Bibliotheek bodem
Zoeken in de index
Oorspronkelijke factsheets van bodemambities.nl. Zijn zo goed als mogelijk verwerkt in de pagina's van de verschillende thema's.
Er zijn factoren waardoor er druk bestaat (push) om tot gebiedsgericht grondwaterbeheer te komen, zoals grootschalige grondwaterverontreinigingen. Maar zonder de aanwezigheid van aantrekkelijke zaken met een ruimtelijke component als winning van drinkwater of warmte koude opslag (pull) blijkt gebiedsgericht grondwaterbeheer vaak niet van de grond te komen. Voor 14 situaties zijn de push- en pullfactoren, actoren en voorbeeldprojecten beschreven in factsheets.
TCB advies over de methodiek om ecologische risico’s van bodemverontreiniging te beoordelen volgens het zogenaamde Saneringscriterium. Mede op basis van ecologische risico’s wordt de spoedeisendheid van saneren of beheren van een ernstige bodemverontreiniging bepaald.
In deze praktijkwijzer laten we zien dat er verdienmodellen zijn om tot een duurzame financiering van GGB te komen. Van simpele verdienmodellen tot meer complexere vormen, om maatschappelijke baten te realiseren bij verschillende private partijen. Meerdere gemeenten en provincies hebben laten zien dat duurzame financiering haalbaar is en kan bijdragen aan de maatschappelijke ambities van gemeenten en provincies op het gebied van grondwaterbeheer.
Advies vervolg vrijstelling bovengronds aanwenden drijfmest
Een juridisch handvat voor de uitvoering van gebiedsgerichte aanpak van grondwaterverontreinigingen voor vergunningverleners, toezichthouders en handhavers. Het handvat biedt ondersteuning bij het vergunnen, en handhaven van gebiedsgerichte grondwaterbeheer plannen.
Vergisting is het proces van afbraak van organisch materiaal door bacteriën onder zuurstofloze omstandigheden, waarbij onder andere biogas ontstaat. Wat overblijft van het organische materiaal na vergisting wordt digestaat genoemd. Digestaat bevat water, mineralen en de niet-vergiste organische fractie. De belangrijkste vorm van vergisting in Nederland is covergisting. Het digestaat daarvan mag als meststof worden toegepast mits voor de vergisting organisch materiaal is gebruikt dat op de positieve lijst staat en ten minste 50 procent uitwerpselen van dieren is bijgemengd.
In opdracht van het Uitvoeringsprogramma Bodemconvenant is onderzoek gedaan naar financieel haalbare ondergrondprojecten. Enkele conclusies van het onderzoek zijn: de overheid moet zowel een kader stellende als stimulerende rol aannemen en financiers doen er goed aan samen te werken bij de realisatie van een ondergrondproject.
TCB advies over een eerste concept van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor de planMER Structuurvisie Ondergrond. Het advies is gebaseerd op een eenmalige discussie in de TCB waaraan ook medewerkers van het ministerie deelnamen. Deze vorm van adviseren wordt ook wel kennis aan tafel genoemd. De concept NRD beschrijft de afbakening en diepgang van het onderzoek dat in het kader van de milieueffectrapportage en de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) zal worden uitgevoerd.
Overzicht uitvoeringsknelpunten en omissies Besluit bodemkwaliteit.
Het cahier geeft een kijkje geeft in de praktijk van gebiedsgericht grondwaterbeheer. Ook beschrijft het stapsgewijs wat er allemaal komt kijken bij het in gang zetten, organiseren en financieren van gebiedsgericht grondwaterbeheer. Daarmee is dit cahier een goede introductie van, en een praktisch naslagwerk over alle facetten van gebiedsgericht grondwaterbeheer.
De TCB heeft onlangs geadviseerd over uitgangspunten voor de Rijksstructuurvisie Ondergrond. Deze richt zich op ‘Duurzaam en efficiënt gebruik van bodem en ondergrond, waarbij benutten en beschermen met elkaar in balans zijn.’ De TCB vindt dat een duurzame omgang met de bodem kan worden gerealiseerd door waarde toe te kennen aan de ondergrond en bij het benutten van de ondergrond waarde toe te voegen.
De TCB heeft eerder geadviseerd over vrijstelling van het uitrijverbod voor dierlijke mest. Het risico op uitspoeling van nutriënten is groot bij najaarsaanwending van dierlijke mest, zeker op zand- en lössgronden. De TCB vindt daarom dat het belang van de bodem zich verzet tegen de voorgenomen vrijstelling van het uitrijverbod.
Advies op wijziging Besluit gebruik meststoffen ter implementatie van maatregelen in het vijfde actieprogramma Nitraatrichtlijn
TCB advies over verkenning van de wijze waarop ecologie onderdeel kan uitmaken van beoordelingskaders voor bodem. Hierbij wordt geanticipeerd op een aantal verwachte wijzigingen van de bodemregelgeving.