Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
Factsheets voor bodemambities: ontwikkelingen over grondwater en ecosysteemdiensten.
Wat vraagt klimaatadaptatie van de toekomstige hbo-professional? Aanbevelingen en werkveldtips voor het hbo-curriculum.
Nazorg is een belangrijk aspect van bodemsanering en isolerende voorzieningen. De eisen over nazorg zijn opgenomen in de BRL6000 en onderliggende protocollen.
Gemeente Eindhoven, nutsbedrijven. Belangrijk om in een zo’n vroeg mogelijk stadium betrokken te zijn bij de ruimtelijke plannen en van elkaars ontwikkelplannen op de hoogte te zijn. Hiermee is financieel voordeel te behalen. Het is goed om van elkaars vervangingsopgave op de hoogte te zijn. Partijen zijn bereid deze met elkaar te delen.
De Omgevingswet treedt in 2022 in werking en verplicht het Rijk, provincie en gemeente tot het opstellen van een omgevingsvisie. Over de termijn waarbinnen de omgevingsvisie moet worden opgesteld maakt het Rijk met de provincies en gemeenten nog afspraken. Voor bodem- en grondwaterdeskundigen is het belangrijk te weten welke informatie relevant is in het proces.
Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gezondheidseffect optreedt bij ieder gehalte aan loodverontreiniging in de bodem, ook bij gehalten onder de interventie-waarde uit de Wet bodembescherming. Het RIVM en de GGD adviseren om, op plaatsen waar kinderen in contact kunnen komen met bodemlood, maatregelen te nemen om de blootstelling terug te brengen tot een niveau dat zo laag is als redelijkerwijs mogelijk. Deze maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij het formuleren van een gemeentelijk beleidskader voor het beheer van wijken met een diffuse loodverontreiniging.
Hart van Holland-gemeenten rond Leiden.
De Expertmeeting heeft met succes op het niveau van praktijkcasussen kennis gedeeld en kennisvragen gegenereerd. Dat helpt om zowel de Omgevingsvisies als het thema Bodem en ondergrond en bodemdaling in het bijzonder verder te helpen. Dat doen de gemeenten door in één omgevingsvisie duurzaam bodembeheer te integreren in de verstedelijkingsopgave.
Het onderzoek bevestigt dat er een grote verscheidenheid bestaat aan hoe wordt omgegaan met geldigheid van onderzoeksgegevens. MWH Stantec doet de aanbeveling om in wet- en regelgeving en beleid de vaste termijnen los te laten en de door de sector gewenste duidelijkheid op een andere manier in te vullen.
Advies Verzoek om vrijstelling bovengronds uitrijden runderdrijfmest 2017-2018
Rotterdam Rijnland SIKB, NSTT, Oasen, RoyalHaskoning DHV, Buro 38, V&S
Hollandse Delta
In het project ‘In de ondergrond blijven’ ontwikkelen de deelnemende partijen instrumenten voor bedrijven en bevoegde instanties om de faalkosten bij de aanleg van kabels en leidingen met sleufloze technieken te verkleinen.
Provincies, Omgevingsdienst, SIKB, Bioclear, SWECO
Het project ‘Bodemonderzoek van de toekomst’ heeft tot doel om voor de nieuwe opgaven onderzoeksstrategieën te ontwikkelen, die op een efficiënte manier een valide inzicht in de relevante bodemparameters opleveren.
DCMR Rijnmond, RWS, SIKB, IenW, Syntec, Hamer Installatietechniek, Bioclear, Van der Heide Inspectie
Het project onderzoekt in welke mate biobrandstoffen leiden tot corrosie van opslagtanks en ontwikkelt een daarop afgestemd keuringsregime.
Begin 2016 heeft een evaluatie plaatsgevonden van het Wijzigingsbesluit bodemenergiesystemen (WBBE) dat op 1 juli 2013 in werking is getreden. De evaluatie was gericht op de vraag of de regelgeving in de praktijk heeft bijgedragen aan de vooraf gestelde doelen.
TCB is gevraagd advies op te stellen over een verzoek tot uitstel van het uitrijverbod van drijfmest en uitstel van de inzaaidatum van groenbemesters. Cumela Nederland heeft dit verzoek ingediend, omdat, zo geeft men aan, het voorjaar lang nat en koud was, waardoor op veel percelen geen bemesting heeft plaatsgevonden en de oogst van diverse gewassen laat is.
Advies vernietiging grasland ten gevolge van wateroverlast