Afbouw nazorg
Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten hebben afgesproken om de huidige nazorgopgave voor zover milieuhygiënisch verantwoord en mogelijk te verkleinen.
Nazorg van IBC-locaties leidt tot hoge financiële, organisatorische, administratieve en ruimtelijke lasten. Zelfs als alles goed geregeld is, leidt het ook tot beperkingen en/of risico’s voor toekomstige generaties.
In het Convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020 hebben Rijk, provincies, waterschappen en gemeenten afgesproken om de huidige nazorgopgave voor zover milieuhygiënisch verantwoord en mogelijk te verkleinen. We noemen dit ‘afbouw nazorg’. De verwachting is dat nieuwe inzichten en technieken tot lastenreductie en milieuwinst kunnen leiden. Hiertoe heeft in januari 2018 een door het Uitvoeringsprogramma Bodem en Ondergrond ingestelde adviesgroep een advies gegeven, zie adviesrapport Nazorg nader bekeken. Rijk, VNG, IPO en UvW hebben de wens tot verminderen nazorg in 2022 bestuurlijk opnieuw bekrachtigd (Kamerbrief over bestuurlijke afspraken Bodem en ondergrond en verdeling bodemsaneringsmiddelen). Ook is de afbouw van historische verontreinigde locaties opgenomen beleidsbrief Water en Bodem Sturend.
In aanvulling op het advies zijn kennisvragen over de afbouw geformuleerd: Hoe komen we tot afbouw van IBC-locaties in het nieuwe bodembeleid?
Programma Afbouw nazorg
Het Programma Afbouw Nazorg wil afbouwinitiatieven versnellen en uitbreiden zodat in 2030 alle niet-noodzakelijke nazorg is afgebouwd. Ook wil het programma bijdragen aan betere benutting van nazorglocaties voor maatschappelijke opgaven, zoals woningbouw en energietransitie. Het programma doet dit door te helpen initiatieven op gang te brengen, door het ontwikkelen van nieuwe kennis en methoden en door het delen van kennis en ervaring.
Het programma Afbouw Nazorg is een initiatief van Rijkswaterstaat Bodem+ namens het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Stichting Bodembeheer Nederland, Bodemzorg, Saxion en Deltares.
Meer weten? Ga dan naar www.afbouwnazorg.nl.