Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
TCB advies over een ontheffing in verband met onderzoek naar de ammoniakemissie bij het aanwenden van mest in stroken in de fruitteelt.
TCB-advies over de missie van SKB, de organisatievorm, de inhoudelijke aandachtsvelden, de verhouding tussen vraag gestuurd en strategisch/fundamenteel onderzoek, en de positie van SKB als netwerkorganisatie. De TCB acht de oprichting van SKB van groot belang voor de uitvoering van de vernieuwing van het bodemsaneringsbeleid en het opzetten van actief bodembeheer. De oprichting is op korte termijn gewenst om de kennisinfrastructuur die is opgebouwd door NOBIS en het Programma Geïntegreerd Bodemonderzoek (PGBO) niet verloren te laten gaan.
TCB advies over de toevoer van zware metalen en organische microverontreinigingen via meststoffen. Dit blijkt tot accumulatie van deze stoffen in land bouwgrond en te leiden. Dit ondanks het beleid zoals uitgezet in het Besluit kwaliteit en gebruik overige organische meststoffen en het mineralenbeleid. Om de toevoer van deze stoffen verder terug te dringen is het project 'Contaminanten in meststoffen' gestart.
Het rapport geeft de resultaten van een verkenning weer naar de gebruiksfuncties die nog gerealiseerd kunnen worden bij verschillende zware metaalgehaltes in de bodem. Aan deze verkenning was behoefte omdat verwacht mag worden dat functiegerichte bodembeoordeling steeds meer op de voorgrond komt te staan.
Advies ondergronds beluchten.
In 1995 bracht de Technische commissie bodembescherming het rapport 'Bescherming van organische bodems' uit. Naar aanleiding van dit rapport werd geconcludeerd dat de ecologische risicobeoordeling voor de bodem beperkt is in methoden en onderbouwing . De commissie besloot tot een vervolgproject onder de titel 'Ecologische risico's' De centrale vraag in dit project was 'wat ontbreekt er aan de ecologische risicobeoordeling.
TCB advies over de IKC-studie naar Gehalten aan zware metalen in meststoffen" en "Aan- en afvoerbalansen van zware metalen in de Nederlandse landbouw"
TCB Advies naar de ontheffing wat een onderzoek mogelijk moet maken naar het effect op de ammoniak emissie van toepassing van het zogenoemde middel FIR (Fysische Ionen Regulatie)
TCB advies naar effecten van lozingen van agrarisch afvalwater.
Advies Aanpak bodemverontreiniging in de Kempen
TCB advies over de zogenoemde "toegevoegd risico" methode Deze methode is door het RIVM in het kader van het project "Integrale Normstelling Stoffen" ontwikkeld om bij de afleiding van risicogrenzen voor verontreinigende stoffen rekening te houden met het feit dat sommige van deze stoffen, met name metalen, met leen als verontreiniging maar ook van nature in bodem en water worden aangetroffen De methode bouwt voort op de procedures voor de afleiding van risicogrenzen voor stoffen, die m de in 1991 uitgebrachte notitie Milieukwaliteitsdoelstellingen in bodem en Water (MILBOWA) zijn beschreven.
Rapport diepe ondergronden bodembescherming.
Advies aanpassing interventiewaarden PAK.
In Nederland worden normen gebruikt om de milieuhygiënisch gewenste kwaliteit van de bodem aan te geven. Deze normen hebben betrekking op het minerale deel van de bodem Onder natuurlijke omstandigheden vertonen bodems meestal een gelaagde opbouw, onder andere met betrekking tot organisch stof. De organische stofrijke lagen in de bodem hebben een grote capaciteit om verontreinigende stoffen te binden De vraag dringt zich op of de huidige normen voor de bodem die betrekking hebben op het organische stofarme deel van de bodem ook geschikt zijn voor de beoordeling van bodems met organische stofrijke lagen. Dit rapport verkent deze vraag. In de eerste paragraaf van dit hoofdstuk wordt ingegaan op de totstandkoming van bodemnormen. Daarna wordt aandacht besteed aan de uitgangspunten van het bodembeschermingsbeleid. Vervolgens wordt de problematiek rond gestratificeerde, organische bodems uiteengezet in relatie tot normstelling
TCB advies over een afleidingsmethodiek voor normen voororganische microverontreinigingen m overige organische meststoffen. De methodiek is beschreven in het RIVM-rapport "Standards for the concentrations of organic micro contaminants in organic fertilizers a proposal for their derivation"