Gidsmodellen voor bodem en grondwater
Gidsmodellen zijn ruimtelijke schema's waarmee overheden beperkingen en kansen van water in ruimtelijke structuren inzichtelijk kunnen maken. Ze zijn een goed hulpmiddel bij het inbrengen van grondwaterbelangen in de structuurvisie.
Gidsmodellen
Bij het plannen van een ruimtelijke ontwikkeling wordt lang niet altijd voldoende of niet op juiste wijze rekening gehouden met bodem en grondwater. Vaak ontbreekt inzicht over hoe grondwater zich gedraagt. Gidsmodellen kunnen hierbij helpen.
Conceptueel denken
Werken met gidsmodellen is een vorm van conceptueel denken en ontwerpen. Het is een proces dat overheden en betrokkenen gezamenlijk kunnen doorlopen met deskundigen in verschillende disciplines in de ruimtelijke ordening. Het is daarmee ook een goed hulpmiddel bij het inbrengen van grondwaterbelangen in de structuurvisie. Gidsmodellen kunnen in het proces behulpzaam zijn in de stappen 'agenderen' tot en met 'uitwerken in de structuurvisie'.
Beeldschema's
Gidsmodellen zijn beeldschema's. Ze dienen als input voor overleg en planvorming. Op deze manier horen bodem en water al vanaf het begin bij het planproces. Bodem en water kunnen zo een logisch onderdeel vormen van de hoofdstructuur van een nieuwe wijk of park. Ook kunnen gidsmodellen helpen oplossingen te zoeken voor het thema water in combinatie met andere ruimtevragende functies.
De TU Delft heeft onder leiding van S. Tjallingi in het verleden gidsmodellen ontwikkeld.
De modellen bestaan uit ruimtelijke schema’s die beperkingen en kansen van water als drager van ruimtelijke structuren inzichtelijk maken. Sindsdien is het concept van de gidsmodellen door anderen overgenomen en verder uitgewerkt.
Bestaande gidsmodellen
In het IenW/Deltaprogramma Nieuwbouw en Herstructurering zijn gidsmodellen voor water ontwikkeld volgens basisprincipes voor het reguleren van waterstromen. Deze zijn toepasbaar afhankelijk van het landschapstype en kunnen tot goede ruimtelijke keuzes leiden. De gidsmodellen borduren voort op de lagenbenadering (ondergrond, netwerklaag en occupatielaag) die als fundament voor ruimtelijk beleid op rijksniveau geldt. De lagenbenadering is een goed hulpmiddel voor analyse. Door hier de basisprincipes voor het reguleren van waterstromen aan te koppelen, kunnen gidsmodellen eraan bijdragen dat de lagenbenadering operationeel wordt. Zo kan deze meer richting geven aan ruimtelijke planprocessen.