D-Ordening) en afspraken over kansen en belemmeringen van de ondergrond en nut en noodzaak van verdergaande regionale netwerkvorming.
De ervaringen uit de Community of Practice Asset Management van de ondergrond zijn verwerkt in een infographic en een flyer. Die kan jij ook gebruiken als je binnen de eigen organisatie in gesprek wilt over de waarde van bodem en ondergrond en het duurzaam inzetten hiervan. Handig voor de Omgevingswet en bij het opstellen van Omgevingsplannen.
Royal HaskoningDHV (penvoerder), Aequator, De Coöperatieve Samenleving, Wij.Land, Kadaster, ReBuilT,
Het Programma Ver-rijkende Landbouw is het startpunt om een nieuw/aangepast landbouwsysteem te introduceren. Een systeem dat ten opzichte van het huidige systeem een positief effect heeft op bodemgebruik en in verlengde daarvan op de bodemkwaliteit.
Een delegatie van Deense regionale bestuurders kwam 3 dagen naar Nederland om te leren van de Nederlandse aanpak op het gebied van circulaire economie, omgaan met klimaatverandering en gedegradeerde gebieden.
Rapport met: de aanpak van de KRW opgave in Noord-Brabant ; de belangrijkste taken en bevoegdheden (provincie en overige bestuursorganen); inhoud van het regionaal waterprogramma, het monitoringsprogramma KRW grondwaterlichamen en de omgevingsverordening; hoe een beoordelingssystematiek onder de Omgevingswet eruit kan zien.
De bodem heeft een overduidelijke relatie met vele opgaven die op de stad afkomen. De gemeente Nijmegen realiseert zich dat ondergrondse activiteiten, bovengrondse gevolgen hebben voor milieu, gezondheid en veiligheid. Daar moet goed over worden nagedacht. We kunnen de ondergrond dan ook niet los zien van de bovengrond. Sterker, de ondergrond is een integraal onderdeel van onze leefruimte. De stem van de bodem en ondergrond zou een fantastische aanvulling zijn op de ruimtelijke projecten en de maatschappelijke opgaven die nu in steden aan de hand zijn.
Tussenbalansen convenant Bodem en ondergrond / convenant bodemontwikkelingsbeleid (2018, 2013, 2011) om te bezien of de convenantspartijen op schema liggen.
Deltares, Rijkswaterstaat, de Universiteit van Hasselt en OVAM organiseerden een dubbele workshop op 25 februari 2019 over land stewardship en circulair gebruik van bodem en land als instrument om degradatie van het bodem-sediment-watersysteem tegen te gaan en het duurzaam gebruik van ecosysteemdiensten te bevorderen.
TU Delft, Ettero, Afvalzorg Deponie BV, Oonkay, Flevoland, Brabant, Noord-Holland.
In dit rapport worden de eindresultaten van het project "Verbreding toepassing duurzaam stortbeheer (vtDS)" beschreven. Het is uitgevoerd van oktober 2016 tot 1 december 2018 door de TU Delft en haakt aan bij het project uitvoering Duurzaam Stortbeheer (uDS) wat als doel heeft aan te tonen dat door toepassing van actieve stabilisatie, nazorg op stortplaatsen gereduceerd kan worden van oneindig lang naar een periode van 10-20 jaar.
Expertisecentrum PFAS. Verkenning naar mogelijke handelingsperspectieven voor nieuwe bedreigingen in het bodemsysteem. Eerste aanzet op de vraag: welke stoffen zijn een bedreiging voor het bodemsysteem en verdienen aandacht?
Beleid voor bodem en ondergrond wordt met de Omgevingswet verder gedecentraliseerd. Daarmee wordt ook de ontwikkeling en borging van kennis van bodem en ondergrond, waarmee beleidskeuzes kunnen worden onderbouwd, steeds meer een verantwoordelijkheid van decentrale overheden.
In het uitvoeringsprogramma bodem en ondergrond (UP) richten de gezamenlijke overheden zich op het ontwikkelen en uitvoeren van beleid voor duurzaam en efficiënt beheer en gebruik van bodem en ondergrond, decentraal vormgegeven. Het UP heeft aan het DSP gevraagd om de internationale dimensie toe te voegen aan de Nederlandse onderzoeksagenda bodem en ondergrond.
In het Dutch Soil Platform (DSP) werken kennisinstellingen (Deltares, RIVM, TNO, WEnR) samen met betrokken departementen (IenW, LNV), RWS en het PBL aan de articulatie van beleidsvragen en onderzoeksvragen en de afstemming van vraag naar en aanbod van strategisch en toegepast beleidsondersteunend onderzoek van bodem (inclusief waterbodem), grondwater en ondergrond in Nederland. DSP ondersteunt de formulering van een samenhangende visie op het onderzoek in een brede maatschappelijke context. Een gezamenlijke nationale onderzoekagenda voor bodem en ondergrond is het uitgangspunt
Witteveen+Bos. Nazorg nader bekeken: Handreiking met stappenplan en aanbevelingen over nazorg van bodemsaneringslocaties.
Witteveen+Bos, Antea, Tauw, R-Link, Saxion, Heijmans, Gulbergen BV, Revive, Schiphol, DNS, JBN Advies, Deventer, Zaanstad
Brownfields: terreinen die mede door historische belasting (bijvoorbeeld bodemverontreiniging) niet meer kunnen worden gebruikt. Heel vaak betreft het voormalige industriële terreinen. Deze studie ontsluit bestaand instrumentarium voor de Nederlandse situatie zodat het gebruik van Brownfields wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld vanuit omgevingsvisies.
Ambient, FPP Management. Welke wensen en behoeften hebben de decentrale overheden over kennis en informatie op het gebied van aardwarmte teneinde deze duurzame vorm van energie op goede wijze en met maatschappelijk draagvlak in te kunnen zetten.
Een bundeling van inspirerende in Nederland succesvol toegepaste klimaatadaptieve projecten. Projecten met maatregelen in verschillende bodemtypen, in gebieden met verschillende functie, en van verschillende schaalgrootte. Informatie om zelf in de praktijk te kunnen toepassen in maatregelen of te gebruiken in beleids- of besluitvorming.