Bodem Toets en Validatieservice (BoToVa)
Verbeteren eenduidigheid
De toetsing aan bodemnormen is een belangrijk onderdeel van de beoordeling van (water)bodems en de toepassing van grond, baggerspecie en bouwstoffen. Kwaliteitsborging en uniformiteit van deze toetsing staat dus voorop. Daarom is een toegankelijk en eenvoudig toetsprogramma voor bodemkwaliteit gemaakt, in nauw overleg met marktpartijen en regionale overheden.
Geen wettelijke verplichting
Gebruik van BoToVa kent geen wettelijke verplichting. De gebruikers en ontwikkelaars zijn vrij om te kiezen of zij deze service gebruiken. Als er gebruik wordt gemaakt van BoToVa, is het wel van belang dat alle meldingen die bij de toetsing worden geleverd, ook worden getoond.
Webservice met validatiemogelijkheid
Software vanuit de markt en de overheid kan de rekenfunctionaliteit rechtstreeks gebruiken via de BoToVa-webservice. De toetsingsregels en normen in de webservice worden door het Rijk actueel gehouden. Ook zijn de validatiebestanden beschikbaar, die gebruikt worden om de webservice te bouwen en onderhouden. Onderdeel hiervan is een uitgebreid toetsdocument, waarin alle toetsregels via stroomschema's zijn gepresenteerd. Omdat BoToVa geen zelfstandig toetsprogramma is, kan een individuele eindgebruiker het niet zelfstandig gebruiken om een toetsing uit te voeren. De eindgebruiker (markt en overheid) is aangewezen op bestaande softwarepakketten die zijn toegerust op de gebruiks- en rapportagewensen van klanten. BoToVa heeft zelf geen invulformulier om een toetsing uit te voeren. Neem contact op met de softwareleverancier (van uw BIS, veldwerkmodule, lab of toetsprogramma) om te vragen of zij een koppeling maken met BoToVa, zodat u kunt toetsen met BoToVa.
Uitvoering
De opname van de toetsingen uit het Besluit bodemkwaliteit en de circulaire bodemsanering in BoToVa is op 1 juli 2014 opgeleverd. Rijkswaterstaat is de beheerder van BoToVa. Er is ook een gebruikersoverleg.
Ontbrekende toetsingen
- De tussenwaarde uit onder meer de NEN5740 en de Regeling Uniforme Saneringen maakt geen onderdeel uit van de toetsing die noodzakelijk is vanuit de Circulaire Bodemsanering en het Besluit bodemkwaliteit. De tussenwaarde wordt daarom niet gefaciliteerd vanuit BoToVa, maar aanbieders van applicaties, toetsers of bevoegde gezagen kunnen de tussenwaarde eenvoudig berekenen.
- De normen voor barium in grond en bagger zijn ingetrokken. Gebleken is dat de interventiewaarde voor barium lager kan zijn dan het gehalte dat van nature in de bodem kan voorkomen. Bij verhoogde bariumgehalten ten opzichte van de natuurlijke achtergrond door een antropogene bron kan het bevoegd gezag dit gehalte beoordelen op basis van:
- de voormalige interventiewaarde voor barium van 625 mg/kg ds (waterbodem), en
- de interventiewaarde voor landbodem van 920 mg/kg (landbodem).
Barium hoeft dus alleen te worden getoetst als er vanwege antropogene activiteiten verhoogde bariumgehalten kunnen zijn ten opzichte van de toetsingswaarde. Omdat dit in de praktijk slechts incidenteel voorkomt, is ervoor gekozen om de toetsing van barium niet in BoToVa op te nemen. Op deze manier bestaat er geen verwarring bij een toetsing op barium als het gehalte niet is veroorzaakt door antropogene activiteiten.
Vragen
Vragen over BoToVa kunt u stellen aan de helpdesk.
Voor technische ondersteuning bij het gebruik van de BoToVa kunt u terecht bij de MKO-helpdesk. Instructies over hoe en wanneer deze helpdesk te benaderen is, is aan alle accounthouders aangeleverd via e-mail. Mocht u als eindgebruiker problemen ondervinden met BoToVa, neem dan contact op met de leverancier van de rapportagetool die u gebruikt.