Natuurlijke alliantie grondwaterbelangen
Natuurlijke alliantie richt zich op grondwaterbelangen in het ruimtelijk beleid van gemeentes en in omgevingsvisies. In de afgelopen jaren is ervaring opgedaan met het opzetten van allianties, een nieuwe methode voor ruimtelijke planvorming. Het bleek moeilijk om sectorale belangen onder de aandacht te brengen binnen ruimtelijke ordening (RO), waarin meer belangen spelen. Dus ontstond het idee om partners te zoeken die hetzelfde nastreven.
Coalities sluiten bij grondwater
Grondwater stroomt en is overal aanwezig. Daarom hebben ingrepen in het bodem- en watersysteem vaak effect op het grondwater, en daarmee indirect op andere gebruiksvormen. Grondwater gaat ook bijna iedereen aan en is daarmee eigenlijk geen sectoraal belang.
Bij ruimtelijke ordening rekening houden met het grondwater dient vele beleidsthema's. Denk aan:
- economie (kosten voor de afvoer van hemelwater, schade aan infrastructuur en funderingspalen)
- leefbaarheid (groen in de stad, geen overlast)
- ecologie
- infrastructuur (vaarwegen, kabels & leidingen)
Dus coalities sluiten met gelijkgestemden ligt voor de hand.
Planproces
Het planproces kan in 5 stappen:
- expliciet maken van de urgentie, bijvoorbeeld klimaat
- maken van een regionale kaart met de structuurdragers van de regio.
Dit zijn de onderdelen van bodem, water en groen die voor de regio structuurbepalend zijn. Om dit te doen, zijn deelanalyses nodig van bodem, water en groen via de analysewijzer van de natuurlijke alliantie. - in workshops of klimaatateliers een vergezicht maken voor het gebied, met de gidsmodellen voor lagenbenadering
- de uitkomsten verwerken en uitdiepen
Dit gebeurt onder andere via inspiratiekaarten: de kaart met zogeheten robuuste dragers (leidend tot een veerkrachtig gebied) en de kaart met duurzame dragers (economische impulsen vanuit de natuurlijke alliantie). - in de strategie aangeven hoe de inspiratiekaarten voor een concreet deelgebied gecombineerd worden in haalbare en realiseerbare interventies
Ook beleidsimplementatie hoort bij de strategie, onder ander via een afwegingskader.
Werken in coalities heeft er al toe geleid dat overheden en betrokkenen bij de aanleg van nieuwe woonwijken niet per definitie uitgaan van de bebouwing, en dat het blauw en groen daarin wordt ingepast. En dat groen/blauw (en nu ook de bodem) elementen zijn op basis waarvan eerst de grote lijnen worden uitgezet.
Voorbeelden
Voor voorbeelden, kijk bij Omgevingsvisie: praktijkvoorbeelden en pilots.