Bibliotheek bodem - Zoekresultaten
Zoeken in de index
In de online leermodule grondwater wordt kennis ontsloten rondom afwegingen in het gebruik van het grondwater en de ondergrond (activiteiten) en natuurlijke functies van het grondwater (ecosysteemdiensten). De leermodule laat in vijftien minuten zien hoe je aan de hand van de navigator en de visual het gesprek met stakeholders over grondwateractiviteiten en ecosysteemdiensten kunt voeren en kunt afwegen.
Deze white paper agendeert Sustainable Development Goal (SDG) 15.3 over landdegradatie-neutraliteit en maakt de vertaalslag daarvan naar de Nederlandse situatie. Het tegengaan van landdegradatie in Nederland is immers essentieel. De bodemkwaliteit staat aan de basis van het realiseren van veel andere SDG’s, op het gebied van o.a. gezondheid, duurzame productie en klimaatactie.
Op 25 november 2020 was het zover! De TerrAgenda is gepresenteerd, de oproep om landdegradatie op ‘0’ te zetten, een stem te geven aan de bodem, verantwoordelijkheid te nemen en regie.
De bodem in Nederland staat onder grote druk. Het is dan ook niet de vraag óf de bodem een stem nodig heeft, maar hoe deze stem invulling kan krijgen. In dit rapport leest u aan welke voorwaarden de instrumenten om de functies van de bodem op lange termijn te borgen voor de maatschappij moeten voldoen.
In dit project is onderzocht hoe de waterschappen regionale baggerspecie zo doelmatig mogelijk kunnen toepassen, op een manier die zoveel mogelijk voldoet aan de geformuleerde circulariteitsdoelstellingen.
Hebben we genoeg Nederland voor onze transities? Die vraag stelde Rijkswaterstaat aan het Bodemtraineeship. Sverre van Klaveren, Nàdia Mobron, Esmeralda Mobron en Kevin de Koeijer rekenden de claims op land en bodem door en vonden dat we zonder keuzes en het slim inzetten van bodem en land 3 keer Nederland nodig hebben.
De ervaringen uit de Community of Practice Asset Management van de ondergrond zijn verwerkt in een infographic en een flyer. Die kan jij ook gebruiken als je binnen de eigen organisatie in gesprek wilt over de waarde van bodem en ondergrond en het duurzaam inzetten hiervan. Handig voor de Omgevingswet en bij het opstellen van Omgevingsplannen.
Deltares, Rijkswaterstaat, de Universiteit van Hasselt en OVAM organiseerden een dubbele workshop op 25 februari 2019 over land stewardship en circulair gebruik van bodem en land als instrument om degradatie van het bodem-sediment-watersysteem tegen te gaan en het duurzaam gebruik van ecosysteemdiensten te bevorderen.
Publicaties Kennisagenda bodem en ondergrond
De Ronde Venen, RHDHV, Weert, Nijmegen.
De komst van de Omgevingswet zorgt voor een andere indeling van taken, bevoegdheden en financiering over bodem- en grondwaterkwaliteit. De provincie draagt bijvoorbeeld taken over naar gemeenten in de ‘warme overdracht. Een ander voorbeeld zijn nieuwe of opkomende stoffen die wellicht een plekje kunnen krijgen in de omgevingsvisies en omgevingsplannen. Het afgelopen jaar is er samen met gemeenten, provincies en waterschappen gekeken naar hoe we er voor kunnen zorgen dat bodem in beeld blijft in de Omgevingswet. Oftewel: hoe krijgen we bodem tussen de oren?
Hoe vertaal je data naar voor andere beleidsvelden begrijpelijke informatie (met name via visualisatie en kaartmateriaal) voor het maken van een omgevingsvisie en - plan?
Friese gemeenten gezamenlijk aan de slag met Deltares.
Dit project was erop gericht om de gemeenten op weg te helpen om die onderwerpen te identificeren (via adaptiepaden en knikpunten) waarvoor ze wat moeten gaan regelen, zowel op korte als op langere termijn. Deze onderwerpen zouden een verdere uitwerking behoeven voor het opstellen van de Omgevingsvisie.
Factsheets voor bodemambities: ontwikkelingen over grondwater en ecosysteemdiensten.
Jaarverslagen van de Technische Commissie Bodem (TCB), periode 2005-2016.
Initiatief om voor uw gemeente, provincie of waterschap een bodembrede visie op bodembeheer op te stellen? Gebruik dan de Routeplanner BodemAmbities.