Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
TCB advies over een voorgenomen ontheffing van de verplichting tot emissiearm aanwenden van drijfmest voor de ‘Praktijkproef alternatief spoor’. De adviesvraag is gesteld door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mede namens de Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. De ontheffing heeft betrekking op maximaal 2500 hectare landbouwgrond en beslaat maximaal twee jaar. Voor de praktijkproef zijn door de Vereniging Noardlike Fryske Walden (NFW) en de Vereniging tot Behoud van Boer en Milieu (VBBM) projectvoorstellen ingediend.
TCB brief met opmerkingen bij de concept handreiking inrichting diepe plassen.
TCB advies over gebiedsgerichte aanpak van grootschalige grondwaterverontreiniging.
TCB advies over nieuwe verontreinigingen in de bodem van het landelijk gebied. De TCB heeft zich in het advies vooral gericht op wat volgens de TCB de meest relevante verontreinigingen zijn en op het formuleren van (onderzoeks)aanbevelingen.
Dit rapport gaat over in de bodem aanwezige ziekteverwekkers en de betekenis ervan voor het bodembeheer. Het is een verkenning van dit onderwerp, toegespitst op de effecten voor mensen en voor vee.
De TCB ziet een aantal mogelijkheden om de evaluatie van het Landelijk Meetpunt Mestbeleid gerichter aan te sturen. Door te prioriteren op basis van beleidsbehoeften, ontstaat inzicht in de consequenties van de te maken keuzes. De informatiebehoefte vloeit vervolgens logisch voort uit de beleidsprioriteiten. Ook adviseert de TCB om te komen tot een programma van eisen waaraan de uit te voeren analyse door het RIVM en LEI moet voldoen.
TCB advies ‘Beleidsvisie duurzaam gebruik ondergrond’ op hoofdlijnen. De Beleidsvisie is in concept opgesteld door het Rijk. Aanleiding hiervoor is de verbreding van het bodem(sanerings)beleid tot een beleid met de ondergrond. Daarbij vindt een optimalisatie van het bodembeleid, (grond)waterbeleid, klimaatbeleid en energiebeleid in het kader van de ruimtelijke ordening van de ondergrond plaats.
Minister Cramer heeft de TCB gevraagd naar haar inzichten en ideeën over duurzaam gebruik van de bodem voor warmte- koudeopslag (WKO) en naar de invulling van randvoorwaarden van WKO. De minister stelde deze vragen naar aanleiding van het rapport van de Taskforce WKO. De TCB heeft in haar advies een duurzaamheidsafweging voor WKO gemaakt, aan de hand van de invalshoeken die de TCB eerder adviseerde in het preadvies Duurzaam gebruik van de ondergrond (A043).
TCB advies over het plan van aanpak van de evaluatie van het landelijk meetnet effecten mestbeleid (LMM) pleit de TCB voor een verbreding van de reikwijdte, zodat het LMM beter dan nu invulling geeft aan de ambitie om de effecten van het mestbeleid te monitoren. In dit advies aan de ministers Cramer en Verburg benadrukt de TCB het belang van centrale regie bij monitoren van de milieueffecten van het mestbeleid. Bij meer samenhang tussen bestaande meetnetten kan tegen lagere kosten meer worden gemonitord. De TCB vindt dat, om de effecten van het mestbeleid te kunnen evalueren, het nodig is om monitoring te richten op de effecten op de ecosysteemdiensten van de bodem. Dit is thans niet het geval. De TCB heeft vertrouwen in de aanpak van de evaluatie LMM en geeft enkele aanbevelingen die zij graag verwerkt ziet in de evaluatie LMM.
TCB advies over de gebruiksvoorschriften voor meststoffen uit het 4e actieprogramma Nitraatrichtlijn (4e AP). De voorgenomen aanscherping van de uitrijperioden is in lijn met het eerdere TCB-advies over aanwenden van mest, A044(2008). Echter, de randvoorwaarden voor goed nutriëntenmanagement, zoals scherpe gebruiksnormen en voldoende opslagcapaciteit voor dierlijke mest worden nog onvoldoende gerealiseerd.
Hoofddoel: Transitie naar een bodemontwikkelingsbeleid. Dit betekent dat het bodembeleid in 2015 dusdanig is verbreed dat het beleid over de ondergrond, het gebiedsgerichte grondwaterbeheer en bodemsanering is geïntegreerd.
TCB advies gevolgen afdekken van bodem.
TCB advies over de gevolgen van afdekken voor de bodem. Deze vraag vloeit voort uit de concept Europese Kaderrichtlijn Bodem, maar is ook relevant in het kader van klimaatverandering en verstedelijking in Nederland. Bij afdekken gaat het om het permanent aanbrengen van ondoorlaatbaar materiaal op de bodem. De minister vraagt in welke situaties afdekken beperkt moet worden en welke maatregelen daarbij genomen kunnen worden.
TCB advies over diepinfiltratie van afvloeiend hemelwater. De vragen gaan over de milieu hygiënische aspecten van diepinfiltratie van afvloeiend hemelwater dat door gemeenten in het kader van de zorgplicht is ingezameld. Daarbij gaat het om hemelwater afkomstig van de openbare ruimte, maar ook om hemelwater van daken en verhardingen van particuliere percelen die op het gemeentelijke rioolstelsel zijn aangesloten.
TCB advies over een te verlenen ontheffing van de verplichting om mest emissiearm uit te rijden. De ontheffing is nodig voor het uitvoeren van een onderzoek om te komen tot wetenschappelijk onderbouwde emissiefactoren voor lachgas (een broeikasgas) uit bouw- en grasland. De emissie van lachgas wordt jaarlijks gerapporteerd in het kader van het Kyoto-protocol. Emissiefactoren voor lachgas bij bovengrondse toediening van dierlijke mest zijn nodig om de lachgasemissie bij de huidige emissiearme toediening van dierlijke mest te kunnen vergelijken met het referentiejaar 1990, toen vrijwel alle dierlijke mest in Nederland bovengronds werd uitgereden.