Kansenkaarten voor water- en bodembeleid
Kansenkaarten zijn een bruikbaar middel in het proces dat tot een omgevingsvisie moet leiden. Bijvoorbeeld voor beleid voor water en bodem. De legenda van die kaarten kan de besluitvorming in dat proces ondersteunen.
Voorbeeld van een opgave met water en bodem
Stel: de gemeente staat voor de opgave om 500 nieuwe woningen te bouwen. Er zijn verschillende plaatsen waar dit zou kunnen (locatiekeuze). Op iedere plaats zijn er ook meerdere varianten in inrichting denkbaar. De locaties en inrichtingsvarianten verschillen van elkaar wat betreft impact (van de woningbouw) op het bodem- en watersysteem. In de ene variant moet het waterpeil meer worden verlaagd om de wijk droog te houden, maar dat leidt ook tot meer zetting, omdat de zettingsgevoeligheid groter is. De andere variant vereist een grotere capaciteit van het riool, omdat de wateropgave groter is. In weer een ander gebied is sprake van nabijgelegen kwetsbare natte natuur die kan lijden onder de ontwikkeling. Ook kan de bodem in het ene gebied geschikter zijn voor gesloten bodemenergiesystemen dan in het andere.
Kortom, werk aan de winkel voor de (grond-)waterdeskundige. Maar wanneer en vooral hoe doet hij zijn invloed gelden bij bestuur en de wereld van de ruimtelijke ordening?
Proces
Het is vooral van belang dat de deskundige in de sector probeert de taal te spreken van diegene die hij/zij wil beïnvloeden. Dat betekent vooral visualiseren, bijvoorbeeld in de vorm van kaarten. In omgevingsvisies staat hoe het ruimtelijk instrumentarium wordt ingezet om ambities vorm te geven. Die ambities gaan vaak over thema's als economie, leefbaarheid, duurzaamheid. Kosten vormen een belangrijke randvoorwaarde. Het is dus zaak om deze ambities te noemen bij het agenderen van grondwaterbelangen.
Inhoud van de kansenkaarten
- Zet in de kaarten wat de extra kosten zijn voor het vergroten van de capaciteit van een riolering, of van jaarlijks onderhoud door verzakkingen van infrastructuur.
- Beschrijf hoeveel dagen wateroverlast kan worden verwacht.
- Vertel wat de extra besparing op stookkosten is, of de extra reductie op CO2-uitstoot, als met een bepaalde locatie- of inrichtingskeuze wel of niet bodemenergie gebruikt kan worden.
- Geef aan welke natte en groene structuren in het landschap behouden kunnen blijven of versterkt, en ondersteun dit met voorbeelden van elders.
Op internet zijn vele goede voorbeelden te vinden van kansenkaarten voor bodemenergie.