Bibliotheek bodem - Zoekresultaten
Zoeken in de index
In opdracht van Rijkswaterstaat Bodem+ is door TNO een onderzoek uitgevoerd om de relatie tussen de aanwezigheid van puin (aard en mate) en de daadwerkelijke aanwezigheid van asbest in de bodem te onderzoeken. Dit definitieve rapport bevat de resultaten van de statistische analyse.
Publicaties Kennisagenda bodem en ondergrond
De Ronde Venen, RHDHV, Weert, Nijmegen.
De komst van de Omgevingswet zorgt voor een andere indeling van taken, bevoegdheden en financiering over bodem- en grondwaterkwaliteit. De provincie draagt bijvoorbeeld taken over naar gemeenten in de ‘warme overdracht. Een ander voorbeeld zijn nieuwe of opkomende stoffen die wellicht een plekje kunnen krijgen in de omgevingsvisies en omgevingsplannen. Het afgelopen jaar is er samen met gemeenten, provincies en waterschappen gekeken naar hoe we er voor kunnen zorgen dat bodem in beeld blijft in de Omgevingswet. Oftewel: hoe krijgen we bodem tussen de oren?
Deltares, Wareco en Fugro. Onderzoek gericht op het behouden en beter benutten van het natuurlijk kapitaal van de stedelijke ondergrond, in relatie tot klimaatverandering en de stedelijke wateropgave. Meer specifiek gaat het daarbij om de draagkracht en het water bufferend vermogen van de bodem in relatie tot de grondwaterstand.
Witteveen+Bos, Antea, Tauw, R-Link, Saxion, Heijmans, Gulbergen BV, Revive, Schiphol, DNS, JBN Advies, Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing, Amsterdam, Drenthe
Typologie- studie naar soorten IBC-locaties, in overleg met stakeholders, om handelingsperspectief te bieden.
Hoe vertaal je data naar voor andere beleidsvelden begrijpelijke informatie (met name via visualisatie en kaartmateriaal) voor het maken van een omgevingsvisie en - plan?
Nelen & Schuurmans, Deltares, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, 's-Gravenhage
Doel van het project Serious simulations van de klimaatadaptieve stad is het vergroten van de watersysteemkennis van het stedelijk gebied. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van modelinstrument 3Di.
Financiën: huidige en toekomstige financiële instrumenten en modellen inventariseren met stakeholders.
Governance: Hoe het bij complexe vraagstukken enerzijds gaat om het creëren van draagvlak onder betrokken actoren en anderzijds om de creativiteit en oplossend vermogen van deze actoren te benutten.
Technieken: Inventarisatiestudie naar de handelingsperspectieven voor alternatieve gewassen (natte teelten), kijkend naar fysieke eigenschappen en economische mogelijkheden (de productieketen).
Hendriksen Strategie en advies. Het huidige instrumentarium is geen beperkende factor voor huidig beheer en gebruik van bodem en ondergrond in de regio, het gebruik ervan wel. Ontwikkelen van nieuw instrumentarium is op dit moment niet noodzakelijk. Focus op het daadwerkelijk gebruik van het bestaande instrumentarium.
Friese gemeenten gezamenlijk aan de slag met Deltares.
Dit project was erop gericht om de gemeenten op weg te helpen om die onderwerpen te identificeren (via adaptiepaden en knikpunten) waarvoor ze wat moeten gaan regelen, zowel op korte als op langere termijn. Deze onderwerpen zouden een verdere uitwerking behoeven voor het opstellen van de Omgevingsvisie.
Ervaringen uit bijeenkomsten. De gemeente Woerden heeft een ambitieuze duurzaamheidsagenda en werkt aan het belang van een duurzame ondergrond in relatie tot het bereiken van een goede bodem- en grondwaterkwaliteit. In dat kader is gekeken naar de mogelijkheden van gebiedsgericht grondwaterbeheer. En of het loont het om voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet met gebiedsgericht grondwaterbeheer aan de slag te gaan.
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft laten onderzoeken of het mogelijk is de aanpak van de toplaag van de bodem te koppelen aan de verwijdering van het asbestdak (integrale aanpak).
Gemeente Woerden in samenwerking met het uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond, VNG en Deltares.
Een eerste verkenning van het onderdeel ondergrond voor de toekomstige Omgevingsvisie met als resultaat de ingrediënten om een weloverwogen besluit te kunnen nemen over het gericht inbrengen van de ondergrond in de Omgevingsvisie.
De per 2013 en 2018 geactualiseerde Handreikingen bodem voor gemeenten' zijn beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over bodembeleid en ontwikkelingen in regelgeving. De handreikingen zijn er vooral voor 429 gemeenten die niet onder het aanwijzingsbesluit bevoegd gezag Wbb vallen. De ambtenaren van deze gemeenten hebben bodem als onderdeel in hun takenpakket.
Hoe vertaal je data naar voor andere beleidsvelden begrijpelijke informatie (met name via visualisatie in kaartmateriaal) voor het maken van een omgevingsvisie en -plan? Met 60 deelnemers vanuit overheid en bedrijfsleven is besproken wat onze zoektocht naar antwoorden heeft opgeleverd, maar daarnaast was er de ruimte om ideeën en ervaringen uit te wisselen.